Tony Rakowskilla on puhelimessaan taustakuvana kuva, missä hän istuu vuosimallin 1976 Harley Davidson FLH 1200 Electra Gliden selässä. Kuva on Frankfort Timesin lehtileikkeestä vuodelta 1983, ja hän esittelee sitä, kun ihmiset kyselevät häneltä, miten hän tuli hankkineeksi ja omistaneeksi Elvis Presleylle kuuluneen moottoripyörän.

Rakowskilla oli klassisten autojen myyntiin ja korjaamiseen erikoistunut liike Frankfortissa. Itse asiassa kännykän kuva on peräisin lehtileikkeestä, jonka hän silloin tällöin vetää esiin todistaakseen, että hän hetken ajan omisti Elvikselle kuuluneen moottoripyörän. Pyörä myytiin viime syksynä vain hieman halvemmalla kuin kalleimman moottoripyörän hintaa pitävä Vincent Black Lightning, josta vuonna 2018 maksettiin 849 000 euroa Bonhamsin huutokaupassa.

– Kun kerrot ihmisille, että olet omistanut Elviksen moottoripyörän, ne pitävät sinua hulluna, joten näytän niille kuvan, Rakowski kertoo.

Niillä hetkillä, kun rockin pioneeri olisi täyttänyt 85 vuotta, Rakowski kaivoi esiiin puhelimensa, ja muisteli pientä yhteyttä hänen ja edesmenneen megatähden välillä. Samoin sitä, että hänellekin olisi kyllä ollut käyttöä sille 800 000 dollarille, mitä erikoismaalatusta sinisestä pyörästä maksettiin.

– "Miltä tuntuu, kun et voinutkaan saada sitä 800 000 dollaria?", minulta joskus kysellään, Rakowski kertoo. – Kerron kysyjille, että olen sinut asian kanssa. 

Elviksen väärä auto

Elvis Presley osti pyörän elokuun 11. päivä 1976, ja myi sen pois 90 päivää ennen kuolemaansa. Elvis oli tunnettu siitä, että piti moottoripyöristä, ja hänellä lienee ollut niitä kaikkiaan enemmän kuin tusinan verran.

Harleyn mittarissa oli vain 126 mailia. Elvis Presley kuoli 1977 42-vuotiaana.

Presleyn kuoleman jälkeen pyörä kuului hotellin omistajalle Atlantic Cityssä, New Jerseyssä. Siellä pyörä oli näytillä turisteja varten. Pyörässä oli tieto, että se on rockin kuninkaan vanha pyörä.

Rakowski hankki pyörän itselleen 1983. Hän omisti jo silloin klassikkoautoihin erikoistuneen myymälän ja restaurointiyrityksen Frankfortissa. Hän erikoistui vanhoihin Ford Thunderbirdeihin myyden niitä ja muita restauroimiaan autoja huutokaupoissa ympäri Yhdysvaltojen.

Rakowski oli huutokaupassa Atlantic Cityssä 1983, kun Elviksen vanha moottoripyörä oli myynnissä.

– Ihmiset aina haluavat tietää, miten sait sen... Rakowski kertoo.

Vuotta aiemmin oli myyty keltainen Cadillac huutokaupassa. Sen oli sanottu kuuluneen Elvikselle, mutta kun huutaja oli päässyt kotiin ja ryhtynyt tutkimaan ostostaan tarkemmin, oli selvinnyt, että sarjanumerot eivät vastanneetkaan. Tämän seurauksena kukaan ei halunnut ostaa Elvikselle kuulunutta moottoripyörää 1983. Huutokaupassa ei tehty pyörästä ainoatakaan tarjousta.

Numerotarkistukseen

Pieleen menneen huutokaupan jälkeen pyörän omistaja tiesi Rakowskin kiinnostuksen pyörään, ja tarjosi vaihtoa vuosimallin 1957 Thunderbirdiin. Rakowski kertoi arvelevansa saavansa 25 000 dollaria maksaneesta autosta 30 000 taalaa.

– Hän sanoi, "No, tehdään kaupat päittäin", Rakowski selvittää. – Sanoin, että ookoo, mutta toimitaan näin.

Rakowski selvitti ensin pyörän sarjanumerot, ja soitti sitten Kalifornian liikennevirastoon ja kysyi, kenen omistamaan ajoneuvoon ne olivat kuuluneet.

– Luin sarjanumerot naisvirkailijalle, ja hän sanoi "Luojani, tiedättekö kuka sen pyörän on omistanut?", Rakowski myhäilee. – Sanoin, että "toivottavasti se oli Elvis Presley". Hän sanoi, "Hänen se oli!" Tällä tavoin sain pyörän. En olisi koskaan pystynyt hankkimaan sitä, ellei se kaveri vuotta aiemmin olisi ostanut autoa, joka ei ollutkaan kuulunut Elvikselle!

Rakowski piti pyörän myymälässään, jonne se veti paljon ihmisiä katsomaan sitä. Mies myi pyörän lopulta eteenpäin 54 000 dollarilla. Hän oli saanut puhelun Dave Geisleriltä, joka omisti automuseon Murdossa, Etelä-Dakotassa. Museolla ei ollut rahaa, mutta Rakowski sai vastineeksi pyörästä valita minkä tahansa auton halusi. Hän valitsi vuosimallin 1932 neliovisen restauroimattoman Packard sporttiavoauton ja myi sen 54 000 dollarilla. Mies väittää olevansa tyytyväinen kauppaan, jossa tienasi 29 000 taalaa.

"Harmittaako?"

Suuren kaupan menettäminen ei vaivaa Rakowskia. Mies toteaa, että ihmiset ovat sittemmin kyselleet häneltä hinnasta, ja että harmittaako häntä, ettei hän säilyttänyt pyörää muutamaa vuosikymmentä, ja sitten kerännyt muhkeaa voittoa siitä?

– Olen tasapainossa asian kanssa, Rakowski väittää. – Se oli paljon rahaa 80-luvulla. Sitäpaitsi, miten monta kertaa eläessäsi saat mahdollisuuden sanoa, että "omistin moottoripyörän, jonka Elvis osti, ja jolla hän itse ajoi?

Asiasta kertoi Journal & Courier

Aiheesta aiemmin sivuillamme:

Onko rockin Kuninkaan gloria himmennyt? Elvikselle kuulunut Harley myytiin alle puoleen odotetusta

Tuleeko Elvis Presleylle kuuluneesta Harrikasta kallein koskaan myyty moottoripyörä? Hinta noussee yli 1,5 miljoonan euron