Moottoripyöräily kasvattaa suosiotaan, ja erityisesti nuoret aikuiset pitävät harrastusta kiinnostavana. Tutkimuksessa selvisi, että 18–24-vuotiaista vastaajista 35 prosentilla oli erittäin positiivinen tai positiivinen mielikuva moottoripyöräilystä, sukupuolesta riippumatta.

Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Mikko Summan mukaan nuorten aikuisten myönteisen suhtautumisen yksi syy on kiinnostus päästöasioita kohtaan.

– Moottoripyöräily on vähäpäästöisempi ratkaisu esimerkiksi autoiluun verrattuna, ja siksi nuoret aikuiset voivat haluta valita tämän liikkumismuodon. On todella hienoa nähdä, että nuoret ovat kiinnostuneita moottoripyöräilystä, sillä tarvitsemme lisää nuoria harrastajia alalle.

Nuoret aikuiset on huomioitu myös viikonloppuna alkavilla MP 20 Moottoripyörämessuilla, jossa heidän osuutensa messukävijöistä oli 12 prosenttia viime vuonna. Luku on pysynyt melko tasaisena vuosien aikana, mutta sen odotetaan kasvavan tulevaisuudessa. Tänä vuonna MP-messuilla tuetaan muun muassa nuorten moottorityöpajatoimintaa hyväntekeväisyysarvonnalla sekä kokeneiden ja kokemattomien kilpamoottoripyöräilijöiden toimintaa MP Stars -hankkeella.

Puuttuva ajokortti harrastuksen esteenä

Tutkimuksessa ilmeni, että suurimmaksi esteeksi moottoripyöräilyharrastukselle nuoret aikuiset kokivat puuttuvan ajokortin, turvallisuuden sekä sääolosuhteet. Yli puolella vastaajista ajokortin puuttuminen oli syynä kaksipyöräisen hankinnan esteeksi.

– Tätä voi selittää osittain se, että ajokortin saamisen vaikeudesta on puhuttu julkisuudessa paljon, vaikka asia ei välttämättä ole niin. Kyse on siis enemmän mielikuvista. Ajokortin hankintaprosessia on uudistettu paljon viimeisen viiden vuoden aikana, ja siihen on saatu huomattavaa kehitystä.

Ajokorttiasiat myös kiinnostavat nuoria aikuisia. MP-messujen ja Haagan autokoulun tarjoamat veloituksettomat teoriatunnit, jotka helpottavat ajokortin hankintaa, ovat herättäneet positiivista kiinnostusta MP-messuilla aiempina vuosina. Tänäkin vuonna mopo-, kevytmoottoripyörä- ja moottoripyöräkorttia hankkivat voivat suorittaa veloituksetta teoriatunteja sekä koeajaa pyöriä, vaikka ajokorttia ei olisikaan perjantaina 31.1. MP-messut tarjoaa myös koeajoratansa ajokokeisiin päivää ennen messujen avautumista. Messuilla on myös paljon eri varustetoimittajia, jotka auttavat turvallisuuskysymyksissä.

– Turvallisuudesta on aina myös huolehdittava, ja varusteissa on tapahtunut huomattavaa kehitystä viimeisien kolmen vuoden aikana. Tätä selittää osittain muutamia vuosia sitten voimaan astunut eurooppalainen suojavarustuksia koskeva lainsäädäntö. Samoin myös pyörät kehittyvät, ja niihin saa jo nyt hankittua monia ajajan turvallisuutta parantavia ajovarustelaitteita, Summa lisää.

MP 20 Moottoripyörämessut järjestetään Messukeskuksessa 31.1.–2.2.2020.

MP-Kauppiaat ry, Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaosto, Suomen Motoristit ry, Suomen Moottoriliitto ry ja Liikenneturvallisuuden Erityisasiantuntijat ry muodostavat MP-alan Yhteistyöryhmän. Nämä alan toimijat ovat sitoutuneet koko moottoroitujen kaksipyöräisten toimialaa koskevien asioiden yhteiseen käsittelyyn, alan brändin kehittämiseen ja asiantuntijatiedon tuottamiseen.