Syytteet koskevat Porissa, Helsingissä, Tampereella ja Kuopiossa toimineiden sisaryritysten sekä samaan ryhmään kuuluvan maahantuontiyrityksen kirjanpidossa ja tilinpäätöksissä epäiltyjä huomattavia epäselvyyksiä.

Koko yhtiöryhmä, maahantuontiyritys mukaan lukien haettiin konkurssiin jo 2016. Nakkilassa sijaitsevan pääyrityksen toiminta jatkuu kuitenkin edelleen.

Yritysten toimitusjohtajana ja hallitusten puheenjohtajana toimineelle vuonna 1951 syntyneelle miehelle vaaditaan 1 vuoden ja 10 kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta ja yritysten hallitustyöskentelyssä mukana olleelle vuonna 1981 syntyneelle naiselle 1 vuoden ja 7 kuukauden ehdollista tuomiota.

Myös yritysten tilintarkastajalle luettiin syytteet viidestä tilintarkastusrikoksesta, ja hänelle vaaditaan 7 kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Erikoissyyttäjän mukaan useat yritysryppään kirjanpidossa havaitut puutteet ja tiedot vaikeuttivat oikean kuvan saamista yhtiön talouden tilasta.

Tilinpäätöksistä ovat esimerkiksi puuttuneet varastoinventaarilistat, myöskin vaihto-omaisuus on ollut vuosia vanhaa eikä varastosta ole tehty arvonalennuksia. Konkurssipesät ovat realisointitilanteesta saaneet varastosta huomattavasti vähemmän rahaa kuin omaisuuden arvoksi on merkitty tilinpäätöksissä.

Lisäksi kirjanpitoon oli merkitty velkoja tuntemattomille tahoille sekä myyntiä yritykselle, jota ei ollut koskaan maksettu. Myös myyntitositteita jäi löytymättä yritysryhmän keskinäisestä kaupankäynnistä.

Tilintarkastaja ei ollut puuttunut epäkurantteihin varastoarvoihin, vaikka hänen olisi pitänyt virheiden suuruuden vuoksi sisällyttää lausuntoonsa varauma tai antaa kielteinen lausunto.

Käräjäoikeus antaa päätöksensä myöhemmin kansliatuomiona. Satakunnan Kansan juttuun pääset tästä