YROY on 16-22 –vuotiaille motoristeille suunnattu liikennnneturvallisuus- ja taitoajokilpailu. Kisan on aikanaan ideoinut Eurooppalaisten moottoripyöräorganisaatioiden yhteenliittymä, FEMA, mutta nykyään Suomi on ainoa, joka YROY-perinnettä pitää yllä, nyt 14. kertaa.

Jalmari Kortesuo ensiapurastilla. Tuomaroimassa Rami Kotilainen ja Laura Liimatta, maalimiehenä Tapani Aakkula. Kuva Jouni Heikola.

Koko viikonlopun paahtanut aurinko piti huolen haastavista kilpailuolosuhteista: lauantaina lämpöä oli 28 astetta, sunnuntaina 32. MP69n mp-kouluttajista koostunut tuomaristo testasi kilpailijoita koko viikonlopun aamusta iltaan. Hitaista tehtävistä, erilaisista jarrutustehtävistä, ohjaustekniikan testaamisista ja maastoajostakin koostunut kilpailu koetteli kuljettajia monipuolisesti ja piti huolen tapahtumalle ominaisesta kovasta vaatimustasosta. Vuoden 2014 kisan voitti 18-vuotias Valtteri Kortesuo Juupajoelta, pyöränään Kawasaki ER-6f.

Valtteri Kortesuo maastokokeella. Kuva Miika Venäläinen.

Tämän jutun aloituskuvassa on Jalmari Kortesuo maastokokeella.

– Tänäkin vuonna kilpailun voittajaksi selvisi se kuljettaja, joka kykeni tasaisiin ja varmoihin suorituksiin kerta toisensa jälkeen. Kaikilla finalisteilla oli omat huippuhetkensä, mutta Valtteri näytti hallitsevansa kaiken testatun tasaisen hienosti, totesi MP69:n Tommi Lumiaho, joka toimi YROY:n päätuomarina. 

Pyry Collander keilaradalla. Taustalla menoa seuraa YROY-pätuomari Tommi Lumiaho. Kuva Jouni Heikola.

Valtteri Kortesuo, mitkä olivat fiilikset kun sait kuulla voittaneesi?

– Olin sekä yllättynyt että onnellinen, ehkä vähän hämmentynytkin. Eniten onnellinen, Kortesuo kertoi.

Kannattaako mielestäsi YROYn kaltaista kilpailua järjestää Suomessa?

– Kyllä YROYta kannattaa järjestää, jo senkin vuoksi, että tietääkseni liikennehenkisiä kisoja ei ole muita.

Kenelle suosittelisit YROY-kisaan lähtemistä?

– Kaikille nuorille, jotka haluavat haastaa oman ajotaitonsa.

Jalmari Kortesuo väistöradalla. Kuva Jouni Heikola.

Smoton puheenjohtaja Jouni Heikola, miten kannustaisit nuoria osallistumaan YROYn kaltaiseen kilpailuun?

– YROY on hauska ja mielenkiintoinen kilpailu, jonka tarkoituksena on nostaa hyvän, moottoripyörän ajamisen hallitsevan nuoren kuljettajan ajotaitoa kilpailun aikana. Hioa asioita, joita ei välttämättä ilman asiantuntevan kouluttajan apua pystyisi kehittämään. Kilpailun päätarkoitus on löytää paras kuljettaja, mutta myös nostaa kaikkien osallistujien taso erittäin korkeaksi.

Pyry Collander näyttää kaarreajamisen mallia keilaradalla. Kuva Miika Venäläinen.

Finaalin tulokset:

  1. Valtteri Kortesuo. Kawasaki ER-6f, Juupajoki
  2. Jalmari Kortesuo, Honda CBR 125, Juupajoki
  3. Tino Hietala, Honda CB 125 F, Seinäjoki
  4. Pyry Collander, Honda CBR 125, Pori

Kilpailun voittaja sai tänä vuonna Aprilia RS125 –kevytmoottoripyörän. Toiseksi sijoittunut saa vapaavalintaisen Michelin-rengassetin, kolmannelle luovutettiin 250€ lahjakortti Hanx-myymälään, ja neljäs sai ilmaisen pääsyn MP69n MotoristiSurvival-kurssille sekä Max22-rata-ajokokoontumiseen.

MP69n kouluttajista koostunut YROY-tuomaristo, Smoton edustaja Keijo Salakari, sekä YROY-kilpailijat. Kuva Miika Venäläinen.

Vuoden 2013 YROY-kisan videokollaasi on nähtävissä täällä.

Tino Hietala maastokokeella. Kuva Miika Venäläinen.

Pyry Collander maastokokeella mäkilähtöpisteellä. Kuva Miika Venäläinen.