Legendaarinen Päitsin kisa järjestetään, mikäli sitä ei tältä vuodelta peruta, 21.-23.3.

– Keskustelin Lahden kisan aikana kahden suurimman – ja myös kisamyötämielisimmän – maanomistajan kanssa asiasta, ja he totesivat, että Päitsiä ei voida tänä keväänä ajaa heidän maillaan, koska maastot eivät vain kestä, Tero Kiira toteaa.

– Minusta kannattaa miettiä, onko järkevää ajaa koko kisaa olleenkaan, koska reiteillä ei välttämättä ole lunta, ja lumeton maasto ei kestä nastarenkaitten kulutusta, vaan ne rouhivat väylää puitten juuriin asti.

– Pitää ymmärtää, että kisa ajetaan maanomistajien mailla. Minimi on se, että pysytellään lumirajan yläpuolella. Ajaa voitaisiin ehkä Vierumäeltä Vierumäelle ja silloin voitaisiin jättää koko eteläisempi reitti pois, koska Päijänne on siinä vaiheessa jo kierretty.

Vierumäellä näyttäisi tällä hetkellä olevan kymmenkunta senttiä lunta, Lahdessa ja sen eteläpuolella ei lainkaan, Kiira murehtii.

– Ongelmana on, että moni Päitsillä ajettavista pätkistä on myös samalla eri kerhojen treenipätkiä. Jos ne nyt keväällä räjäytetään pilalle, niin niitä ei pysty käyttämään koko loppuvuoden aikana.

– Riskinä on, että maanomistajille aiheutuu turhia kuluja ja samalla siitä olisi hallaa kaikille järjestäville kerhoille, kun pilataan pätkät. Tässä kohtaa kannattaa oikeasti miettiä sitä, että ovatko ympäristövaikutukset suurempia kuin saavutettu hyöty, Kiira pohtii.

– Nyt olisi vielä helppo perua Päitsi ilman, että kukaan syyllistäisi järjestäjää. Jos taas päätetään järjestää, ja maastot menevät pilalle, niin kysellään, että "miksi piti järjestää"?

Keli huomioitu, kisa järjestetään – tietysti

Soitimme Päijänneajon kisajohtajalle Sauli Nordlingille, millaisena hän näkee tilanteen.

– Tässä vaiheessa ei ole mitään muutoksia tulossa. Lahdesta ylöspäin ei ole minkäänlaisia ongelmia kelin suhteen, kaikki reitit ovat jäässä ja pohjat kovia, Nordling kertoo.

– Lahdesta alaspäin vievälle reitille on sitten taas jo tehty joitakin muutoksia pehmeämpien reittiosuuksien ja joittenkin peltojen osalta. Keskustelin asiasta juuri ratamestarimme kanssa, ja asia on järjestyksessä.

– Kisaa on ajettu vuodesta 1927 lähtien veli Venäläisen keskeyttämää jaksoa lukuunottamatta. Sille emme voineet mitään, mutta muuten kisaa ei ole jätetty järjestämättä, eikä jätetä nytkään, Nordling vakuuttaa.

– Hyvä esimerkki kisahengestä on Annivaaran pätkän ajaminen Tuusulassa. Kunta ilmoitti meille, että vetäkää vaan reitti polkuja pitkin, he tasaavat jäljet.

– On selvää, että pohdimme asiaa etukäteen. Emme mene pehmeille alustoille, vaan mietimme radan kulun tarkasti, ettei tarvitse tehdä mitään viime hetken siirtoja. Meillä on huomenna vielä isompi kokous, jossa käymme asioita läpi, ja varmasti keskustelemme tilanteesta myös ratamestarin kanssa.

– Olemme pehmeimpiä kohtia ja peltoja jättäneen pois suosiolla. Latostenmaan pätkää on lyhennetty, ja sen reitti ajetaan enemmän crossi- ja enduroradan maastossa, joka on selvää nummea. Siellä olosuhteet eivät juuri poikkea kesästä muuta kuin siten, että on märempää, Sauli Nordling päättää.