Harley-Davidson joutui institutionaalisen sijoittajan ja osakkeenomistajansa Impala Asset Managementin kaappausyrityksen kohteeksi, tämä kun halusi nimittää kaksi uutta johtajaa milwaukeelaisyrityksen hallitukseen.

Osapuolet kuitenkin ilmeisesti totesivat, että laiha sopu on parempi kuin lihava riita. Ne pääsivät yhteisymmärrykseen siitä, että kyllä, Impala saa nimittää uuden ehdokkaan Harleyn hallitukseen, mutta vasta keväisen, yleensä toukokuussa osakkeenomistajille järjestettävän yhtiön vuosikokouksen jälkeen, kertoo Motley Fool.

Sopua saattoi edesauttaa pienen, 425 000 dollarin, kompensaatio sen pyrkimyksistä.

Mutta mitä sopu merkitsee, onkin mielenkiintoisempi kysymys. Impalan tavoitteena oli uudistaa Harleyn hallitusta ja sen toimintaa. Kyse on tietenkin yli satavuotiaan moottoripyörämerkin tulevaisuudesta, joka nyt näyttää hiipuvalta.

Niiden osakkeenomistajien, jotka toivoivat tapahtuman tuovan muutoksia Harleyn hallitukseen – jolla ei ole alan kokemusta kääntää myynnin laskua nousuun – on vain odotettava pidempään, jotta todellisia muutoksia tapahtuisi.

Impalan ehdokkaat eivät Motley Foolin mukaan olleet välttämättä oikeita ehdokkaita tehtävään, sillä heillä on parhaimmillaankin vain alaa ja sen asiakaskuntaa sivuava suhde. Mutta he olivat parempia kuin nykyisen hallituksen jäsenet.

Nämä nimittäin tulevat eri taustoista, ja heissä on johtohenkilöitä digitaalisesta huviteollisuudesta, Led-valo- ja aurinkovoimayhtiöstä, vaatetusalan yrityksistä, voittoatuottamattomasta konsultointialan edustuksesta, moottori- ja lentokonealan valmistajia, Bill & Melinda Gatesin säätiön edustaja sekä Chipotle Mexican Grill'in pääjohtaja.

Impalan ehdokkaat olivat entinen kaapeli-tv-yrityksen johtaja, joka oli aikanaan ammattimainen kilpa-autonkuljettaja sekä toisena NASCAR-sarjan entinen johtaja ja General Motorsin toimitusjohtaja.

Sopu tarkoittaa sitä, että Impala vetää pois nykyiset ehdokkaansa, ja nimittää vuosikokouksen jälkeen kaksi ehdokasta, joista Harleyn osakkaat valitsevat.

Vakuutta siitä, että Impalan ehdokas pääsee hallitukseen ei ole, sillä myös Harley saa nimittää kaksi uutta ehdokasta. Uusi johtaja nimetään siis neljästä ehdokkaasta. Lopullinen valinta voi kääntyä siten, ettei se tuo mitään todellista muutosta tilanteeseen.

Impala sitoutui sopimuksen myötä edelleen omistamaan vähintään prosentin Harley-Davidsonin osakekannasta. Nykyään sen osuus Harleyn osakekannasta on noin 1,2 %. Samalla se sitoutui tukemaan Harleytä yhtiökokouksessa. 

Sopu tarkoittaa myös sitä, että Jochen Zeitz jatkaa Harleyn väliaikaisena pääjohtajana edellisen pääjohtajan, Matt Levatichin lähtöpassien jälkeen ja saa nauttia 8,5 miljoonan dollarin korvauksestaan pestistä. Zeitzilla on kokemusta urheiluasuvalmistuksesta, hän on entinen Puman johtaja, ja yksi liikkellepanevista voimista, jotka olivat kalliiksi hinnoitellun Livewiren takana.

Aiheesta aiemmin:

Harley-Davidsonin piina jatkuu: nyt kaappausyrityksen kohteena