Vyrus Alyen.

Vyrus Alyen.

Alyen 988 on yksilöllisten moottoripyörien rakentajana tunnetun Vyruksen tuorein tuote, ja sellaisena varmaan esteettisesti haastavin. Sen ulkonäkö saattaa hyvinkin jakaa mielipiteitä, mutta tekniikka ainakin on äärimmäisen mielenkiintoista. Tällaista siis tehdään Riminissä Italiassa.

Alyenin moottorina on Ducatin Superquadro, 1285 cm3 90° V-twin desmodromisin venttiilikoneistoin. Sen 205 hevosvoimaa riittää useimmille käyttäjille.

Vyrus Alyen, moottori.

Vyrus Alyen, moottori.

Kuten kaikissa Vyruksen pyörissä, tässäkin on kaksi keinuhaarukkaa: toinen edessä, toinen takana. Etupyörän pitää tietenkin olla kääntyvä, niinpä siinä on hydraulisesti toimiva napaohjaus, joka kytkeytyy sinänsä normaalisti ohjaustankoon.

Ratkaisun etuna kerrotaan olevan miltei yliluonnollisen tuntuinen jarrutus- ja ohjausvoimien erottaminen toisistaan, jolloin pyörä sukeltaa jarrutettaessa minimaalisesti jos lainkaan. Siten voit jarruttaa paljon myöhemmin ja syvemmällä kaarteissa ilman, että jarruttaminen vaikuttaa ohjausgeometriaan, jolloin pyörä tuntuu äärimmäisen vakaalta. 

Vyrus Alyen, napaohjaus.

Vyrus Alyen, napaohjaus.

Haittapuolena taas kerrotaan olevan hieman etäinen ohjaustuntuma sekä iso kääntösäde.

Napaohjattujen pyörien rungon rakenne eroaa perinteisestä runkorakenteesta, sillä siitä puuttuu yläkolmio, jonka varaan ohjaustanko laakeroituu. Vyruksenkin magnesiumrunko on ikäänkuin kaksoisomegan (kyttyrän) muotoinen. 

Pyörän komposiittivalmisteiset katerakenteet ovat vaikuttavan näköiset erikoisine alien-ulokkeineen, ja pyörän etuosa muodostaa kasvot, jotka eivät välttämättä lämmitä arkaa vastaantulijaa. Pyörän ulkonäkö epäilemättä kääntää vastaantulijoiden päät. Aiheesta.

Vyruksen sivustolla ei ollut tietoa pyörän hinnasta, mutta yleensä sen rakentamat mallit maksaneet paikan päällä jostain noin 80 000 eurosta lähtien.

Asiasta kertoi ensin New Atlas. Vyruksen kotisivulle pääset tästä.

Vyrus Alyen ja muotoja.

Vyrus Alyen ja muotoja.

Vyrus Alyen.

Vyrus Alyen.

 

Vyrus Alyen.

Vyrus Alyen.

Vyrus Alyen Ducatin moottorilla.

Vyrus Alyen Ducatin moottorilla.

Vyrus Alyen.

Vyrus Alyen.