Intian kolmanneksi suurin mp-valmistaja TVS Motor Co pohtii ostotarjouksen tekemistä konkurssihallinnon johdettavaksi joutuneesta Nortonista.

TVS on lähestynyt Nortonin konkurssipesän hallinnosta vastaavaa BDO LLP:tä.

Norton, joka valmisti ensimmäisen moottoripyöränsä jo vuonna 1902, on vaihtanut vuosien varrella omistajaa useita kertoja. Tuorein omistaja oli Stuart Garner, joka yritti elvyttää brändiä moderneilla versioilla Commandosta ja Dominatorista.

TVS:n osakkeiden arvo Mumbain pörssissä on laskenut 40 % vuoden alusta, ja yrityksen markkina-arvo on nyt noin 1,56 miljardia euroa.

TVS valmistaa Ntorq-skoottereita, Apache-moottoripyöriä sekä King-merkkisiä kolmipyöräisiä riksoja. Lisäksi se valmistaa BMW:lle sen 310 R ja GS -mallit Chennain tehtaassaan.

Nortonin ostaminen toisi TVS:n haltuun premium-brändin jolla se kotimaassaan voisi kilpailla keskikokoisten moottoripyörien markkinaa hallussaan pitävän Royal Enfieldin kanssa tai pohtia pitkällä tähtäimellä viennin aloittamista.

Nortonin entinen omistaja ehti ilmeisesti myydä 961-kuutioisen V-twin-moottorin oikeudet kiinalaiselle valmistajalle. Nortonin nimi ja sen 650-kuutioinen V-twin-moottori saattavat kiinnostaakin intialaisvalmistajaa enemmän.

Haasteita kauppaan antaa varmasti Nortonin velkataakka sekä se, että Intiassa mp-myynti on poikkeuksellisesti alkuvuonna laskenut. Syynä myynnin laskuun on ilmeisesti ainakin osaltaan ollut se, että maassa on huhtikuun alusta siirrytty uusien pyörien myynnin osalta BSVI-päästöstandardiin BSIV-normista. Onko miltei rajattomalta näyttäneeseen kasvuun aiemmin yltäneen markkinan taantuminen pysyvää vai tilapäistä, selvinnee myöhemmin.

Asiasta kertoivat mm. Motorcycle ja Bloomberg.