Kypärän kyky suojella päätä perustuu sen kykyyn absorboida, imeä, iskun voimaa sekä kykyyn liukua tai sivuuttaa este.

Kypärän kyky absorboida onnettomuudessa tapahtuvaa iskua on olennainen asia, mutta ei ainoa, mikä vaikuttaa iskusta selviämiseen, Arai muistuttaa. 

Useimpien standardien mukaan maksiminopeus, millä kypäröiden kykyä absorboida iskun vaikutuksia mitataan, on 28 km/h, ja usein iskun voima on paljon kovempi. Lisäksi kineettisen energian myötä iskun voima voi olla paljon suurempi, kuin mistä mikään kypärä voi selvitä.

Vain harvoin isku osuu kohtisuoraan kypärään. Arain mukaan kypärän liukumis- tai kimpoamisominaisuudet parantavat sen suojaavuutta merkittävästi.

Vain harvoin isku osuu kohtisuoraan kypärään. Arain mukaan kypärän liukumis- tai kimpoamisominaisuudet parantavat sen suojaavuutta merkittävästi.

Kuitenkin monet iskut osuvat kypärään viistosti tai kulmassa ja iskun vaikutusta voi pienentää se, että kypärä voi liukua tai kimmota, hypätä yli tai sivuuttaa esteen väistäen ja välttäen siten osan energiasta.

Tämä parantaa mahdollisuutta siihen, että energia joka osuu kypärään, pysyy niissä rajoissa joihin kypärän kyky absorboida iskua riittää.

Se, että kimpoaminen tai liukuminen on avain laajempaan pään ja sen sisällön suojaamiseen, perustuu Arain omaan tutkimustyöhön sekä vuosikymmenten mittaiseen kokemukseen kypäränvalmistajana. Se on valmistanut kypäröitä 50-luvulta lähtien.

Arain mukaa kypärän kuoren tulee olla pyöreämpi, joustavampi ja vahvempi.

Arain näkemys on, että kaiken turvallisuuden perustana on kypärän pyöreämpi, joustavampi ja vahvempi kuori. Sen tulee sekä absorboida iskuja että mahdollistaa kimpoaminen tai liukuminen.

Siksi sen valmistamissa kypäröissä ei ole ylisuuria tuuletusaukkoja ja niiden ohjaimia, tai muita härpäkkeitä, jotka estäisivät liukumista. 

Kypärien testitandardit eivät mielenkiintoista kyllä, ota lainkaan huomioon niiden liukumis- tai kimpoamisominaisuuksia, mutta Arai on tehnyt asiasta ison prioriteetin. Merkin menestys huomioiden ei ilmeisesti lainkaan turhaan.

Oheisen videon voit katsoa myös täällä.