Moottoripyöräily ärsyttää pientä joukkoa autoilijoita. Lähes päivittäin sosiaalisesta mediasta saa lukea, kuinka on ajettu tarkoituksella liian lähellä, tehty edessä tarpeettomia äkkijarrutuksia, kiilattu ja näin aiheutettu vaaratilanteita liikenteessä. Kun vastaavanlaista käytöstä tehdään juuri kortin saaneelle mopoilijalle, niin vaarakertoimet nousevat moninkertaisiksi.

Liikenneturvan teettämän kyselyn mukaan 65% autoilijoista kertoi ajavansa tavallista varovaisemmin tai huolellisemmin, jos huomaa liikenteessä nuoren kuljettajan, mutta 12 % (!!!) kertoi autolla ajaessaan joskus "kouluttavansa" mopoilijoita tai mopoautoilijoita. Puolet kyselyyn vastanneista nuorista puolestaan kokivat, että aikuiset tekevät joskus tahallaan kiusaa nuorille kuljettajille liikenteessä.

Alla Paula Jääskeläisen yleisönosastokirjoitus julkaistuna hänen luvallaan.

Autoilijoiden moporaivolla voi olla vakavia seurauksia

"Pakko oli tarttua aiheeseen tässä pari kuukautta touhua seuranneena äitinä. Pojalla on mopo ja näitä mopovihaajia on käsittämätön määrä. Yleisönkirjoituksia on aiheessa netissä tiuhaan.

Ihan varmasti on 15-kesäisellä hormoonit pinnassa ja kaverien kanssa on mahtava kokea se vapaus, kun saa mennä ihan itse omalla menopelillä. Kuitenkaan kaikki ei noista pojanvesseleistä ole pahiksia! Raivon partaalle on saanut niin äidin kuin pojankin muutama aikuinen omalla käytöksellään ratin takana.

Itse ajoin eräs päivä poikani takana ja välissä oli auto. Tämä auto tahallaan ajoi liian lähellä mopoa ja aina kun poika kaasutti ajettiin uudestaan perään kiinni. Mitä, jos poika olisi hätääntynyt ja sen seurauksena esimerkiksi kaatunut?

Eilen eräs setä mies oli poikien mukaan tahallaan hiljentänyt edessä ja sitten kun menivät ohi, alkoi raivoisa valitus ja poliiseilla uhkailu. Toki tarinalla on aina kaksi puolta, mutta nyt uskon omaani, koska hän on aina voinut kertoa vanhemmille niistä ei niin fiksuista tempuistakin. Välillä itsekin kaksipyöräisellä liikkuvana joku kiskoo ohi, jos ajan tasan rajoitusten mukaan.

Ei ole kenenkään etu karjua naama punaisena autosta, että vihaa mopoilijoita, tehdä äkkijarrutuksia tai sumuttaa lasinpesunestettä päin näköä!

Ymmärrän, että kaksitahtibensan haju ja maku ei ole kaikkien mieleen, mutta muistetaan näiden kuskien olevan vielä nuoria ja heillä ei ole ajokokemusta yhtä paljon kuin autoilijoilla. Kukaan autoilija tuskin haluaa omalle tunnolla liikenneonnettomuutta, jossa elämänsä alkutaipaleella oleva nuori loukkaantuu tai pahimmillaan kuolee.

Joku päivä kannattaa vaikka vuokrata mopo ja lähteä kokeilemaan, miltä maailma tuntuu mopoilijan vinkkelistä. Kaikki on ollut joskus nuoria ja jokaiseen aikakauteen kuuluu omat metkut, yritetään löytää ymmärrystä, vaikka ärsyttääkin", kirjoitti Paula Jääskeläinen mielipideosastolla.

– Nuorena naisena minuakin lähinnä ärsyttivät teinipojat, jotka mopoineen räkivät kauppojen pihalla, mutta nyt kolmen pojan äitinä (yhdellä vasta mopo), tämäkin asia minulle vasta avautui. Mikä on teinin vastaus ajovirheen tehdessään, jos auton ikkunasta joku karjuu "v***un idiotti, pentu kuole tai vihaan mopoja"? Jääkö teini kuuntelemaan tätä "koulutusta"? Ei vaan nostaa keskarin ja kaasuttaa pois.

Nuorilta puuttuu ajokokemus, jota meiltä aikuisilta löytyy. Nyt laissa on ennakointivelvollisuus joten, jos esim. mopo liikkuu epänormaalisti niin pitää ennakoida ja jättää tilaa. Kortin omaava autoilija on aina saanut enemmän koulutusta kuin mopoilija, joten on pätevämpi kuljettaja. Se ei tietenkään poista mopoilijan vastuuta omasta toiminnastaan. Tuolla osan autoilijoiden harrastamalla ”opetusten antamisella” ei saa varmasti mopokuskille oppia perille.

En puolusta huonoa ajokulttuuria nuorisonkaan keskuudessa, mutta jutussani halusin kohdentaa huomion tähän älyttömään kiusantekoon, mitä mopoilijoille tehdään, tähdensi Paula Jääskeläinen.