UBCO 2X2.

UBCO 2X2. Uusi-Seelannin armeija testaa parhaillaan pyörän sopivuutta.

Uusiseelantilainen UBCO ryhtyi rakentamaan ensimmäistä hyötykäyttöön tarkoitettua sähkömoottoripyöräänsä vasta muutama vuosi sitten, mutta sen olemassaolo alkaa pikkuhiljaa kiinnostaa ympäri maailman. 

Kaksivetoinen 2X2 suunniteltiin alun perin farmikäyttöön, mutta tuota katulaillista, kevyttä sähköpyörää, jolla voi käytännössä mennä mihin tahansa, käytetään nykyään kaikkialla metsästyksestä pizzanjakeluun ja mm. rangereiden karun maaperän partiomoottoripyöränä Kaliforniassa.

UBCO 2X2.

UBCO 2X2 on varusteltavissa monin tavoin.

2X2 on kevyt, ja siinä on vaihdettavat akut. Lisäksi siihen saa villin joukon erilaisia lisävarusteita. Tällä hetkellä pyörän sopivuutta käyttötarkoituksiinsa testaavat myös Uuden Seelannin puolustusvoimat (NZDF), kertoo Advpulse. Kaikkien asevoimien haarojen kerrotaan olevan kiinnostuneita äänettömästä ja ympäristöä säästävästä laitteesta, jota suunnitellaan käytettävän erityisesti tiedustelu- ja valvontatehtävissä maan karuilla alueilla.

UBCO 2X2.

UBCO 2X2 testissä.

Pyörän vaihdettava 48 ampeeritunnin akku antaa virtaa kahdelle 1 kilowatin napamoottorille, jotka sijaitsevat etu- ja takapyörässä. Voima jaetaan niiden välillä käytännössä 50 / 50 -suhteessa. Etuhaarukan jousto on 130 mm, kun taas takapään kaksi vaimenninta joustavat 120 mm matkan. Jousen esijännitys, puristus- ja paluuvaimennukset ovat säädettävissä molemmissa päissä.

Sähköiset hydrauliset levyjarrut hidastavat 65 kilogrammaa painavan laitteen kulkua. Pyörässä ei ole kytkintä eikä vaihteistoa. Parhaimmillaan 2X2 kulkee yhdellä latauksella 120 km matkan. Toisaalta, jos sinulla ei ole vaihtoakkua, lataaminen kestää normipistokkeesta 6-8 tuntia.

Huippunopeus on rajattu 50 kilometriin tunnissa, mutta se ei ole tämän pyörän vahvinta aluetta muutenkaan, vaan maastokelpoisuus. Sen mahdollistavat keveys ja kaksipyörävetoisuus.

UBCO 2X2.

UBCO 2X2. Mittaristo ja sovellus.

Sotilaskäytössä etuna ovat tietysti myös hiljaisuus ja pieni lämpöjälki. Pyörä on helppo huoltaa ja ylläpitää, ja sisäänrakennettu tietokone kertoo, paljonko pyörällä on ajettu ja miten sitä on käytetty. Kuluttajille on myös tarjolla matkapuhelinsovellus, jolla voi muuntaa matkapuhelimensa mittaristoksi.

Euroopastakin löytyy jo 2X2:lle maahantuoja. Liettualainen yritys uskoo tuotteeseen niin paljon, että se löytyy niiden valikoimista. Siellä sen hinta perusvarustuksessa on 6999 euroa alveineen. 

UBCO 2X2.

UBCO 2X2.

UBCO:n sivuille pääset tästä. Alla olevan Uusi-Seelannin armeijan 2x2:n testaamisesta kertovan videon voit katsoa myös täällä.

Teksti Erkki Mäki

Kuvat: UBCO