Elokuussa järjestetty Sturgisin moottoripyöräkokoontuminen johti merkittävään koronaviruksen leviämiseen, kertovat vastakkain julkistetun selvityksen tehneet tutkijat.

San Diegon yliopiston tutkimuksessa hyödynnettiin anonyymia matkapuhelinpaikannusta sekä virustartuntojen laskentaa, jotta pystyttiin analysoimaan 460 000 kävijän tapahtuman vaikutusta. Kyseessä lienee yksi suurimmista tapahtumista, mitä viruspandemian aikana on järjestetty.

Terveydenhoitoviranomaiset olivat ilmaisseet huolensa tapahtuman suhteen, sillä siellä monet pahimmat mahdolliset skenaariot toteutuivat samanaikaisesti. Näihin kuului se, että tapahtumaa pitkitettiin yli 10 päivän, ja että se aiheutti merkittävän kaupungin ulkopuolisen väestön ja osallistujien sekoittumisen keskenään, ja vain harvat käyttivät maskeja, todetaan Washington Postin artikkelissa.

Seuraukset olivat merkittäviä, tutkimuksessa todettiin. Analysoimalla ne osat maasta, joissa oli korkeimmat Sturgisin rallin osallistujamäärät sekä muutostrendit koronavirustartunnoissa tapahtuman päättymisen jälkeen, tutkijat arvioivat, että kaikkiaan 266 796 tartuntaa pystyttiin linkittämään ralliin.

Se on kokonaisuudessaan noin 19 prosenttia kaikista elokuun toisen ja syyskuun toisen päivän tartunnoista koko maassa. 

Tutkijat totesivat, että kun koronaviruksen hoito maksaa potilasta kohti noin 46 000 dollaria, puhutaan kaikkiaan noin 12,2 miljardin dollarin kokonaiskustannuksista.

– Se on niin suuri summa, että jokaiselle 462 182:lle rallin osallistujalle oltaisiin voitu maksaa 26 533 dollaria pelkästään siitä, että nämä eivät olisi osallistuneet.

Sturgisin, joka on 7000 asukkaan kaupunki, viranomaiset pohtivat tilaisuuden peruuttamista, mutta ralli kerää tapahtumia laajoille alueille kaupungin ympärille heidän vaikutuspiirinsä ulkopuolelle. Todettuaan, että monet tulisivat paikalle riippumatta siitä, mitä kaupunki päättää, kaupunginvaltuusto salli tapahtuman.

Tutkimuksen metodiikka on myös herättänyt arvostelua sen luotettavuudesta, ja osa viranomaisistakin uskoo, että tartuntalukemat ovat huomattavasti alhaisemmat.

 

Teksti Erkki Mäki – Kuva Sturgis Rally