Kyse on alkuperäisten Nortoneiden faneille ainutlaatuisesta tilaisuudesta hankkia itselleen tehtaan paketissa oleva koskaan käyttöönottamaton moottoripyörä 43 vuoden takaa. Vuosimallin 1977 Norton Commando 850 Interstaten hinnaksi huutokaupassa arvioidaan 22 000 - 33 000 euroa.

Pyörä laivattiiin Englannista Belgiaan vuonna 1977 ja säilyi koskemattomana, kunnes se lähetettiin Hollantiin ja sieltä Espanjaan. Sillä on ollut kolme omistajaa, mutta kukaan heistä ei ole kestänyt ajatusta purkaa kaunottaren pakettia. He vain yksinkertaisesti olivat onnellisia saadessaan ihailla pyörää ja kuvitella sen potentiaalia.

– Aina silloin tällöin tällaisia merkittäviä kohteita ilmaantuu keräilymaailmassa. Tämä kyseinen yksilö on erittäin hämmästyttävä. Miten maailmassa jokainen on 43 vuoden aikana onnistunut hillitsemään itsensä ja jättänyt pyörän kasaamatta, ihmettelee H&H Classicsin moottoripyöräpuolen johtaja Mark Bryan.

"Yksi pyörä salpasi hengityksen"

Nyt tämän "pakasta vetämättömän" 43-vuotiaan pyörän on jättänyt myyntiin Kevin Maddocks, joka on ollut Norton-fani koko elämänsä.

– Se oli 60-luvun puolivälissä kun rakkaustarinani Nortonin kanssa alkoi. Minulla oli paljon pyöriä, mukaan lukien Matchless, AJS, BSA, Vellocette, Royal Enfield ja Triumph, mutta oli yksi pyörä, joka salpasi hengitykseni, ja se oli Norton 750 Atlas, kertoo Kevin Maddocks.

Norton Commando 850 Interstate

Tältä paketista purettu pyörä näyttäisi.

– Atlas, kauniin punaisena ja runsaine kromiosineen, pyyhkäisi jalat altani, ja vuosien oppisopimuspalkkioideni säästämisen jälkeen ostin sen. Lopulta se oli minun, ja meillä tosiaan oli hauskaa. Se oli nopea, luotettava, erottui motoristitapahtumissa ja ilo ajaa. Ajoimme kaikkialle Englannissa ja Euroopassa.

– Sen jälkeen olen omistanut monia pyöriä ja nykyään ajan vuosimallin 2014 Norton 961 Cafe Racer'illa ja uudella Triumph Rocket 3:lla. Vaikka jälkimmäinen lienee tehokkain pyörä maailmassa, saan edelleen niin paljon enemmän iloa Nortonillani ajamisesta. Siinä on niin paljon luonnetta ja tyyliä, se vetää isoja väkijoukkoja ja tekee minut hyvin ylpeäksi!

"Pakko ostaa"

– Kuvittele, miten innostunut olin, kun hiljan kuulin vuosimallin 1977 Norton Commando 850 Interstatesta, joka edelleen oli alkuperäisessä tehdaspakkauksessaan – 43 vuotta vanha ja silti "aivan uusi"! Minun vain oli pakko ostaa se, ja jäljitin sen omistajan Espanjassa. Espanjalainen keräilijä, joka omistaa 98 pyörää. oli ostanut sen 10 vuotta aiemmin huutokaupasta Belgiasta, kun belgialaisen moottoripyöräkaupan omistaja oli kuollut. Tämä oli säilyttänyt sitä varastossaan alkuperäisessä pakkauksessaan noin 35 vuoden ajan, ja jostain kumman syystä oli kieltäytynyt myymästä sitä kenellekään, Maddocks selventää.

– Siitä lähtien kun olen omistanut hänet, en ole koskaan koskenut häneen. Hän näyttäisi jopa vielä paremmalta, jos tekisin sille kevätpuhdistuksen, mutta sitä varten minun pitäisi poistaa hänet pakkauksestaan. Kaikki on mukana: kolmet avaimet, valmistajan opas kauppiaalle, omistajan käsikirja, huoltokirja ja jopa pieni suihkepullo Norton-ketjurasvaa (mahdollisesti ainoa olemassaoleva?).

– Aikomuksenani oli pitää sitä näytteillä tänä vuonna monissa suurissa mp-messutapahtumissa ja lainata sitä museoille ajoittain. Covid-19 kuitenkin esti minua tekemästä niin, ja olen päättänyt muuttaa pysyvästi Espanjaan. En voi hoitaa asiaa kunnolla Espanjasta, joten joudun vastentahtoisesti myymään sen. Toivon, että hän päätyy hyvään kotiin ja onnellinen omistaja pitää hänet toiset 43 vuotta, Maddocks päättää.

1977 Norton Commando 850 Interstate

1977 Norton Commando 850 Interstate

Lisätietoja H&H Classicsin sivuilta täältä

 

Teksti Erkki Mäki – Valokuvat: H&H Classics