Arc Vector EICMA-messuilla 2018.

Arc Vector EICMA-messuilla 2018.

Vuoden 2018 marraskuussa olimme Milanon Eicma-moottoripyöränäyttelyssä, missä Marc Truman esitteli hienon Arc Vector -sähkömoottoripyöränsä. Kyse on enemmän kuin pelkästä pyörästä: ajotakin, pyörän ja kypärän muodostamasta kokonaisuudesta, jossa kypärä toimii langattomana avaimena ja mittaristona HUDin, eli heijastusnäytön avulla, ja takki antaa haptista palautetta.

Vuoden 2019 lokakuussa yritys siis joutui konkurssihallinnon haltuun, ja nyt kun ollaan lokakuussa 2020, Mark Truman kertoo, että yritys on takaisin toiminnassa jälleen. Motorcycle Newsin haastattelussa Truman paljasti itse ostaneensa yrityksen, kun se ei näyttänyt käyvän kaupaksi.

Arc'in virallinen nettisivusto on taas toiminnassa, tosin sen tiedot ovat ainakin osin vanhentuneita, mutta epäilemättä ne päivitetään aikanaan. Myös yrityksen Twitter-, Facebook- ja Instagram-sivustot toimivat.

Mark Truman.

Mark Truman Eicmassa 2018.

Sivustoilla luvataan edelleen, että Arc Vectorin asiakastoimitukset alkaisivat kesällä 2020, mutta näinhän ei vielä ole tapahtunut. Truman kertoo, että ensimmäisten pyörien pitäisi päätyä asiakkaitten odottaviin käsiin noin 12 kuukauden kuluttua, eli syksyllä 2021.

– Tarjoamme 10 asiakkaalle hyvin erityisen mahdollisuuden 10 ensimmäisen Vectorin kanssa. En paljasta, mistä on kyse, mutta seuratkaa sivustoamme, Truman kehottaa.

Vector on – edelleen – todellista huipputeknologiaa hiilikuituineen ja äärimmäisine komponentteineen. Sen tehoksi luvattiin 103 kilowattia, ja huippunopeudeksi 200 km/h. Ajomatka latauksella 16,8 kilowatin akulla olisi sekalaisessa ajossa 436 km. Pyörän paino akkuineen on vain 220 kg.

Arc Vectorille alun perin ilmoitettu "hinnat alkaen" hinta oli 102 000 euroa vapaasti Englannissa.

Arcin sivustolle pääset tästä

Aiheesta aiemmin: Arc Vector, sähkömoottoripyörä joka muuttaa maailmaa; kypärän, ajoasun ja pyörän kokonaisuus

Arc Vector.

Arc Vector.

 

Teksti Erkki Mäki, kuvat Erkki Mäki, Arc Motorcycles