Shoei Opticson.

Shoei Opticson. Kypärän toimintoja ohjataan vasemmalla puolen alhaalla olevien näppäinten avulla.

Shoei on valmistanut moottoripyöräkypäriä vuodesta 1958 lähtien ja on aina kuulunut huippuvalmistajien joukkoon. 66 vuotias yritys ei kuitenkaan lepää laakereillaan. Shoei esitteli ensimmäisen kerran HUD- eli heijastusnäytöllä varustettua laajennetun todellisuuden kypäränsä protoa jo 2019, ja nyt se on saanut sen tuotantovalmiiksi.

Heijastusnäyttökypärän ideanahan on Opticsonissakin se, että kypärän näytölle heijastetaan tarvittavat esimerkiksi navigointi- tai tekstiviestitiedot siten, että kuljettaja näkee silti tien sen takana ikään kuin näytön läpi. Tällöin se häiritsee kuljettajan näkökenttää mahdollisimman vähän. Kuva on lisäksi yleensä sijoitettu ikäänkuin useamman metrin päähän, jolloin sen katsominen ei vaadi erillistä silmien tarkentamista, vaan se on kuin osa normaalia näkökenttää. Aivan kuin hävittäjälentäjien HUD:eissa.

Shoei Opticson.

Shoei Opticson. Musta on se toinen tyylikäs värivaihtoehto.

Shoei Opticsonissa näyttökuvan heijastava läpinäkyvä paneeli on kuljettajan oikean silmän yläpuolella. Itse elektroniikka on sijoitettu kypärän sisälle, ja sisältää samalla kaiuttimet sekä Bluetooth-kypäräpuhelimen.

Opticson on ensimmäinen suuren kypärävalmistajan valmistama äly- tai laajennetun todellisuuden kypärämalli. Laitteessa on GPS-siru, jonka avulla saadaan suuntaohjeet näytölle, kadunnimet, arvioitu saapumisaika perille ja tietenkin myös kellonaika.

Shoei Opticson.

Shoei Opticson. Näyttöelementti on oikean silmän puolella.

Opticsonin toimintoja ohjataan kypärän vasemmassa alareunassa olevan ohjausmodulin avulla, vaikka kypärän älyjärjestelmää voi ohjata myös puhekomentojen avulla.

Lisäksi kypärän leukaosassa on vallitsevan valon tunnistin, joka säätää automaattisesti sen visiirin kirkkautta valaistusolosuhteiden mukaan. Kirkkautta voidaan säätää myös manuaalisesti.

Shoei Opticson.

Shoei Opticson. Näytön tapa esittää tietoja. Tekstiä voi olla enemmänkin.

Laite saa virtansa litiumioni-rautafosfaattiakusta, joka myydään erikseen. Kaikki liitännät ovat täysin vedenpitäviä.

Kypärä on valmistettu Shoein omasta Advanced Integrated Matrix Plus -materiaalista ja siinä on Shoein henkilökohtainen sopivuusjärjestelmä sekä onnettomuuksien varalta suunniteltu pikairroitusjärjestelmä. Lisäksi sen helposti irroitettava sisämateriaali on nopeasti kuivuva ja kosteutta imevä.

Kypärä tulee rajoitetusti myyntiin Japanissa 17. joulukuuta alkaen. Sen hinta on noin 950 euroa, ja akku maksaa lisäksi 76 euroa. Tämä siis Japanissa. Kypärän käyttö edellyttää lisäksi noin 5 euron kuukausittaista käyttömaksua.

Voit katsoa alla kypärää esittelevän videon myös täällä. Kypärästä lisää japaniksi täällä.

Kysyimme Shoein tuotteiden jakelusta Suomessa vastaavalta BlackSeveniltä tietoja kypärän mahdollisesta rantautumisesta Suomeen, mutta ainakaan vielä ei mitään eksaktia päivämäärää ole tarjolla. Toivottavasti pian.

Edit 2.12. klo 13.19: korjattu BlackSeven Shoein jakelusta vastaavaksi.

Aiheesta aiemmin:

Shoeilta mullistava kypäräproto: samanlainen heijastusnäyttö kuin hävittäjälentäjällä

Shoei esitteli hävittäjälentäjämäisellä heijastusnäytöllä varustetun IT-HT-kypärän