Paljo ajaminen moottoripyörällä rasittaa kuuloa, sillä ajoviiman tai vaimentamattomien pakoäänien aiheuttama melu voi olla jopa 90 desibelin tasolla kypärän sisällä. Tarkempaa tietoa metelin vaikutuksista löytyy 'Motoristillekin kuulo on tärkeä' -jutusta.

Mikäli korvat jäävät 'soimaan' ajomatkan jälkeen, on syytä tehdä asialle jotain.

Alpine MotoSafe -korvatulpat on tehty silikonista, joten ne istuvat hyvin korviin. Tulppien mukana tulee silikoninen varatulppa, hyvä hihnallinen kotelo tulppien kuljetusta varten sekä kahdet eriväriset putket, joilla valitaan vaimennuksen taso. Lisäksi tulee suojainten korviin asettamista varten tarkoitettu kätevä työkalu, jolla tulpat saadaan pyöräytettyä tiiviisti korvakäytäviä vasten.

Tulppien toimintaperiaate on sellainen, että putket päästävät läpi tarvittavaa, esimerkiksi puheääntä, kun muut äänet puolestaan vaimenevat. Vihreät putket on tarkoitetttu normaaliin vaimennukseen, keltaiset vaimentavat vielä enemmän. Riippuu sitten herkkäkorvaisuuden asteesta sekä tietysti kypärämelun määrästä, kummat sopivat itselle paremmin.

Käyttöönotto on yksinkertaista, joskin pientä askartelua on luvassa. Putket kiinnitetään tulppiin ulkopuolelta, ja se uloke, johon putket upotetaan, on ylipitkä useimmille. Tämä sen vuoksi, että ihmisten korvakäytävät eroavat: joillakin tulppa uppoaa niin syvälle korvaan, että ulokkeet ja putkien päät eivät tule lainakaan korvasta ulos, toisilla taas tulevat, jolloin uloketta pitää lyhentää. Se on toki helppoa, siihen soveltuvat tavalliset sakset, sillä silikoni on pehmeää materiaalia.

Leikkausoperaation jälkeen ja kun on varmistettu, että putkien päät eivät tule korvista ulos, laitetaan putket paikalleen ja tulpat korviin. Ne kierretään sisään sitä tarkoitusta varten mukana tulevalla työkalulla ja näin istuvat todella tiiviisti ja mukautuvasti korvakäytävässä. Sen jälkeen vain matkaan testaamaan tulppien vaikutusta.

Tulpat avaavat uuden maailman

Käytössä tulpat toimivat todella hyvin. Keltaiset vaimentavat enemmän kuin vihreät, ja on paitsi makuasia, myös oman pyörän meluympäristöstä kiinni, kumpia kannattaa käyttää. Parasta suotimissa on, että ne istuvat kohtuullisen tiiviisti korvakäytävässä ja kiitos niiden läpi kulkevan putken ympäristön äänet - myös muun liikenteen kuuluvat. Melulta on kuitenkin taitettu terävin kärki pois, ja jopa koko päivän ajamisen jälkeen korvat toimivat juuri kuten pitääkin: ne eivät humise eivätkä jyrise, vaan kuulomaailma on suodattimien poisoton jälkeen aivan normaali.

Suotimia voi pitää korvissa myös ruokailun tai kahvitauon ajan, koska niiden läpi kuulee kohtuudella, mitä muut puhuvat. Toki niitä voi myös höllätä hieman: kun ne ovat löysästi korvakäytävää vasten, ääntä pääsee sisään korviin paljon enemmän.

Kuulon säilyttämiseen kannattaa panostaa, ja MotoSafe-tulpat ovat halpa satsaus oman terveyden ylläpitoon ja myös miellyttävät käytössä.

Alpine MotoSafe -korvatulppien maahantuoja on Finfonic, ja niitä saa useimmista hyvinvarustelluista moottoripyöräliikkeistä ympäri maan. Hinta liikkuu molemmin puolin 25 euron.