Älykypärärintamalla on edelleen kova sutina, kun Skully Fenix AR-1 on jo tuotannossa ja ostettavissa 1899 dollarin hintaan suoraan valmistajan sivustolta, CrossHelmetin pitäisi tulla myyntiin 1599 euron hintaan vuoden 2019 ensi puoliskon aikana, ja nyt Iron Manin tekoälystä "hieman" nimeensä vaikutteita ottanut Jarvish on joukkorahoitusvaiheessa ja sen postitusten pitäisi alkaa syyskuussa 2019.

Kävimme kokeilemassa Milanon Mp-messuilla CrossHelmetin protoa, siitä juttua tässä: CrossHelmet: digiajan kypärässä kamera kuvaa taaksepäin, kuva näkyy heijastusnäytöllä.

Skullyn Fenix Ar-1:stä taas enemmän tarinaa täällä: Skullyn laajennetun todellisuuden älykypärä Fenix AR-1 viimein toimitusvaiheessa.

Jarvish X-AR HUD on selkeästi edullisin ainakin kampanjavaiheessa näistä kolmesta. Taiwanilaisen valmistajan kypärän saa kaikkine älykilkkeineen hintaan 899 dollaria, 792 euroa. Kypärän normaalihinnaksi ilmoitetaan 1594 euroa. Lähettäminen Suomeen maksaa noin 88 euroa.

Jarvishin kuori on valmistettu hiilikuidusta ja siinä on sekä eteenpäin että taaksepäin kuvaavat kaksi Full HD eli 1080p kuvaavaa kameraa, joiden avulla saavutetaan 360 asteen näkökenttä. HUD, eli Heads-up-display- eli heijastusnäyttöyksikkö sijaitsee kypärän aukon yläreunassa ja kuva itsessään heijastetaan läpikuultavana näkökentän yläosaan. 

Kypärä on tilattavissa myös ilman älyominaisuuksia X-versiona 399 dollarin hintaan. X:ssäkin on bluetooth-kypäräpuhelin ja kaiuttimet sekä mikrofoni ja aktiivinen melunvaimennus. Tietoa ei ole, toimiiko se vastameluteknologialla vai tarkoitetaanko tässä jotain muuta. X:n elektroniikan toiminta-aika on kuusi tuntia.

Jarvish X-AR

Jarvish X-AR, heijastusnäytön kuva näkyy todellisuuden päällä. Näytön sisältö muuttuu tarpeen mukaan ja voi sisältää vaikka säätietoja.

X:ssä on lisäksi leukaosaan asennettu 1080p toimintakamera, jossa on 16 gigatavun tallennustila sekä mahdollisuus liittää siihen jopa 256 gigatavun muistikortti. Kypärän toimintoja ohjataan Sirin, Alexan tai Googlen ääniassistentin avulla. Varsinaisia ohjaimia ei ole, vaan Jarvish luottaa puheohjaukseen.

X-malli painaa 1400 grammaa ja X-AR varusteineen 750 grammaa. Kypärät ovat ECE- ja DOT-hyväksyttyjä. Molemmissa malleissa on bluetoothin lisäksi myös wifi.

Paremmin varusteltuun X-AR:ään siirtyminen tuo muassaan kaiken ylläolevan sekä lisäksi taaksepäin kuvaavan kameran ja laajennetun todellisuuden heijastusnäytön. Mielenkiintoista on se, että näyttöelementti liukuu pois näkyviltä silloin, kun sitä ei tarvita, ja palaa tarvittaessa takaisin vasemman silmäsi päälle, kun kutsut sitä.

Jarvish X-AR

Jarvish X-AR -kypärän kaksi kameraa tuottaa 360 asteen kuvaa kypärän ympäristöstä.

Näyttökuva on värillinen ja heijastetaan siten, että sinun ei tarvitse tarkentaa katsettasi nähdäksesi kuvaa, vaan katsot suoraan sen läpi tielle aivan normaalisti. Kuvassa näkyy akun tila, kellonaika, videon tallennuksen tila, nopeutesi laitteen satelliittipaikantimen mukaan mitattuna, kompassi, navigointiohjeet, media sekä sisääntulevan puhelun tiedot, sääinformaatio sekä osoitin, kuunteleeko kypärä komentojasi vai ei. Kaikki tämä elektroniikka lyhentää akun kestoa kaksi tuntia X:ään verrattuna.

Jarvish latautuu langattomasti, ja se on kypäränä itse asiassa varsin hyvännäköinen. Katso video alla. Mikäli se ei näy, voit katsoa sen täällä. Jarvishin joukkorahoitushankkeen sivulle pääset tästä ja Jarvishin kotisivulle tästä.

Ainakin Jarvishin joukkorahoitus etenee vauhdilla. Tavoitesumma oli 50 000 dollaria, ja jo nyt se on saavuttanut 117 071 dollaria ja kampanjaa on jäljellä vielä 45 päivää.

Aiheesta aiemmin: Jarvish: uusi laajennetun todellisuuden älykypärä, jonka mukana tulee myös Amazonin Alexa