TranAmin Ltd:n ("TranAm" tai "yhtiö")  hankinta on osa Duell Oyj:n ("Duell")  kasvustrategiaa ja tukee yrityksen maantieteellistä laajentumista sekä tuotevalikoiman kehittämistä. Yrityskauppa vahvistaa merkittävästi Duellin jalansijaa Ison-Britannian suurilla markkinoilla ja tarjoaa perustan tulevalle kasvulle.

Kauppa tuo Duellille pääsyn Iso-Britannian tärkeimpiin vähittäismyyntiketjuihin sekä synergiaetuja Duellin tuotemerkkien myyntiin TranAmin jälleenmyyjäverkoston avulla. Lisäksi Duell odottaa saavansa Brexitin jälkeisiä toiminnallisia etuja toimittamalla tuotteita suoraan TranAmin varastoon ja varastosta Isossa-Britanniassa. Yrityskaupalla odotetaan saavutettavan noin 200 000 euron vuotuiset kustannussäästöt 12 kuukauden kuluessa kaupan toteutumisesta.

Kaupan myötä Duell ostaa TranAmin koko osakepääoman ja äänioikeuden 11,9 miljoonan Englannin punnan, 13,4 miljoonan euron, kokonaiskauppahinnalla. Kauppa rahoitetaan uuden oman pääoman ja käteisvarojen yhdistelmällä. Kauppahinta maksetaan kahdessa erässä siten, että noin 60 prosenttia kauppahinnasta maksetaan kaupantekohetkellä, jonka arvioidaan toteutuvan maaliskuussa 2023.

Kaupan toteutuminen edellyttää, että kauppahinnan ensimmäistä erää varten saadaan uutta omaa pääomaa. Kauppahinnan toinen erä, joka on noin 40 prosenttia, maksetaan vuoden 2023 loppuun mennessä. TranAmin vahva tase, nettokassa ja korkea kannattavuus yhdessä yrityskaupan rahoittamiseksi suunnitellun osakeannin kanssa vahvistaa Duellin rahoitusasemaa.

Vuonna 1976 perustetun TranAmin liikevaihto oli 10,7 miljoonaa Englannin puntaa ja EBITA oli 2,1 miljoonaa Englannin puntaa 31. maaliskuuta 2022 päättyneellä tilikaudella (tilintarkastamaton, UK GAAP:n mukaan). TranAm tarjoaa tuotteitaan yli 400 jälleenmyyjälle. Moottoripyöräkategoria edustaa yli 90 prosenttia myynnistä, ja yhtiöllä on myös pienempi valikoima hiihto-, lumilautailu- ja lemmikkieläintarvikkeita. TranAm työllistää tällä hetkellä 28 henkilöä, ja sen toimisto ja varasto sijaitsevat New Miltonissa, Isossa-Britanniassa. Yhtiö on Lloydin perheen omistuksessa.

Duell suunnittelee yhdistävänsä TranAmin toiminnot nykyisten Ison-Britannian toimintojen kanssa. TranAmin toimitusjohtaja Pete Lloyd, joka on yksi sen nykyisistä omistajista, tulee johtamaan toimintoja yrityskaupan jälkeen.

Carnegie Investment Bank AB (publ.), Suomen sivukonttori ("Carnegie") on nimetty Duellin rahoitusneuvonantajaksi selvittämään yrityskauppaan liittyviä oman pääoman ehtoisia rahoitusvaihtoehtoja.

"Olen erittäin tyytyväinen siihen, että voimme merkittävästi vahvistaa markkina-asemaamme Isossa-Britanniassa. TranAmin osto tarjoaa meille nopean pääsyn Ison-Britannian suurelle markkinalle ja vahvan jalansijan kasvattaa liiketoimintaamme entisestään tuomalla myös omat brändimme entistä laajemmin Ison-Britannian kuluttajien ulottuville TranAmin nykyisten jakelukanavien kautta. TranAm on ollut erittäin menestyksekäs moottoripyöräajovarusteiden liiketoiminnassa", sanoo Duellin toimitusjohtaja Jarkko Ämmälä.

Yrityskaupalla ei ole vaikutusta Duellin taloudellisiin näkymiin tilikaudella 2023 eikä yhtiön keskipitkän aikavälin taloudellisiin tavoitteisiin.