Liikkeestä ostetun moottoripyörän virhevastuu – mitä laki sanoo?
Liikkeestä ostetussa moottoripyörässä on ihan sama virhevastuu kuin autokaupoissa. Näin ollen, jos moottoripyörä vikaantuu vuoden sisällä kaupasta, katsotaan virheen olleen pyörässä jo ostohetkellä. Näin ollen, jos moottoripyörään tulee vikaa tuon vuoden sisällä, niin ensimmäinen toimenpide on aina reklamaation tekeminen myyjäliikkeeseen. Sähköposti tai tekstiviesti riittää tähän reklamaatioon oikein hyvin. Suullinenkin reklamaatio on periaatteessa pätevä, muttasähköpostista tai tekstiviestistä jää aina se todiste, että olet oikeasti reklamoinut.
Myyjän pitää lain perusteella vastata tuohon viestiin siten, että hän korjaa moottoripyörän kuluitta, jotta pyörä kannattaa myyjän haltuun antaa. Mikäli myyjä vastaa esimerkiksi, että tuo se prätkä heille niin katsotaan, mikä siinä on vialla ja miten kustannukset jaetaan niin tällöin herätyskellojen pitäisi jo soida. Tämmöisen viestin lähettämällä myyjä ei yksiselitteisesti kanna hänelle kuuluvaa vastuuta ja tällöin kannattaa selvitellä esimerkiksi LakiLehtosen sivuilta tietoa moottoripyöräkaupan kuluttajansuojasta jo ennakolta.
Hanki vikadiagnoosi
Mikäli myyjä ei tuohon kuluttomaan korjaukseen heti suostu niin sitten seuraavaksi kannattaa viedä moottoripyörä johonkin korjaamoon, jolla ei ole kytköstä pyörän myyneeseen tahoon. Valitun korjaamon kanssa sovitte, että korjaamo tekee moottoripyörään sellaisen vikadiagnoosin, että voit kertoa myyjälle mikä siinä on vialla ja miten paljon sen korjaaminen maksaa. Mikäli moottoripyörässä on jotain isompaa vialla, kuten esimerkiksi moottori hajalla tai vastaavaa niin sinulla on oikeus purkaa kauppa. Se kuitenkin mikä on oikeutesi ei usein paina neuvotteluissa kovinkaan paljoa, eli tästä eteenpäin kaikki sitten riippuu sinun omista neuvottelutaidoistasi ja tietysti myyjän asenteesta. Jos pääset myyjän kanssa sellaiseen sopuun, että olet siihen itse tyytyväinen, niin ota se. Usein se sopu ei ole se, että kauppa puretaan ja myyjä maksaa sinulle kaikki kulut. Jos saavutettu sopu on kuitenkin sinusta hyvä, niin siihen kannattaa tarttua, jos ei halua riidellä.
Yksityishenkilöltä ostettu moottoripyörä – eri säännöt
Miten asia muuttuu, jos olet ostanut moottoripyörän yksityishenkilöltä. No ensinnäkin kyseisessä kaupassa ei ole tuota kuluttajansuojalaissa määriteltyä virhevastuuta. Yksityisten välisiin kauppoihin sovelletaan samoja sääntöjä kuin esimerkiksi isojen yritysten väliseen kaupankäyntiin.
Näin ollen ensimmäinen asia mitä luetaan, on ostajan ja myyjän välinen sopimus. Eli, jos myyjä yrittää laittaa kauppasopimukseen jotain mainintoja pyörän kunnosta niin niissä kannattaa olla tarkkana. Mikäli mitään kauppakirjaa ei ole tai siinä on vain sovittu kauppahinta, niin sitten asiaan sovelletaan kauppalakia.
Kauppalaki on ihan yleiskauppaan tehty yleislaki, eli hyvin laaja. Siinä lähtökohta on, että jos ostaja on sitä mieltä, että moottoripyörä oli rikki jo kauppoja tehtäessä, niin ostajan on tästä pystyttävä esittämään jokin todiste. Tämä ei tietysti ole ihan hirveän vaikeaa, jos kaupasta on kulunut muutama päivä eikä prätkää ole kovin paljoa revitelty. Mitä enemmän kuitenkin aikaa ja kumeja kuluu, niin sen vaikeampaa tuon virheen näyttäminen ostajalle on. Yksityisten välisessä kaupassa on myös erittäin tärkeää huolehtia siitä, että ostaja reklamoi myyjää heti, kun virhe havaitaan. Mikäli tämä unohtuu, niin silloin myös katoaa kaikki mahdollisuudet vedota havaittuun virheeseen.
Kirjoittaja:
Petteri Lehtonen.
Petteri Lehtonen, Osakas, OTK
Lakiasiaintoimisto Lehtonen Oy
Laki Lehtonen on kuluttajariitoihin erikoistunut lakitoimisto, jonka asiantuntemus perustuu vuosien kokemukseen ja vahvaan käytännön osaamiseen. Olemme erityisen vahvoilla teknisissä riitatilanteissa – kuten autoihin, moottoripyöriin, veneisiin, asuntoihin ja remontteihin liittyvissä kysymyksissä. Riidan aiheella ei ole ratkaisevaa merkitystä: autamme sekä kuluttajia että yrityksiä löytämään oikeudellisen ratkaisun. Alkukartoitus on aina maksuton – jo ensimmäisen yhteydenoton aikana saat selville, riittääkö tilanteeseesi yleisneuvonta vai tarvitaanko laajempaa oikeudellista apua.
Alla näkyvällä videolla kerrotaan lisää Kuluttajansuojan ja Kauppalain eroista. Videon voit katsoa myös täällä.