Enduro on entiseltä nimeltään luotettavuusajo. Tavoitteena on ajaa lujaa ja pysyä tiukassa minuuttiaikataulussa. Järkevät reittivalinnat olivat tärkeitä näillä haasteellisilla enduroradoilla. Ennen endurokuskilta odotettiin, että hän osaa ja pitää itse pyörästään huolta, mutta nykyään saa käytää myös erillistä mekaanikkoa pyörän huollossa, eli siltä osin säännöt ovat helpottuneet vuosien myötä.

Naisten Enduron EM-valmennusryhmä on toiminut huhtikuusta lähtien. Kuinka ryhmä on edistynyt tässä ajassa?

– Hirveän hyvin. Huhtikuusta alkaen on treffattu ja treenattu kerran kuukaudessa. On ollut tosi ihanaa. Ryhmässä on hyvä henki. Tein loppukaudesta ryhmän naisille kyselyn, jossa pyysin heiltä risuja, ruusuja ja mahdollisia toiveita ja ideoita valmennukseen. Kaikki olivat todella tyytyväisiä ja halusivat ehdottomasti jatkaa valmennusryhmässä myös ensi vuonna.

Tammikuussa kuntotestit

Tammikuussa tapaamme Jyväskylän Hipposhallilla, jossa Tapio "Tapsa" Kokkonen pitää koko valmennusryhmälle kuntotestit. Toki olisin itsekin voinut kuntotestin vetää, mutta omat resurssit ei riitä ihan kaikkeen ja pääsenpähän itsekin osallistumaan kyseiseen testiin. Hienoa, että saadaan Tapsa se vetämään. Lisäksi testin perusteella Tapsa tekee kaikille halukkaille kunnon treeniohjelman. Tapsa todella tietää myös ajamisesta ja siitä mitä se vaatii. Teemme yhteistyötä LK-Racing Polarian kanssa ja he osallistuvat kanssamme kyseiseen kuntotestiin.

– Mennyt kesä oli mahtava. EM-valmennusryhmän tavoitteena on kehittää toimintaa ja ennen kaikkea saada lisää naisia kisaamaan menestyksekkäästi EM-tasolla. Tässä suhteessa onnistuttiin todella hyvin. Meidän likat osallistuivat enduron EM-kisoihin ja esim. Virossa oli seitsemän Suomalaista naiskuskia radalla. Se on hyvää pr:ää suomalaiselle endurolle ja on osaltaan vaikuttamassa positiivisesti, kun mietitään tulevia kisapaikkoja EM-tason kisojen järjestäjämaiksi. Tätä puolta asiasta en tullut aikaisemmin edes ajatelleeksi. Samalla saadaan osallistujia naisten sarjan EM-kisoihin, näin olemme osaltamme vaikuttamassa, että naisten sarjaa ylipäätään ajetaan. MM-tason enduron naistensarjahan lakkautettiin nimenomaan vähäisen osallistujamäärän takia.

Vanhojen konkareiden lisäksi valmennusryhmästämme viisi likkaa: Nelli Elo, Pauliina Sievänen, Teresa Tepponen, Minna Virtanen ja Iina Turkki innostuivat ja lähtivät kokeilemaan ajamista EM-radoille. Menestystä heidän osaltaan ei tietenkään vielä edes odotettu, mutta kaikki ajoivat kunniakkaasti maaliin asti. Slovakiassa ajetussa EM-osakilpailussa likat voittivat joukkuehopeaa kokoonpanolla Jennifer "Jenny" Siekkinen, Marita Nyqvist ja Iina Turkki. Heidät palkitaan viikon päästä Lahdessa pidettävässä Suomen Moottoriliitto ry:n järjestämässä palkintojenjakogaalassa. Ihanaa, että sain itsekin kutsun kyseiseen gaalatilaisuuteen. Kutsu oli todella miellyttävä yllätys. Kun palautekyselyssä tiedustelin myös, mikä oli vuoden kohokohta, niin kaikki kisoihin osallistuneet vastasivat nimenomaan käydyt EM-kisat. Olen todella innoissani, Mami Jäntti hehkuttaa ylpeänä valmennusryhmästään.

Mami Jäntti tähtää kevään Päitsille, joten harjoittelu on tiukkaa ja mieluista.

Lisää valmennettavia

Ryhmään on saatu lisää valmennettavia. Kerro vähän heistä.

– Vuoden 2015 enduron EM-kultamitalisti ja 2016 MM nelonen Sanna Kärkkäinen liittyi ryhmäämme, lisäksi Classic-motocrossiakin ajava Tuire Aho. Tuire haluaa osallistua ensi kesänä Ruotsin EM-kisoihin, joten pyysin häntä mukaan. Tämähän on nimenomaan EM-valmennusryhmä. Viime kesänä paikkansa ryhmään lunasti myös vasta 16 vuotias Janette Mielonen, joka ajoi todella hyvin sekä enduro että crosscountry -kisoissa.

Mitkä ovat EM-valmennusryhmän tavoitteet tulevalle kaudelle?

Annamaria Karikuusi, Sanna, Jenny ja Marita tähtäävät tietenkin podiumille. Muilla on näin alkuun tavoitteena ajaa kymmenen parhaan joukkoon. Kaikilla on motivaatio kohdallaan ja uskon, että jatkossa nähdään useampikin suomalainen naiskuski podiumilla.

Saadaksenne valmennettaville ja valmennusryhmälle rahaa, teitte myyntiin kalenterin. Mistä sitä voi ostaa?

– Kalenterin voi lunastaa kaikilta meiltä kuskeilta. Lisäksi olisi ihan kiva, jos joku haluaisi ottaa niitä myyntiin. Ja tietysti voi ottaa suoraan minuun yhteyttä, jos haluaa ostaa tai ottaa myyntiin kyseisen kalenterin. Puhelinnumeroni on 040 7774274. Kalenteri on A3:sen kokoinen seinäkalenteri ja maksaa 20 euroa. Puolet kalenterin hinnasta menee suoraa kuskille henkilökohtaiseen valmennusrahastoon ja loput valmennusryhmälle.

Päitsille keväällä

Miten viime vuonna Päijänneajoa harjoitellessa loukkaantuntunut polvesi voi?

– Yllättävän hyvin. Olen päässyt jo treenaamaan ajamista, siinä ei ole mitään ongelmaa. Öisinkään ei polvea enää särje, joten pystyn nukkumaan yöni. Vähän se on vielä jäykkä, mutta kaikkiaan olen tyytyväinen siihen kuinka polvi on parantunut. Fyysinen peruskunto on hyvä. Salilla ei tarvitse hävetä. Kaiken kaikkiaan on aika tyytyväinen olo. Nyt vain mahdollisimman paljon ajoa.

Olet ryhmässä valmentajana, mutta osallistut itsekin valmennukseen. Mitkä ovat omat tavoitteesi?

– Itse en tänä vuonna pystynyt treenaamaan likkojen kanssa polven takia, mutta nyt olen kunnossa ja osallistun myös valmennukseen. Toki en ehkä enää EM-kisoihin tähtää, mutta tavoitteenani on kehittyä kuskina ja ajaa Päitsi kunnialla läpi. Päitsi-treenit ovat alkaneet hienosti. Kilpailullisia tavoitteita en Päitsille aseta, mutta on kiva päästä ajamaan se. Lisäksi ensi kesänä tavoite hätyytellä nuorempia likkoja ja tietenkin myös 60v-luokan miehiä crosscountry:ssä ja endurossa. Ennenkaikkea olen niin mielissäni tästä EM-valmennusprojektista ja todella ylpeä likoista, Mami Jäntti vielä hehkuttaa.

Itsenäisyyspäivänä Dynaset-areenalla pidetyissä treeneissä valmennusryhmän lisäksi kuvassa vasemmalla oleva Jukka Pylväs oli opettamassa extremeä. Taustalla areenan omistaja Reijo Karppinen sekä valmennusryhmän kummisetä Markku 'Maico-Mara' Pesonen.

Motouutiset.fi toivottaa onnea ja menestystä enduron EM-valmennusryhmälle.

Mahdollisten enduron EM-valmennusryhmälle suunnattujen yhteistyötarjousten ja sponsorisopimusten suhteen voit ottaa suoraan yhteyttä valmennuspäällikkö Mami Jänttiin, puh. 040-777 4274.

Aiheesta aiemin sivuillamme:

Enduro: Suomeen perustettiin naisten EM-valmennusryhmä

Esittelyssä suomalaisen naisenduron Grand Old Lady Mami Jäntti

Sanna Kärkkäinen Enduron MM-neloseksi kantaluun murtumisesta huolimatta

Marita Nyqvist ja Santtu Tiainen lähtevät hakemaan voittoja Yamahalla omissa offroad-sarjoissaan