Seuratessa motoristien eri Facebook-sivuja ja -päivityksiä niin huomaa, että moottoripyöräilyn lisäksi useat harrastavat myös neulomista. Varsinkin koronan jyllätessä tuntui, että "neuloosiin" sairastuneita oli yhä vain enemmän. Täytyy heti tunnustaa, että allekirjoittanut on ihan perus "villasukkakutoja", joten alan hienoudet jäävät ihastelun asteelle ja tarvittavat langat ovat löytyneet ihan lähikaupasta.

Mutta lähipiiristä löytyy muutama alan taitaja ja heitä on kiittäminen siitä, että tuli vierailtua Lankatalo Tapion kaupassa. Alan harrastajan silmin kyseinen lankakauppa on taivas, asiaan vihkiytymättömälle suuri hämmästyksen aihe, miten paljon erilaisia lankoja yhdessä kaupassa voi olla. Neuloja mielestä erilaisia lankoja ei voi koskaan olla liikaa, ja motoristin näkökulmasta langat mahtuvat pieneen tilaan, eivätkä paina paljoa, joten uudet löydöt on helppo kuljettaa reissuilta kotiin.

Mutta itse kauppaan. Mistä kaikki sai alkunsa? Siihen vastasivat kaupan perustajat, Eeva ja Tapio Nevanpää.

– Meillä oli joskus tässä K-ryhmän ruokakauppa ja jo tuolloin meille oli myynnissä Novitan lankoja. Ja jo silloin ulkopaikkakuntalaiset ihmiset hakivat niitä meiltä, koska tiesivät että meillä on paljon erilaisia Novitan lankoja, eli siitä se lähti, aloitti Eeva Nevanpää.

Eeva ja Tapio Nevanpää siirtyivät ruokakauppiaista lankakauppiaiksi 20 vuotta sitten.

Eeva ja Tapio Nevanpää siirtyivät ruokakauppiaista lankakauppiaiksi 20 vuotta sitten.

Ruokakaupasta lankakaupaksi?

– Kun tytär ja vävy perustivat ruokakaupan Vaasaan niin päätimme, että yksi ruokakauppias suvussa riittää. Se on niin raskassoutuista. Mietimme tai Tapio, joka on meidän hyrrä, mietti asiaa. Aloimme ottamaan valikoimiimme enemmän lankoja ja kaikki muu sälä myytiin pois... sitten se on paisunut tällaiseksi, jatkoi Eeva Nevanpää osoittaen ympärilleen.

Kuinka paljon erilaisia lankoja teillä täällä on?

– En osaa sanoa, mutta niitä on paljon, sanoi Eeva Nevanpää.

– Ei sitä ole hetkeen laskettu. Koko ajan tulee lisää ja osa poistuu, selitti Tapio Nevanpää.

Erilaisia lankoja on lukematon määrä.

Erilaisia lankoja on lukematon määrä.

Mistä kaikkialta teille tulee lankoja?

– Keski-Euroopasta, Saksa on suurin, tietysti kotimainen Novita, Norja on todella vahva, Uruguay lukee joissakin langoissa, Italiasta ja Espanjasta tulee myös hyviä lankoja, luettelivat Eeva ja Tapio Nevanpää.

Mikä on tällä hetkellä suosituinta?

– Islantilaiset langat ja Strömsö-paitaa tehdään paljon, aloitti Eeva.

– Tänäkin päivänä tullut puheluita kun etsivät lankoja huovutukseen, lisäsi Tapio.

– Niin tänä vuonna on haettu huovutettavaa lankaa. Tehdään varmaan lapasia ja tossuja, huovutetaan pesukoneessa. Se on niin mukava konsti, vahvisti Eeva.

Islantilainen Lettlopi-lanka on suosittua.

Islantilainen Lettlopi-lanka on suosittua.

– Sukkia on tehty aina, meillä on jatkuvasti yli 100 erilaista sukkalankaa. Asiakkaat tykkäävät, kun meille tulee pitkin vuotta uusia lankoja, kertoi Tapio.

– Ainoa, mikä on näiden 20 vuoden aikana pitänyt pintansa on Step; jojoba- ja aloe vera -öljyä sisältävä sukkalanka, sitä on ollut niin kauan, kuin tätä kauppaa on pidetty, muisteli Eeva.

– Saksalainen lanka on pitänyt pintansa. Novitalla oli välillä samanlainen, mutta he joutuivat poistamaan sen, tarkensi Tapio.

– Se on ohutta, mutta hyvää lankaa, jonka sisältävät öljyt tekevät hyvää iholle. Se hoitaa samalla tekijänsä käsiä sekä saajansa jalkoja. Samaten on nuo pörhö-langat, ovat olleet meillä alusta alkaen, Eeva lisäsi.

Pörhölankoja on ollut tarjolla aina.

Pörhölankoja on ollut tarjolla aina.

– Väillä pitää pysähtyä ja miettiä, pitäisikö joku lanka poistaa valikoimista. Sitten joku laittaa lehteen, nettiin tai esimerkiksi pinterestiin uuden neulemallin, niin tietyt langat nousevat suosioon. Kun aamuisin kerätään nettitilaukset, niin näkee, että on monta samaa tilausta. Mutta kun tarkastelee osoitetietoja, niin ne menevätkin aivan eri puolille Suomea, ihan sama sarja lankoja. Eli joku on ladannut nettiin ohjeen, minkä useat näkevät samaan aikaan. Se on jännä ilmiö, pohti Tapio.

Koristehelmiä, nappeja ja kaikkea mitä tarvitaan viimeistelyyn, löytyy runsain mitoin.

Koristehelmiä, nappeja ja kaikkea mitä tarvitaan viimeistelyyn, löytyy runsain mitoin.

Teillä on pitkä historia takana. Entä tulevaisuus?

– Tämä on kolmen hengen perheyritys. Meidän lisäksemme mukana on poikamme, joka tällä hetkellä hoitaa netin, joten jatkajakin on näköpiirissä, totesivat Eeva ja Tapio Nevanpää.

Tehdessämme haastattelua neulomista harrastava seuralaisemme teki löytöjä. Lankaa, mikä oli kuulemma Etelä-Suomesta ollut loppu jo kauan, löytyikin täältä.

– Tilaamme aina isot erät lankoja, siksi niitä löytyy meiltä vielä silloinkin, kun ne muualta loppuvat, selitti vielä Eeva Nevanpää maksaessamme ostoksia.

Lankatalo Tapion kauppa löytyy netistä: https://lankatalo.net ja Facebook:sta: Lankatalo Tapion kauppa

Aiheesta aikaisemmin:

Motouutiset koemaistaa: Koko Suomi Leipoo ohjelmasta tutun Katja Mäntyniemen Vohvelikahvilassa maut ja palvelu balanssissa

Nummijärviajo pyörähti käyntiin perjantaina positiivisissa tunnelmissa

Nummijärvi MotoSound: Uusi kokoontumisajo Nummijärvellä lupaa hyvät bileet ensi viikonloppuna