Kontiorallin ennakkoilmoittautuminen päättyy 26. kesäkuuta. Se kannattaa hyödyntää, sillä vaikka itse kontrollipaikallakin voi ilmoittautua, niin maksut ovat korkeammat, ja maksaa voi ainoastaan pankkikortilla.

Kontiorallin nykysääntöjen mukaan rallipaikkaa ei kerrota etukäteen rallivieraille, vaan jokainen saapuu ensin kontrollipaikalle. Kontrollipaikalta saa ohjeet siitä missä varsinainen rallipaikka sijaitsee. Matkaa sinne on kontrollipaikalta yleensä alle 100 km.

Salamyhkäisen toiminnan tavoitteena on säilyttää jännitys aina viime hetkille asti.

Kontioralli: samanhenkisten motoristien juhlaa:

Kysyimme varmuuden vuoksi Kontiorallista muutamia osallistujien kannalta tärkeitä perusasioita järjestäjän eli MP69:n puheenjohtajalta Veera Tossavaiselta.

Kontiorallin järjestäjän MP69:n puheenjohtaja Veera Tossavainen toivottaa kaikki motoristit tervetulleiksi Kontioralliin.

Kontiorallin järjestäjän MP69:n puheenjohtaja Veera Tossavainen toivottaa kaikki motoristit tervetulleiksi Kontioralliin.

Millainen tapahtuma Kontioralli on?

– Kontioralli on yksi Suomen suurimmista moottoripyöräilijöille suunnatuista kokoontumisajoista. Nimestään huolimatta Kontioralli-viikonloppuna ei ajeta rallia, vaan kyseessä on tapahtuma, johon kaiken ikäiset motoristit tulevat viettämään mukavaa viikonloppua mukavasti samanhenkisten motoristien parissa - nauttien siitä, mitä paikalla on annettavana. Kontioralli järjestetään perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna, ja tapahtumassa on erilaista ohjelmaa, kisailuja, musiikkia ja puheita. Lauantaina ohjelmassa on ollut myös perinteisesti ajolenkki, johon halukkaat (ja ajokuntoiset) voivat osallistua, Veera Tossavainen kertoo.

– Kontioralli on Moottoripyöräkerho 69 ry:n (lyhemmin MP69) tapahtuma, mutta erikoisen tapahtumasta tekee se, että rallipaikka vaihtelee vuosittain eri puolella Suomea ja myös järjestämisvastuu siirtyy yleensä paikalliskerholta tai muulta taholta seuraavalle. Kuitenkin aina on pyritty siihen, että puitteista riippumatta niin kutsuttu “Kontiohenki” säilyy vuodesta toiseen.

Ratkaiseva kysymys: onko tämä Korpi-Kontioralli vaiko "tavallinen" Kontioralli? ja mitä eroa niillä on?

– Vuodesta ja järjestäjästä riippuen välillä vuorossa on ollut perinteisempiä eräkontioita, joita myös Korpi-Kontioralleiksi kutsutaan. Toisinaan taas palveluja on ollut enemmän saatavilla. Erä- tai Korpi- etuliitteellä viitataan siihen, että esimerkiksi sisämajoitusta ei juurikaan tai ollenkaan ole saatavilla ja puitteet ovat muutenkin “alkeellisemmat”. Sen verran on tämän vuoden tapahtumasta jo julkisuudessa, että sisämajoitusta on saatavilla lisähinnasta, joten tapahtuma on tänä vuonna hyvin saavutettavissa heillekin, joille viikonloppu teltassa ei terveydellisistä, tai muista syistä ole mahdollista. Lippuun sisältyy jokaiselle telttapaikka, joten eräilyn tuntua jokaisella on mahdollisuus tapahtumasta saada. Osallistujat saavat osallistumismaksun hinnalla myös aamiaiset lauantaina ja sunnuntaina sekä lauantaina keittolounaan. Tänä vuonna rallialueella on lisäksi hyvin saatavilla ruoka- ja juomapalveluita.

Miksi päädyitte ratkaisuun, että Kontioralliin tänä vuonna pääsevätkin "kaikki" motoristit, eivät pelkästään Mp69:n jäsenet

– Kontioralli oli aikanaan pitkään kaikille avoin, mutta jo pidemmän aikaan tapahtuma on suunnattu MP69:n jäsenille sekä jäsenien kutsumille vieraille. Eli aikaisempinakin vuosina on ralliin päässyt kutsulla, vaikkei olisi kerhon jäsen.

Poikkeuksen päätimme tehdä, jotta tapahtuma tavoittaisi myös sellaisia motoristeja, jotka eivät ole aikaisemmin Kontiorallissa käyneet. Nyt on myös hyvä tilaisuus tuoda laajemmalle yleisölle tutuksi muutenkin MP69:n toimintaa, johon kuuluu lisäksi mm. laadukas ajokoulutustarjonta.

Miten isolla porukalla Kontiorallia järjestetään?

– Tänä vuonna järjestävä taho pysyy ralliviikonloppuun asti pimennossa, jotta lopullinen rallipaikka pysyy yllätyksenä viime hetkiin asti. Leikkimielisesti salanimellä MCC Poronkusema toimivalta järjestäjältä löytyy tekijöitä tämänkokoisen tapahtuman järjestämiseksi. Myös MP69:n puolesta olemme olleet tiiviisti mukana järjestelyissä.

Miten paljon odotatte motoristeja paikalle? Takavuosinahan Kontiorallit keräsivät miltei parituhatpäisiä joukkoja?

– Aikanaan, kun Kontiorallit olivat kaikille avoimia, oli osallistujia parhaimmillaan liki kolme tuhatta. Tapahtuman mennessä takaisin juurilleen ja kutsuralliksi, ovat osanottajamäärät pyörineet yleensä tuhannen molemmin puolin. Näin koronavuosien jälkeen on mielenkiintoista nähdä, miten viimeiset kaksi hiljaista vuotta ovat vaikuttaneet ihmisten innokkuuteen osallistua taas isompiin tapahtumiin. Kova odotus olisi, että nyt kaikille avoin Kontioralli toisi paljon osanottajia, vaikka tänä vuonna monelle matka on pitkä, kun ollaan kohtuu pohjoisessa.

Veera kertoo, että tapahtumapaikalla selviää sekin, mikä on salaperäinen MCC Poronkusema, joka on vastannut tapahtuman käytännön järjestelyistä.

Veera kertoo, että tapahtumapaikalla selviää sekin, mikä on salaperäinen MCC Poronkusema, joka on vastannut tapahtuman käytännön järjestelyistä.

Miksi jokaisen motoristin kannattaa lähteä mukaan Kontioralliin?

– Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki motoristit, olit sitten kyytiläinen tai itse ajava. Kontiorallissa hyvän tunnelman tekee rallikansa eli ihmiset, ja se onkin varmasti suurin syy siihen, miksi Kontioralliin kannattaa lähteä. Jokainen voi tehdä Kontioreissustaan omanlaisensa: voi ajella omaa matkaa tai kaveriporukan kanssa, voi tulla suorinta tietä tai mutkitella mielin määrin ja voi viettää rallipaikalla koko viikonlopun tai vain osan aikaa. Yleensä kävijöille olennaisinta Kontiossa on itse matka ja eri puolilta Suomea saapuvien motoristituttujen tapaaminen.

Kontiorallin ilmoittautumispaikalta on perinteisesti alle sata kilometriä itse rallipaikkaan. Anna jokin vinkki tulevasta rallipaikasta?

– Erityisen Kontiorallista tosiaan tekee se, että rallipaikkaa ei kerrota etukäteen rallivieraille. Sen sijaan osallistujille paljastetaan Kontrollipaikka, josta saa ohjeet, mistä rallipaikka löytyy.

Jotta jännitys säilyy viime hetkille asti, paljastan ainoastaan sen, että tänä vuonna kontrollista rallipaikalle voi tulla hiukan yli 100 kilometriä - tai voi olla ettei? Savolaiset juuret omaavana taitaa tähän kysymykseen minulta saada aika savolaisen vastauksen.

Mitä erityistä Kontioralliin tulevan motoristin kannattaa muistaa ja ottaa mukaansa?

– Mukaan kannattaa varata hyvää ja ennakkoluulotonta mieltä. Sen lisäksi jokaisen on hyvä huolehtia sään mukaista vaatetta ja yöpymiseen tarvittavat välineet, kuten esimerkiksi teltta, makuupussi ja hammasharja. Jos jotain unohtuu niin varmasti silti selviää, Suomen kamaralla kun kuitenkin matkataan. Niin kontrollissa kuin rallipaikallakin käy maksuvälineenä kortit, joten sitä varten ei tarvitse erikseen käydä nostamassa käteistä (jos ei itse halua), Veera Tossavainen päättää.

Veera kehottaa Kontioralliin tulijoita ottamaan mukaansa hyvää ja ennakkoluulotonta mieltä.

Veera kehottaa Kontioralliin tulijoita ottamaan mukaansa hyvää ja ennakkoluulotonta mieltä.

Kontioralli 2022, tekniset tiedot:

Ennakkoilmoittautumisen voit 26.6.2022 klo 23.45 asti tehdä täällä: www.bit.ly/kontioralli2022.

Rallipaikan portit aukeavat: perjantaina 1.7 klo 10 ja sulkeutuvat: sunnuntaina 3.7. klo 16.

Ennakkoilmoittautuminen, huonemajoitusvaraukset ja lisätietoa osoitteessa: www.mp69.fi/kontioralli.

Osallistumismaksut:

- Ennakkoilmoittautuminen, koko ralli: jäsen 32 e, ei jäsen 42 e

- Ilmoittautuminen kontrollissa, koko ralli: jäsen 40 e, ei jäsen 50 e

- Ilmoittautuminen kontrollissa, päiväkävijä: jäsen 15 e, ei jäsen 20 e.

Päiväkävijämahdollisuus: Perjantaina klo 10 - 21 tai lauantaina klo 09 – 21. Hinta/päivä. Ei sisällä ruokailua. Moottoripyörä jätetään portin ulkopuolelle.

Kontrollissa maksu ainoastaan suomalaisin pankkikortein.

Kontiokarhut:

Kontiorallissa jaetaan myös perinteisiä palkintoja rallin osallistujille seuraavin ehdoin ja kategorioissa. Kontiokilpailuun (palkintona Kontiokarhut) tulee osallistua erikseen joko kontrolli- & rallipaikalla ilmoitetussa sähköisessä järjestelmässä, tai kontrolli- & rallipaikalla saatavillaa olevilla paperilomakkeilla.

  • - Pisin matka alle 18 vuotias: Pisimmän matkan kotoa itse ajanut alle 18 vuotias
  • - Pisin matka kotimaa: Pisimmän matkan kotoa ajanut mies ja nainen. Osoite oltava Suomessa.
  • - Pisin matka ulkomaa: Pisimmän matkan kotoa ajanut motoristi. Osoite Suomen ulkopuolella.
  • - Pisin matka kyytiläisenä: Pisimmän matkan kotoa kyydissä matkustanut
  • - Vanhin ja nuorin osallistuja: Vanhin ja nuorin itse ajanut.
  • - Edellisen Kontiorallin rallipäällikkö.

Kontiorallista lisää myös Facebookissa täällä.

Aiheesta aiemmin:

Kesän rallikansalle: YLE:n elävä arkisto ja Kontioralli vuodelta 1974

Tänä heinäkuussa on vuorossa 50:s Kontioralli

Kontio-ralli vauhtiin perjantaina, raportti kontrollipisteeltä Inarista

51. Kontioralli järjestettiin upeassa Lapiosalmen eräleirintäkeskuksessa

Kontio-ralli on motoristien yhdessäolon juhlaa

Nyt se selvisi: Joulupukki viettää kesälomansa Kontiorallissa!