Kansallisesti arvostettu kuvataitelija Urho Kähkönen palasi vuonna 2008 Etelä-Suomesta juurilleen Kuhmon Kuusamonkylälle. Hietaniemen hautausmaan puutarhurina pitkään toiminut Kähkönen kunnosti entisen kotitalonsa ja sen pihapiirin näyttäväksi kokonaisuudeksi.

 

Kuvataiteilija Unto Kähkönen.

Kuvataiteilija Unto Kähkönen.

Taidekahvilan historia?

– Kun muutin tänne 2008, niin päärakennus oli huonossa kunnossa ja se piti remontoida ensimmäisenä. Oli itsestään selvyys, että tämä pienempi hirsitalo muuttuu paikaksi, jossa työskentelen. Olen pitänyt täällä taidekursseja sekä puutarhapäiviä, jolloin tämä on toiminut samalla kahvilana. Siitä kahvilaidea on vaan kasvanut ja oikeastaan aika normi jatkumo asialle. Osittain se liittyy myös siihen, että kun talvikautena kuvataiteilijan työ on yksinäistä hommaa, niin kesäkautena kahvilan pitäminen on mukavan sosiaalista toimintaa, kertoi monenlaista tekniikkaa taideteoksissaan käyttävä Urho Kähkönen.

Unto Kähkönen on toiminut myös puutarhurina ja se näkyy hienosti hoidetussa pihapiirissä.

Unto Kähkönen on toiminut myös puutarhurina ja se näkyy hienosti hoidetussa pihapiirissä.

– Kyllähän tämä on myös maaseudun elävöittämistä. Tämmöisiä "happireikiä" tarvitaan kuolevaan maaseutuun, kun eihän maaseudulla kauhean rapiasti nykyaikana mene. Ja on tämä silläkin tavalla tärkeätä hommaa, että täällä käy paljon entisiä, lähiseudulla asuneita ihmisiä. Esimerkiksi viime kesänä eräs nainen ajoi varta vasten Turusta tänne. Hän oli asunut vähän aikaa täällä Kuusamonkylällä ja halusi vielä kerran palata lapsuusmaisemiinsa ja samalla näyttää tyttärelleen, missä hän on elänyt, jatkoi Kuusamonkylällä muun muassa valojuhlia järjestävä Kähkönen.

Kahvi tarjoillaan posliinikupeista.

Kahvi tarjoillaan posliinikupeista.

– On monien asioiden summa, miten tämä kahvila on pyörähtänyt käyntiin. Kun aikoinani tänne tullessani aloin tekemään tuota puutarhaa, niin alkoi tuntumaan, että itsellenikö tätä ruohoa ajelen. Nyt kun pidän tätä kahvilaa, niin ihmiset pääsevät myös katselemaan puutarhaani. Samalla "tyrkytän" ihmisille omaa filosofiaani, että täällä maaseudullakin on mahdollisuus elää. Kyllähän maalla eläminen "kehtuuttaa", eli pitää olla tekijänä moneen asiaan. Jos ei osaa, niin joutuu lukemaan ja opettelemaan asioita, koska ammatti-ihmisiä ei välttämättä tänne kauas korpeen saa. Myös ruokasuunnittelu on tärkeää, jokaisen maitopurkin takia ei lähdetä yli viidenkymmenen kilometrin päähän kauppaan.

Kahvilan huonekalut ovat aitoa antiikkia.

Kahvilan huonekalut ovat aitoa antiikkia.

– Olen aina sanonut sitä, että 20 vuotta sitten olisi ollut paljon vaikeampaa asua täällä kuvataiteilijana. Mutta netin ansiosta nykyään maailma on paljon pienempi ja mahdollistanut sen, että pystyn asumaan ja työskentelemään täällä Kuusamonkylällä.

Unto Kähkösen töitä voi ostaa myös netin kautta.

Unto Kähkösen töitä voi ostaa myös netin kautta.

Käyn opettamassa Sotkamon ja Kuhmon kansalaisopistolla, mutta pääelinkeinoni on kuvataiteessa. Enää näkyvyys ei ole kiinni asuinpaikasta, vaan enemmän siitä, miten paljon jaksaa "somettaa", useammassa taidenettimyymälässä töitään myyvä Kähkönen iloitsi.

Taidekahvilasta löytyy kahviaiheisia tauluja.

Taidekahvilasta löytyy kahviaiheisia tauluja.

Kuinka ihmiset ovat löytäneet tänne "kauas korpeen"?

– Kun viime kesänä avasin ensimmäisen kerran, niin kyllä vähän ihmettelin, kun autoja alkoi tulla pihaan, eli hyvin ihmiset ovat tämän löytäneet. Koska tämä ei ole vain pelkkä kahvila, vaan on puutarha ja kirpputori, niin asiakkailta on tullut paljon positiivista palautetta tämän paikan ainutlaatuisuudesta. Ilmat vaikuttavat todella paljon, alkukesän kylmät sadekelit näkyivät heti kävijämäärässä.

Lisää taidetta ja antiikkia.

Lisää taidetta ja antiikkia.

Tarjoilut?

– Kaikki tehdään itse ja kananmunat ovat oman kanalan munia. Tämä ei ole mikään "pumpputermoskahvila" vaan täällä on pöytiintarjoilu, sillä tavalla haluamme pitää yllä korkeaa tasoa. Tässä on semmoinen oikea, vanhan ajan kahvilan tuntu, kun kahvi tarjoillaan pöytään ja on omat leivonnaiset. Perjantai tahtoo mennä leipoessa, naurahti monitaitoinen Urho Kähkönen.

Taidekahvilassa on pöytiintarjoilu. Huonekalujen entisöijä Jarmo Tiihonen hoiti tällä kertaa tarjoilun.

Taidekahvilassa on pöytiintarjoilu. Huonekalujen entisöijä Jarmo Tiihonen hoiti tällä kertaa tarjoilun.

Aukioloajat?

– Olemme auki kesä- ja heinäkuussa lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11.00 - 17.00. Ryhmille voidaan avata muinakin aikoina, vakuutti Urho Kähkönen.

Tallin ylisillä oleva kirpputori on täynnä aarteita.

Tallin ylisillä oleva kirpputori on täynnä aarteita.

Pihapiirin tallin ylisillä on "kirpputori", jonka anti ei vastaa ihan perinteistä suomalaista kirpputoria. Ylinen on täynnä antiikkihuonekaluja, vanhoja astioita ja kaikenlaisia aarteita. Mikä tämän historia on?

Ensinäkymä ovelta.

Ensinäkymä ovelta.

– Olen huonekalujen entisöijä ja olen koko ikäni harrastanut antiikkia sekä antiikin keräämistä. Oikeastaan minun työni on lähtenyt siitä, kun aloin entisöimään huonekaluja ensin itelleni ja sitten asiakkaille. Kun aloimme pitämään täällä kahvilaa, niin päätettiin samalla pitää kirpputoria, kun omissa nurkissa on kaikenlaista ylimääräistä, aloitti maanlaajuisesti arvostettu huonekalujen entisöijä Jarmo Tiihonen.

Kuinkahan monta sukupolvea on tämänkin pöydän äärellä istunut?

Kuinkahan monta sukupolvea on tämänkin pöydän äärellä istunut?

– Viime kesän suosion jälkeen innostuin hommaamaan lisää tavaraa. Tämän kesän tavarat ovat 90 prosenttisesti yhdestä Etelä-Suomalaisesta kuolinpesästä. Se oli vanha perikunta, jossa on varmaan kolmen sukupolven tavarat.

Vanha astiakaappi astioineen.

Vanha astiakaappi astioineen.

Ihmiset ovat kehuneet, että täällä on oikeasti vanhaa tavaraa, niin sanottu "tiimaritavara" puuttuu kokonaan. Esineet ovat 1900-luvun alusta ja joukossa on esineitä jopa 1800-luvun puolelta. Siellä on jokaiselle jotakin, kun keräilijöille on mennyt hienoja jugend-huonekaluja, mutta joukossa on myös sellaista pientä kivaa, mitä lapsetkin pystyvät ostamaan, vakuutti Tiihonen.

Posliiniastiasto nukkekotiin.

Posliiniastiasto nukkekotiin.

– Tämä kesäkahvila ja kirpputori on tämmöinen harrastus. Kaikki kahvilan huonekalut ovat minun tänne tuomiani ja täältäkin löytyy ihan 1700-luvun huonekaluja. Huonekalujen entisöinti on edelleenkin päätyöni. Kunnostan etupäässä 1700-luvun huonekaluja, mutta tietenkin entisöin tämänkin päivän huonekaluja. Jonkin verran tulee 50-60 -luvun funkkishuonekaluja, mutta aika vanhoja töitä teen.

Lisää astiastoja ja pienempi pöytäryhmä vuodelta?

Lisää astiastoja ja pienempi pöytäryhmä vuodelta?

Tänä kesänä on puhdistettu näitä kuolinpesästä tulleita "rokokoomööpeleitä", kertoi artesaaniksi opiskellut ja entisöintiin erikoistunut Jarmo Tiihonen.

Vanhan Pihlajan taidekahvila ja kirpputori löytyy osoitteesta Kostamustie 2210, Kuusamonkylä, Kuhmo

Vanhan Pihlajan taidekahvila ja kirpputori löytyy osoitteesta Kostamustie 2210, Kuusamonkylä, Kuhmo

Pieni Cafe-kyltti, jonka alapuolella roikkuu kuparipannu kertoo, että olemme oikeassa paikassa. Parkkipaikalta kävellessä eteen aukeaa idyllinen pihapiiri. Punaista hirsitaloa ympäröi hyvin hoidettu puutarha, taustalla laiduntavat lampaat ja lammaslaitumen vieressä kanat tepastelevat vapaasti isossa aitauksessaan.

Halutessaan, kahvin voi nauttia pihallakin.

Halutessaan, kahvin voi nauttia pihallakin.

Urho Kähkönen tulee vastaan, ja jäämme hyväksi toviksi pihalle keskustelemaan. Mukana olevat lapset pääsevät ruokkimaan lampaita.

Sisälle kahvilaan astuessa aika pysähtyy. Antiikkihuonekalut korostavat vanhan ajan tunnelmaa. Kahvilassa on kolme huonetta, jonka jokaisen huoneen seinillä on Urho Kähkösen taideteoksia.

Suklaakakku oli yksi kolmesta vaihtoehdosta.

Suklaakakku oli yksi kolmesta vaihtoehdosta.

Olemme liikenteessä sunnuntaina iltapäivällä, päivän viimeiset asiakkaat. Kakkuvitriinin äärellä tulee valinnan vaikeus, jokainen tällä kertaa tarjolla olevasta kolmesta vaihtoehdosta näyttää herkulliselta. Päädymme suklaa- ja pekaanipähkinäkakkuun. Valitsemme pöydän, jonne kahvi ja kakkupalat tuodaan eteemme. Jokainen suupala vie kielen mennessään.

Kahvin jälkeen pyörähdimme "kirpputorilla". Huonekalut ja esineet olivat näyttävästi esillä. Laadukasta tavaraa oli paljon, yli tunti vierähti keskustellessa, ihaillessa ja ihmetellessä Vanhan Pihlajan taidekahvilan ja kirpputorin ihmeitä. Jos reitti sattuu osumaan vähänkään Kuhmon Kuusamonkylän suuntaan, niin ehdottomasti kannattaa käydä.

Vanhan Pihlajan kahvila ja kirpputori osoite:  Kostamustie 2210, Kuusamonkylä, Kuhmo

Urho Kähkösen seuraava näyttely on heinäkuussa.

Urho Kähkösen seuraava näyttely on heinäkuussa.

Urho Kähkösen taidenäyttely "Elämä täynnä terälehtiä" 10.-23.7.2022 Kuhmon Kamarimusiikkikeskuksen Galleriassa, Kontionkatu 20, 88900 Kuhmo ma-su klo 11.00 - 17.00

Facebook: https://www.facebook.com/taidegalleria

Urho Kähkösen kuvataiteijamatrikkeli: https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/urho-kahkonen

Jarmo Tiihosen kotisivut: http://www.entisointitiihonen.fi/etusivu

 

Aiheesta aikaisemmin:

Majakkapaviljonki, kauniilla paikalla Vääksyn kanavan pohjoisessa päässä

Maailman paras mustikkapehmis aidoista mustikoista ja muita herkkuja Herraskosken kanavan kahvilasta Virroilta

Suosittu Outokummun Vanhan Kaivoksen Motoristikahvila toimii taas!

Kafea Gufihtar - Kultainen kahvikeidas Kutturantien varrella Saariselän alueella

Tiinan Tupa - reissumiehen taukoparatiisi Rautalammilla ysitien varrella

Harianna: rentouttava taukopaikka Yläpostojoella Ivalontien varressa