Herraskosken kanava sijaitsee valtatie 23 ja valtatie 66:n yhteisen pätkän varrella, noin kolme kilometriä Virroilta Parkanoon päin (115 km Jyväskylästä länteen). Tänä kesänä tienvarteen on ilmestynyt mainoiskyltti "Pehmis aidoilla mustikoilla". Olemme ajaneet kyseisen paikan ohi vuosien ajan, mutta vasta kyltin myötä huomasimme, että kyseisellä parkkipaikalla on uniikki kahvila tai paremminkin pieni kahvilaravintola, sillä pehmiksen lisäksi tarjolla on lähitilojen raaka-aineista itse valmistettuja (persoonallisia) ruoka-annoksia.

Mustikkapehmis esimerkiksi valmistetaan pakastetuista aidoista mustikoista ja oikeasta jäätelöstä silmiesi edessä sekä mustikkaa että jäätelöä säästämättä. Ja maku on ruhtinaallinen (päätoim. huom.).

Saapuessamme perjantaina iltapäivällä paikalle parkkipaikka oli lähes täynnä. Pienen odottelun jälkeen saimme annettua tilauksemme, kaksi mustikkapehmistä ja kahvia. Näkemässämme tienvarsimainoksessa mainittiin pelkästään mustikkapehmis, mutta varsinainen tarjonta osoittautuikin huomattavasti laajemmaksi ja erityisesti huomiota herätti tarjonnan persoonallisuus: "Akka- ja äijälettu, Virpurilainen, Haikkuhamppari..." jne. Asiakasvirran hieman laannuttua pääsimme jututtamaan paikan omistajaa. Kuinka kauan tämä kahvila on ollut olemassa?

Kuuleman mukaan äijälettu on todella tuhti annos. Varustettu kahdella highlander-makkaralla...

Kuuleman mukaan äijälettu on todella tuhti annos. Varustettu kahdella highlander-makkaralla...

– Aikaisemmin pidin kahvilaa Visuveden kanavalla vuodesta 2006 lähtien. Tänne siirryin viisi vuotta sitten, vastasi paikan omistaja Jaakko Salo.

Entä tarjonta, esimerkiksi mustikkapehmis. Onko se oma reseptisi ja kuinka kauan se on ollut listalla?

– Pehmisresepti on oma ja sitä on ollut tarjolla kuusi vuotta. Pehmiskone on jenkeistä tuotu 20 vuotta vanha laite. Itseasiassa näitä koneita on olemassa minulla kaksi. Koneissa on sen verran vanhaa tekniikkaa, että jos mitään osia sattuu menemään rikki, niin Virroilla toimivalta Virtain Muovityöltä, saan tarvittaessa 3D-tulosteena kyseiset osat.

Jaakko Salo ja vasemmalla 20 vuotta vanha, uniikki, jenkeistä tuotu pehmiskone.

Jaakko Salo ja vasemmalla 20 vuotta vanha, uniikki, jenkeistä tuotu pehmiskone.

Olet toiminut tässä jo viisi vuotta. Olemme kulkeneet tästä ohi vuosia ja vasta tänä kesänä huomasimme tienvarsimainokset. Kuinka se on mahdollista?

– Asiakkaita on ollut tasaisesti aikaisempinakin vuosina, mutta vasta tänä kesänä viitsin laittaa tienvarimainoksen, kun sain ruuhka-ajoiksi apulaisen. En halua turhaan jonotuttaa asiakkaita, sillä jonosta pois kääntynyt asiakas on menetetty asiakas.

Tienvarsikyltissä mainostat vain mustikkapehmistä, mutta täällähän on tarjolla vaikka mitä!

– Mustikkapehmis herättää huomiota ja kun ihmiset tulevat tänne ja huomaavat, että täältä saa myös ruokaa, niin usein he ensin syövät ja ottavat pehmiksen jälkiruoaksi.

Pehmistä, muurikkalettuja, hampparia, oopperaleipää, lehtipihviä... tarjonta on laajaa.

Pehmistä, muurikkalettuja, hampparia, oopperaleipää, lehtipihviä... tarjonta on laajaa.

Kaikissa hampurilaispihvi-, makkara- ja pihviannoksissa lukee Highlander, eli ei mitä tahansa bulkkilihaa.

– Liha- ja makkaratuotteet tulevat paikalliselta Yläkoron tilalta. Muutenkin lähes kaikki raaka-aineet, kanajauhelihaa lukuunottamatta, tulevat lähiympäristön tiloilta. Majoneesit ja punasipulihilloke ovat itsetehtyjä ja esimerkiksi sämpylät, nekin ovat ihan virtoolaista alkuperää ja perunat ovat aina puikulaperunasta.

Kuinka pitkään tämä paikka on vielä auki tänä kesänä?

– Ollaan auki 19.9 asti ja toiveena on, että vappuna avataan vähän isommissa tiloissa. Ensi vuodeksi on suunnitelmissa rakentaa 30 neliöinen tila tuohon rinteeseen. Parkkipaikkahan on nyt pieni ja menee helposti tukkoon. Rekkakuskit ovat harmitelleet, etteivät mitenkään mahdu pysähtymään tänne. Mahdollista on, että tuohonkin pulmaan saataisiin parannusta ensi vuodelle, kertoi paikan omistaja Jaakko Salo.

Avoinna päivittäin klo 10-23 (tai -24 jos on tarvetta).

Avoinna päivittäin klo 10-23 (tai -24 jos on tarvetta).

Pysähdyimme mustikkapehmikselle, mutta pelkästään pehmisvaihtoehtojahan löytyy huikeat 14 eri makua. Hinta 4,50 € voi kuulostaa paljolta, mutta jo pehmiksen koko (todella iso) ylittää suurimman osan peruskoosta ja pitää muistaa laadukkaat raaka-aineet. Mainoskylttien ulkonäkö on "rustiikkinen", mutta niiden ei kannata antaa hämätä.

Paikalla olleet ruokailijat kehuivat vuolaasti annoksiaan ja kahvikin oli kahvia, eikä mitään laimennettua tiskivettä! Tänne pitää tulla uudestaan ja seuraavalla kerralla syödään...

Pikasilmäys Herraskosken kanavaan

Herraskosken kanava on aivan kahvilaravintolan vieressä.

Herraskosken kanava on aivan kahvilaravintolan vieressä.

Kun on syönyt vatsansa täyteen, niin hyväksi sulattelulenkiksi voi käydä ihailemassa itse Herraskosken kanavaa, jonka Venäjän tsaari rakennutti 1903-1907 tarkoituksenaan saada meriyhteys Tampereelle. Kanavaa rakentamassa oli kiinalaisia- ja tataarivankeja. Kanavan pituus 900 metriä, sulkualtaan leveys 7,7 metriä ja pituus 40 metriä. Kanava yhdistää Toisveden ja Vaskiveden. Korkeusero 2,5 metriä, kerrottiin paikalla olleessa opastaulussa.

Aiheesta aiemmin:

Kahvila Poutapäivä on nimensä veroinen jäätelokahvila Lapualla

Konstan Kuppila: Kesäkuussa avattu kahvila komealla reitillä Kärkistensalmensillan kupeessa

Kafea Gufihtar - Kultainen kahvikeidas Kutturantien varrella Saariselän alueella

Suosittu Outokummun Vanhan Kaivoksen Motoristikahvila toimii taas!

Harianna: rentouttava taukopaikka Yläpostojoella Ivalontien varressa

Tiinan Tupa - reissumiehen taukoparatiisi Rautalammilla ysitien varrella

 

Herraskosken kanava: varoitus on paikallaan.

Herraskosken kanava: varoitus on paikallaan.

Herraskosken kanava on rakennettu jo tsaarinaikana 1900-luvun alussa.

Herraskosken kanava on rakennettu jo tsaarinaikana 1900-luvun alussa.

Sulkuportti.

Sulkuportti.