Ernesto Guevara tuli Suomeen vaimonsa Maria Elena Guevaran kanssa Riku Roudon kutsumana. Riku oli Kuubassa aiemmin tänä vuonna viettämässä 60-vuotisjuhliaan ja tapasi Guevaran sattumalta. Guevaran yritys La Poderosa Tours oli lisäksi Suomen Moottoripyörämuseon vieraana yhteisellä ständillä Pietarissa moottoripyörämessuilla edellisenä viikonloppuna. 

Ernesto Guevaran yhteydessä ei tietenkään voi unohtaa hänen kuuluisaa Che-lempinimellä kutsuttua isäänsä.

1965 syntynyt Ernesto itse kertoo olleensa niin nuori isänsä kuoleman aikoihin, vain kaksivuotias, ettei hänellä ole tästä varsinaista muistikuvaa, vaan hän on muodostanut kuvan tästä muiden, erityisesti äitinsä kertomusten perusteella.

Rakkaus moottoripyöriin yhdistää

Rakkaus moottoripyöriin ainakin yhdistää kuuluisaa isää ja poikaa ulkonäön lisäksi. Chen piirteet löytyvät Ernestosta helpommin, kun vertaa ulkonäköä muihinkin Chestä otettuihin kuviin kuin ympäri maailmaa t-paidoissa, julisteissa ja kaikessa mahdollisessa levinneeseen Alberto Cordan ikuistamaan "myyttiseen" otokseen. Ja silmät, ne ovat samat.

Che Guevara. Vasemmalla Alberto Cordan ikoninen kuva. Oikealla leppoisampi Che.

Che Guevaran pojan saapuminen Lahteen aiheutti jonkinasteisen mediamylläkän, jollaista ei ole aikoihin nähty moottoripyöräilyyn liittyvissä asioissa. Tosin mediaa kiinnosti enemmän Che ja hänen perintönsä sekä miten Ernesto on kokenut isänsä ja tämän kuuluisuuden. 

Riku Roudon mukaan mediajulkisuus oli kuitenkin mietoa verrattuna Venäjälle, jossa Ernestosta tuli hetkessä iso julkkis.

Poika-Erneston parikymppisenä hankkima ensimmäinen moottoripyörä oli vanha, vuosimallin 1950 Harley-Davidson, joita Kuubaan jäi vallankumousta edeltäneiltä vuosilta. Koska Yhdysvallat asetti Kuuban kauppasaartoon aikanaan, niin jokaisen moottoripyöräilijän oli vähän pakko olla oma mekaanikkonsa ja oppia korjaamaan pyöränsä, niin Ernestonkin.

Kaunis Maria Elena Guevara, Ernesto Guevara sekä Riku Routo, joka tietysti on paikalla, jos jotain erikoisempaa mp-alalla tapahtuu Suomessa.

Hän opiskeli juristiksi, mutta ei oikein tuntenut olevansa omimmalla alueellaan, joten hän perusti moottoripyörämatkoihin erikoistuneen yrityksen, La Poderosa Toursin vuonna 2014. Che Guevara teki aikanaan pitkän, yli 8000 kilometrin matkan Etelä-Amerikassa La Poderosaksi nimeämällään Nortonilla, joten nimi on hyvin perusteltu. Yritys nimittäin järjestää matkoja Kuuban vallankumouksen kannalta keskeisille paikoille, muun muassa Fortaleza de la Cabañassa sijainneeseen Chen komentokeskukseen ja Santa Claraan Chen mausoleumin ja panssaroidun junan luo.

Harrikoilla vastavirtaan

La Poderosalla on käytössään 12 uuden Harley-Davidsonin "laivasto", joilla matkoja tehdään. Kuuban tilanne on edelleen vaikea, sillä vaikka presidentti Obama lievensi kauppasaartoa, Trumpin hallinto on taas kiristänyt sitä, ja varaosien saanti on hankalaa. Uudet pyörät jouduttiin esimerkiksi tuomaan kolmannen maan kautta. Samoin varaosien saanti on hankalaa.

– Maassamme ei ole Harley-Davidson -myyjiä. Onneksi moottoripyörämatkoillemme osallistuvat kysyvät usein, voimmeko tuoda teille varaosia tai jotain vastaavaa, Ernesto huokaisee.

– Liiketoiminta Kuubassa on samanlaista kuin muuallakin.

Vaikka varaosien ja pyörien saannissa onkin ongelmansa, niin muuten "liiketoiminta Kuubassa on samanlaista kuin muuallakin". Ystävät auttoivat häntä rahoittamaan yrityksen ja kannustivat muutenkin.

– Eurooppalaisia asiakkaita meillä on tähän mennessä ollut lähinnä Ranskasta ja Saksasta, Maria Elena ja Ernesto kertovat. – Toivomme kuitenkin, että tämän käynnin myötä saisimme vieraita myös Venäjältä ja Suomesta sekä vähitellen myös muualta Skandinaviasta.

Suomen osalta homma näyttääkin olevan toteutumassa, sillä ensimmäinen La Poderosan isännöimä moottoripyörämatka Kuubaan järjestetään tällä tietoa jo helmikuussa. Asiasta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä joko suoraan La Poderosaan tai sitten Lahden Moottoripyörämuseon Riku Routoon. Kannattaa myös käydä tarkastamassa Ace Cafessa, suunnitteliko Ernesto uuden rommidrinkin Acelle, kuten Riku lupasi.

Maria Elena ja Ernesto olivat median pyörityksessä Suomessa.

Isän muisto

Ernesto kertoo olevansa ylpeä isästään. Moni kysyi myös sitä, miltä tuntuu nähdä nämä kuuluisat kasvot kaikkialla?

– Ei se varsinaisesti tunnu miltään, koska olen lapsesta lähtien tottunut siihen. Silloin se tottakai vaivaa, jos kuvaa käytetään epäasiallisissa yhteyksissä kuten esimerkiksi alkoholimainonnassa.

– Toivoisin, että isäni muistettaisiin siitä, että hän oli erittäin lainkuuliainen henkilö, joka pyrki kaikessa toiminnassaan näyttämään esimerkkiä muille, Ernesto huokaisee.

Aiheesta aiemmin:

Vallankumouksen jäljille Kuubaan moottoripyöräilemään Che Guevaran pojan kanssa?

Kuvamatka Kuubaan: antiikkisia moottoripyöriä, muttei sitä mitä luulisit

Maria Elena ja Ernesto sekä Kuuban lippu.