Claire Lomas halvaantui rinnasta alas onnettomuudessa vuonna 2007, mutta hän ei ole antanut traagisen tapahtuman estää elämistään täysillä.

Tapahtuneen jälkeen hän on ottanut vastaan haasteita sekä oikealta että vasemmalta tavoitteenaan kerätä rahaa lukuisille säätiöille. Yksi esimerkki tapahtuneista  oli osallistuminen Lontoon maratonille vuonna 2012 robottipuvun avulla.

Moottoripyöräfanaatikkona ja ratakuskina tunnettu Lomas toteaa kuitenkin, että täysi kierros TT-radalla, jonka hän aikoo toteuttaa Manx Grand Prix'ssä elokuussa, saattaa osoittautua vaikeimmaksi haasteeksi tähän asti.

– Onnettomuuteni oli iso menetys minulle, mutta päätin, että minun on vain jatkettava eteenpäin, hän kertoi UK Clubsport -lehdelle. – Pääsin ajamaan moottoripyörää Bike Experiencen avulla. Se on hyväntekeväisyyssäätiö, jonka tehtävänä on auttaa vammautuneita motoristeja takaisin pyörän selkään.

– Ajaminen oli alkuun todella vaikeaa, ja on yhä, koska minun täytyy käyttää ylävartaloani pyörän kontrollointiin jalkojeni sijasta. Joten koko 60,7 kilometrin TT-kierroksen ajaminen tulee olemaan haastavaa.

– Menin Mansaarelle ensi kerran viime viikolla ja kaikki Manx Grand Prix'ssä ovat olleet tosi kannustavia ja avuliaita asiassa.

Harjoitteleminen haastavaa

Lomasin motoristielämä ei kuitenkaan ole ollut kovin suoraviivaista. Toisin kuin muut motoristit, hän ei voi harjoitella kaduilla ja teillä. Hän ei voi saada lupaa ajaa tiellä, koska ei pysty pitämään ilmeisistä syistä johtuen itseään pystyssä. Silloin ainoa tapa päästä pyörän selkään ja harjoitella ajamista on ratapäivät.

Hän harjoittelee moottoripyörällä ajamista Rockinghamin radalla niin paljon kuin mahdollista ajokokemusta saadakseen. Lomas kertoo myös, että hän ei ole hylännyt ajatusta kilvanajamisesta tulevaisuudessakin.

– Olen kokematon, enkä tiedä niin paljon moottoripyöristä, joten minun täytyy katsoa, josko nautin siitä edelleen. Ehkä tämän jälkeenkin, mutta nyt keskittymiseni on TT-radan läpiajossa.

Claire Lomaksen kotisivuille pääset tästä. Niillä kerrotaan mm. monipuolisesti niistä haasteista, mitä hän on ottanut vastaan hyväntekeväisyyttä tehdäkseen.

Toimituksen kommentti:

Lomas muistuttaa omaa Ulla Kuljuamme; naisten asenne on todella kohdallaan. Vaikea fyysinen vammautuminen ei ole selvästikään vienyt elämäniloa eikä myöskään estänyt heitä toteuttamasta haaveitaan. Kunnioitusta molemmille.

Emme tiedä, millaisella pyörällä Lomas TT-kierroksen ajaa, mutta alaraajahalvautuneen haaste kisassa on tietenkin pysyä pystyssä kaksipyöräiselllä moottoripyörällä, koska hän ei voi ottaa jaloilla vastaan kaatumistilanteessa. Mikäli pyörässä ei ole automaattisia tai alas laskettavia sivutukia, pysähtyminen tietää kaatumista, jollei joku ole ottamassa vastaan.

Lisähaaste on pyörän ohjaaminen, kuten hän itsekin sanoo, koska se on tehtävä ylävartalolla, ja on epäilemättä raskasta noin pitkällä matkalla. Tässä Ullalla olisi varmasti mahdollisuus tarjota apuaan, sillä hän on kehittänyt ohjaamista varten liikkuvan istuimen, joka tekee pyörän ohjaamisesta tehokkaampaa ja tarkempaa.

Aiheesta lisää:

Ulla Kulju, motoristi, jonka tarina ei jätä ketään kylmäksi

Näin toimivat Ulla Kuljun suunnittelema mp:n istuin ja magneettijalkatapit - katso videot