John Kenton Britten oli uusiseelantilainen moottoripyöräsuunnittelija, jonka Britten V1000 -mallilla rikottiin nopeusennätyksiä ja pärjättiin kisoissa tehdaspyöriä vastaan 90-luvulla.

Britten Motorcycle Company kertoi Facebook-sivuillaan, että siltä on tulossa uusi 1:12 pienoismalli Britten V1000:sta. Edellisen pienoismallierän viimeinen kappale myytiin yli 10 vuotta sitten, ja yrityksen mukaan kysyntä Britten-fanien keskuudessa on ollut kova. Uusi erä on tulossa tuotantoon, mutta se ei perustu vanhaan, vaan pienoismalli on suunniteltu kokonaan uuden teknologian turvin, joka mahdollistaa paljon tarkemman ja enemmän yksityiskohtia sisältävän mallin valmistamisen.

Britten V1000:n kisavärit.

Britten V1000:n kisavärit.

Pienoismallia valmistetaan rajoitettu 2000 kappaleen erä. Se on vielä suunnitteluasteella, mutta julkistetaan vuoden 2021 puolivälissä. Uusi malli eroaa aiemmasta, sillä siinä otetaan huomioon niitä designin muutoksia, mitä myös oikeissa pyörissä aikanaan tapahtui. Lisäksi mallia saa kahtena eri värivaihtoehtona; perinteisenä pinkin ja sinisen yhdistelmänä sekä musta/keltakisaväriyhdistelmänä. Kaikki mallit on yksilökohtaisesti numeroitu kuten aiemmassakin erässä.

Ensimmäiset kymmenen mallia yhdestä kymmeneen numeroituina ovat keräilijäkappaleita. Ne heijastavat jokaista kymmentä erilaista Britten V1000:tta. Niiden mukana tulee sertifikaatti, joka yhdistää niiden numeron siihen oikeaan V1000-moottoripyörään, johon ne on liitetty.

Britten V1000 moottori. Takaiskunvaimennin sijaitsi moottorin edessä ja moottorin rooli kantavana rakenteena tai oikeammin runkona näkyy hyvin vahvoissa ripustuskohdissa.

Britten V1000 moottori. Takaiskunvaimennin sijaitsi moottorin edessä ja moottorin rooli kantavana rakenteena tai oikeammin runkona näkyy hyvin vahvoissa ripustuskohdissa.

Britten Motorcycle Company ei vielä ota vastaan esitilauksia, mutta mikäli malli kiinnostaa, kannattaa seurata Britten Motorcycle Companyn Facebook-sivustoa, jonka löydät täältä.

Britten V1000 pienoismallin rakennussarjoja myytiin aikanaan 300 Uuden Seelannin dollarin hintaan, mutta vuosi sitten hinta oli noussut jo tuhanteen dollariin mallin harvinaisuuden vuoksi.

Britten V1000

John Kenton Brittenin V1000 on erittäin harvinainen moottoripyörä, niitä valmistettiin kaikkiaan vain 10 kappaletta sekä lisäksi yksi prototyyppi. Kaikki 10 kappaletta pitävät tänä päivänä majaa moottoripyörämuseoissa ympäri maailman.

Britten V1000. 166 hv, 138 kg.

Britten V1000. 166 hv, 138 kg.

  • - Britten V1000
  • - Hiilikuitua, mukaan lukien vanteet, etupään Hossack-jousitus (Duolever) ja takakeinuhaarukka
  • - moottori 996 cm3, V-twin, 4 ventiiliä per sylinteri
  • - teho 166 hv / 11 800 rpm
  • - huippunopeus 303 km/h
  • - moottori kantava osa; keinuhaarukat ja muut osat suoraan kiinni moottorissa
  • - titaaniventtiilit ja -kiertokanget,
  • - jäähdytin kuljettajan takapuolen alla
  • - takaiskunvaimennin moottorin edessä
  • - paino 138 kg

 

Lähteet: Britten Motor Company, Wikipedia, iMotorbike.

 

Teksti Erkki Mäki, kuvat Britten Motorcycle Company