Shednought on brittiläisen Wes Yorkshiressä toimivan Shed Rides -nimisen yrityksen käsialaa. Ja nimenomaan käsialaa, sillä pyörä valmistetaan käsityönä.

Sähkömoottorilla varustettua Shednoughtia ei äkkiseltään ainakaan voi syyttää siitä, että sen ulkonäkö olisi kopioitu joltain isommalta valmistajalta. Lähinnä tulee mieleen mekaanisista rakennuspalikoista, kuten Mecanoista tai Tekniikka-Legoista mallia ottanut menopeli.

Mutta näin sen pitää ollakin, kun pyörä on rakennettu sitä silmällä pitäen, että sitä on mahdollisimman helppo kustomoida ja muunnella eri tarkoitusperiin modulaarista runkodesignia ja sähköistä voimalinjaa myöten.

Maantielaillisessa Shednoughtissa on sähkömoottori, jonka jatkuva teho on 5 kilowattia ja hetkellinen huipputeho 14 kW. Akkupaketin suuruus on 4 kilowattia. Huippunopeus on välitetty 89 kilometriin tunnissa, ja kuten sähkömoottoreissa yleensäkin, vääntöä on paljon käytettävissä heti, kun sattuu kaasukahvaan.

Pyörässä käytetään teräskehikkorakennetta, joka mahdollistaa kehikon minkä tahansa kohdan käyttämisen kiinnityspisteenä erilaisille apuvälineille ja -rakennelmille.

Rakenteeseen sisältyy mahdollisuus rakentaa taakse ja eteen erilaisia tavaroiden kuljettamiseen sopivia ratkaisuja. Pyörää voi käyttää monenlaisiin tarkoituksiin hyötyajoneuvosta urbaaniin työmatkakulkemiseen tai vaikka peltotöihin.

Shednoughtissa käytetyt osat kuten jousitus, jarrut ja ketjut jne. ovat normaalisti hankittavissa tarvikeliikkeistä, joten varaosien saantikin on turvattu.

Mittaristo on täysin kustomoitavissa, ja toimii Torque Pro -Android-sovelluksen avulla. Pyörässä on Bluetooth-moduli, jonka avulla sen voi liittää matkapuhelimeen. 

Vakiopyörä painaa 111 kg, ja sen toimintasäde latauksella on noin 80 kilometriä. Myös teholtaan isompia akkuja on saatavilla.

Shed Rides ottaa tilauksia vastaan. Tavoitteena on ensin rakentaa 10 kappaleen rajoitettu erä Shednoughteja. Lisätietoja Shednoughtin kotisivulta täältä.

Valitettavasti emme löytäneet sivustolta tietoa pyörän hinnasta.

Teksti Erkki Mäki, kuvat Shed Rides.