Ranskan hallituksen keskiviikkoisen ilmoituksen mukaan kaksi- ja kolmipyöräisten moottoripyörien määräaikaiskatsastusten piti alkaa maassa 1.1.2023 EU-direktiivin mukaisesti. Katsastusten sisältö ei tarkkaan ottaen ole tiedossa, mutta painopiste on tarkastusten määräaikaisuudessa.

Näyttäisi siltä, että katsastusvaatimusten osalta kyse on autojen määräaikaiskatsastusten suorasta kopiosta, todetaan FFMC:n (Fédération Française des Motards en Anger), ranskalaisten motoristien edunvalvojan kommentissa.

Moottoripyörillä ajetaan kuitenkin vain kolmannes niistä kilometreistä vuodessa kuin autoilla tutkimuslaitos Kantarin mukaan.

Lisäksi tutkimuksen mukaan moottoripyöräonnettomuuksista alle 0,3 % johtuu teknisestä viasta. Sen sijaan esimerkiksi tieverkon huono kunto on paljon vaarallisempi asia haavoittuville tienkäyttäjäryhmille.

FFMC olikin järjestämässä suurta moottoripyöräilijöiden mielenilmausta aiottua hanketta kohtaan.

Eilen kuitenkin tuli ilmoitus, jonka mukaan presidentti Macron on hyllyttänyt lain motoristien protestin vuoksi. 

Sen seurauksena liikenneministeri Jean-Baptiste Djebbari aloittaa syyskuun alussa neuvottelut motoristien kanssa kaikista moottoripyöräilyyn liittyvistä asioista. Niitä ovat mm. määräaikaiskatsastukset ja kaistojen välissä ajaminen.

Asiasta kertoi MotoMag.

Myös Suomeen ollaan EU-direktiivin mukaan ottamassa käyttöön moottoripyörien (koskee myös kolmi- ja nelipyöräisiä, kuten mönkijöitä) määräaikaiskatsastukset.