Pimenevät syysillat, ravinnon määrän väheneminen ja metsästyskauden alkaminen nostavat riskiä kolaroida liikenteessä eläinten, erityisesti hirvien, porojen ja peurojen kanssa.

Metsästyskauden alkaminen laittaa erityisesti hirvet liikkeelle, ja silloin niitä saattaa näkyä teillä normaalista poikkeaviin aikoihin ja normaalista poikkeavissa paikoissa. Metsästyskausi alkaa tänä vuonna Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla 2.10. ja muualla maassa 9.10. ja kestää 15.1.2022 saakka.

Eritysein varovainen kannattaa olla Iltahämärällä ja yöllä ajaessaan. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan noin joka kolmas eläintörmäysvahinko tapahtuu yöaikaan eli iltakymmenen ja aamukuuden välillä.

Kolarit eläinten kanssa aiheuttavat ajoneuvolle vahinkoa ja pahimmillaan myös henkilövahinkoja. Keskimääräinen ajoneuvovaurion korjauskustannus eläintörmäysvahingossa on noin 3 350 euroa, mikä on lähes 40 prosenttia korkeampi kuin tavallisessa törmäysvahingossa. Noin joka kahdennessakymmenennessä hirvi-, peura-, kauris- ja porokolarissa myös auton kuljettaja tai matkustajia loukkaantuu.

Pohjola ei tiedotteensa yhteydessä ota erikseen kantaa moottoripyöräkolareihin hirvieläinten kanssa, mutta pahimmillaan kustannukset ja fyysiset seuraamukset ovat paljon rankempaa luokkaa, koska motoristilta puuttuvat nykyauton turvavarusteet sekä auton suojaava peltikuori.

Kolareiden ehkäisyssä varovaisuudella ja ennakoinnilla on suuri merkitys, mikä motoristinkin kannattaa muistaa.

Noin joka toisessa kaikista viime vuosina ilmoitetuista eläintörmäysvahingoista törmäyshetken nopeus on ollut 80 kilometriä tunnissa tai enemmän. Suuremmilta vaurioilta sekä henkilövahingoilta voidaan todennäköisemmin välttyä alentamalla ajonopeutta.

Turvallisen ajamisen vinkit syyskaudelle:

- Aja valoisaan aikaan ja virkeänä.
- Seuraa liikennemerkkejä ja laske nopeutta, jos tulet hirvivaara-alueelle tai näet merkkejä metsästäjistä.
- Sovita ajoneuvon nopeus tilanteeseen sopivaksi. Ajonopeuden laskeminen antaa kuljettajalle enemmän aikaa reagoida äkilliseen tilanteeseen ja törmäyksen sattuessa lieventää vammoja.
- Ajaessasi pimeällä käytä kaukovaloja mahdollisimman paljon.
- Jos et ehdi jarruttaa ennen tielle juossutta hirveä, kannattaa yrittää väistää se takapuolelta. Hirven etuosa on painavampi ja aiheuttaa enemmän vahinkoa. Tien yli lähtiessään hirvi yleensä jatkaa matkaa suoraan eteenpäin.
- Pohjois-Suomessa liikuttaessa kannattaa puhelimeen ladata Porokello-sovellus, joka varoittaa alueella havaituista poroista.
- Autoon asennettavat tutkan ja lämpökameran yhdistelmät auttavat havaitsemaan eläimen pimeässä myös ajovalojen ulkopuolella
- Jos törmäät hirvieläimeen, varoita muuta liikennettä heti varoituskolmion ja hätävilkkujen avulla. Törmäyksestä hirvieläimen kanssa tulee aina ilmoittaa hätäkeskukseen, vaikka ihmisiä ei olisi loukkaantunut.