Moottoripyöräily on syvällä monien meidän sielussamme: tuuli, moottorin jytinä, päättymättömät kilometrit ja koko ajan vaihtuvat maisemat ja elämykset, tuoksut, vauhdin hurma, kaverit... lista on loputon.

Mutta mitä tapahtuu, kun moottoripyöräilijä menettää näkökykynsä?

"Dark Rider" dokumentti kertoo näkönsä menettäneestä moottoripyöräilijästä Ben Feltenista, ja kertoo samalla myös sen, että sokeus ei merkitse tien loppumista.

Felten on ajanut moottoripyörillä seitsenvuotiaasta, ja hänen suuri unelmansa oli tulla ammattikisakuskiksi. Haaveet kuitenkin kariutuivat, kun hänellä 16 ikäisenä diagnostisoitiin silmänpohjan rappeuma. 37 vuotiaana hän oli täysin sokea.

Dokumentti seuraa Feltenia, kun tämä toteuttaa lapsuuden unelmaansa, ottaa osaa nopeusennätysajoihin Gairdnerin suolajärvellä kaakkois-Australiassa. Hän osallistuu kisaan "lyödäkseen maailmanennätysnopeuden ja tullakseen maailman nopeimmaksi sokeaksi motoristiksi".

Dokumentin on ohjannut Eva Küpper. Entinen MotoGP-kuljettaja Kevin Magee auttaa Feltenia tämän tiellä kohtaamaan mahdottomalta tuntuvan haasteen.

Ohjaaja Küpper kertoo, että hänellä on valtava intohimo moottoripyöriä ja vauhtia kohtaan. Ollessaan ajamassa radalla Englannissa 2014, hänen ystävänsä oli näyttänyt hänelle artikkelia skotlantilaisesta sokeasta motoristista, joka oli juuri rikkonut nopeusennätyksen.

Ben Feltenin ja entisen MotoGP-kuljettaja Kevin Mageen moottoripyorat odottamassa maailmanennatysyrityksen alkamista.

Ben Feltenin ja entisen MotoGP-kuljettaja Kevin Mageen moottoripyorat odottamassa maailmanennatysyrityksen alkamista.

– En osannut kuvitella, miten on mahdollista ajaa näkemättä, se oli hämmästyttävää. Tapasin hänet, mutta hän ei ollut valmis elokuvan tekemiseen. Muutamaa vuotta myöhemmin hän kertoi minulle sokeasta australialaisesta, joka harjoitteli tehdäkseen uuden ennätyksen. Soitin tuottajalle ja sanoimme, 'Annetaan mennä'," Küpper kertoo.

– On uskomatonta nähdä sokea mies ajamassa moottoripyörällä ja yrittämässä rikkoa nopeusennätystä. Rakastan Benin ideaa rikkoa noita rajoja. Se voi nostaa muissakin intoa tehdä niin. Voit kukoistaa toteuttamalla unelmiasi; se on totta vammautuneille, mutta myös jokaiselle muulle. Kuvausten jälkeen eräs henkilö totesi minulle; 'En ole yhtä vaikeasti vammautunut kuin Ben, mutta jos hän voi seurata unelmiaan, niin minäkin voin.' Se antaa toivoa ja inspiraatiota ihmisille.

Dokumentti ei valitettavasti ilmeisesti vielä ole julkisesti hankittavissa. Toivotaan, että se pian ilmestyy. Ohessa kuitenkin elokuvan traileri.

"Dark Rider": 

Käsikirjoitus ja ohjaus  Eva Küpper. Kuvaus: Carl Rottiers. Ääni: Gerben Kokmeijer. Editointi: Thijs van Nuffel. Musiikki: Theo Sieben. Tuotanto: Serendipity Films. Tuottaja: Ellen De Waele, Elisa Heene. Kesto: 91 min. Myynti: Serendipity Films.

Voit katsoa oheisen trailerin myös täällä.

Aiheesta aiemmin:

Sokea motoristi tavoittelee maailmanennätysnopeutta Hayabusallaan

Syntymästään asti sokea Heikki Lämsä on nauttinut moottoripyöräilystä koko ikänsä