Vakavasti otettavat tuotannossa olevat sähkömoottoripyörämerkit ja -mallit ovat toistaiseksi lähinnä loistaneet poissaolollaan Zeroa ja Energicaa lukuunottamatta. Ja tietysti pitää muistaa Harley-Davidsonin Livewire-malli, jonka tuotanto nyttemmin yhtiöitettiin omaksi yrityksekseen.

Elämme kuitenkin selvästi sellaista murroksen aikaa, jolloin jotain on muuttumassa ja tapahtumassa.

Kawasaki on jo luvannut esitellä ensi vuonna kolme eri sähköpyörämallia, Hondalta on epäilemättä jotain tulossa varsin pian vaihdettavien akkujen kehityskonsortion myötä, ja myös Triumph on esitellyt tulevan sähköpyörämallinsa renderöityjä luonnoksia.

Zero FXE 2022.

Zero FXE sähkömoottoripyörä vuosimallia 2022.

Lisäksi Ducati lupautui MotoE-sarjan sähkömoottoripyörien toimittajaksi vuodesta 2023 alkaen. 

BMW:llä on jo CE-04-sähköskootteri ja se on levitellyt "sähköbokseri"-konseptinsa kuvia. Nyt oli vuorossa seuraava konkreettinen askel.

BMW nimittäin tekee jo vanhastaan TVS:n kanssa yhteistyötä, sillä tämä valmistaa kaikki BMW:n G 310 -sarjan moottoripyörät. Vuoden 2021 kolmannen kvartaalin loppuun mennessä TVS oli valmistanut kaikkiaan miltei 84 000 G 310:ntä. Se vastaa noin 20 % Beamerin koko mp-tuotannosta.

Suurempi sähkömalli tulossa?

Tuoreen sopimuksen mukaan molemmat osapuolet kehittävät sähkömoottoripyöriä ja -skoottereita globaaleille markkinoille. Tietojen mukaan uusi sopimus kattaa 50 000 sähkömoottoripyörän valmistuksen ja mallien jakautumisen BMW- ja TVS-brändien mukaan. Pyöriä myydään sekä Intian että globaaleilla markkinoilla.

Vaikka kaksikko on tähän mennessä tehnyt yhteistyötä lähinnä pienikokoisten pyörien osalta, monet odottavat sähkömoottoripyörissä suunnan muuttuvan ja tuloksena olevan suuritehoisia versioita.

Oletetaan, että hanke myös saa etua BMW:n viimeaikaisesta tutkimustyöstä akkuteknologian ja litiumin työstöprosessien osalta. Myös TVS on investoinut hiljan sähkömoottoripyöräalan startup-yritykseen nimeltä Ultraviolette ja ostanut sveitsiläisen sähköpyörävalmistaja Ego Movementin.

Tällä hetkellä sähköisten kaksipyöräisten markkina on vielä Intiassa pieni, koska akut ovat kalliita, ja maasta puuttuu latausinfrastruktuuri.

Joka tapauksessa TVS kertoo, että ensimmäinen yhteistyön sähköinen tuotos tulee nähtäville 24 kuukauden sisällä.

Asiasta kertoivat Reuters ja Rideapart.

Aiheesta aiemmin:

BMW:n uutuussähköskootteri CE 04: futuristinen kulkine urbaaniin ympäristöön

BMW esitteli Vision DC Roadster -konseptin: bokserimoottorin sähköinen herääminen

Patenttikuvat todistavat: BMW askaroi sporttisen sähköpyörän parissa

BMW / TVS:n katettu sporttikonsepti G 310 R:stä julki

Intialaisessa TVS Apache 310 RR:ssä on BMW:ltä "lainattu" kone