Norton Motorcycles entinen omistaja saattaa joutua jopa kahdeksi vuodeksi vankeuteen oikeuden todettua hänet syylliseksi miehen investoitua miljoonia puntia ihmisten eläkesäästöjä omaan liiketoimintaansa.

Stuart Garner, joka hankki Nortonin omistukseensa vuonna 2008, myönsi oikeuden istunnossa eilen syyllistyneensä kolmeen rikokseen tapauksen tiimoilta.

Garner tuomitaan kuun lopulla, jolloin hän voi saada maksimissaan kaksi vuotta vankeutta tai rajoittamattoman sakkorangaistuksen.

Tuomio tulee sen vuoksi, että rahastojen haltijat ovat vuosia valittaneet, että liikemies oli toistuvasti ollut välittämättä heidän pyynnöistään palauttaa eläkesäästöt. Guardian ja ITV News onnistuivat myös selvittämään, että 227 tavallisen työtätekevän ihmisen koko eläkesäästöt oli sijoitettu Nortonin osakkeisiin.

Norton ajautui konkurssiin tammikuussa 2020 ja jäi eläkerahastoille velkaa noin 14 miljoonaa puntaa, 16,5 miljoonaa euroa.

Kesäkuussa 2020 Garner määrättiin maksamaan rahat, sillä välitysmies totesi hänen käyttäytyneen "epärehellisesti". Eläkerahastot eivät ilmeisesti vieläkään ole saaneet saataviaan.

Eläkerahastolainsäädännössä estetään rahastoja sijoittamasta enempää kuin viisi prosenttia työnantajan yritykseen.

Stuart Garner toimi kolmen Nortonin eläkerahaston uskottuna miehenä, eikä noudattanut lainsäädäntöä. Uskotuilla miehillä on ratkaiseva rooli rahaston jäsenten etujen puolustajana.

Aiheesta aiemmin:

Norton Motorcyclesin entinen omistaja tuomittiin maksamaan eläkekassasta puuttuvat 15,5 miljoonaa

Nortonin entinen pomo käytti eläkeyhtiöiden rahoja väärin – miljoonien korvaukset maksettavaksi

Nortonin taru taitaa olla lopussa – velkaa miltei 32 miljoonaa euroa