Harley-Davidson julkisti vuoden 2021 alussa uuden viisivuotisstrategiansa "Hardwiren". Pääjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Jochen Zeitz hehkuttikin tiistaisessa tulosjulkistuksessa, että ""Harley-Davidson teki vahvan lopetuksen vuodelle, jossa näemme todisteita kaikista Hardwire-strategiamme elementeistä. Olemme täysin sitoutuneita saavuttamaan pitkän aikavälin Hardwire-strategiamme halutuimpana moottoripyörämerkkinä ja yrityksenä maailmassa."

Merkittävää onkin, että GAAP-kirjanpitoperiaatteiden mukaan yritys saavutti 4,19 dollarin positiivisen tuloksen per laimennettu osake vuonna 2021, kun edellisenä vuonna se oli päässyt nipinnapin voitolle yhden dollarisentin verran. Tulos on myös parempi kuin koronaa edeltäneenä vuonna 2019.

Tulosta kertyi vuoden aikana 650 miljoonaa dollaria verrattuna yhteen miljoonaan dollariin vuonna 2020.

Myös liikevaihto kasvoi 32 prosenttia 5,3 miljardiin dollariin, kun se 2020 oli 4,0 miljardia dollaria. Vuoden 2019 liikevaihto oli vain niukasti parempi, 5,362 miljardia dollaria.

Käyttökate moottoripyörien ja vastaavien tuotteiden osalta nousi 9 prosenttiin, mikä oli selkeästi edellä vuotta 2020, ja 2,7 prosenttiyksikköä parempi kuin vuonna 2019.

Paremmat katteet ja voitollinen myynti ovat perua tuotevalikoiman supistamisesta 40 prosentilla. Harley keskittyi vuoden 2021 alusta myymään eniten kysyttyjä malleja, ja se on läsnä vain kannattavimmilla markkinoilla, eli kulujen karsiminen ja keskittyminen kalliimpiin malleihin toimi hyvin.

 

Harley-Davidson. Talouden tunnuslukuja 2019-2021. Luvut H-D.

Harley-Davidson. Talouden tunnuslukuja 2019-2021. Luvut H-D.

Yksi vuoden erityisuutisia oli sähkömoottoripyörä Livewiren eriyttäminen omaksi brändikseen sekä yhtiöittäminen tytäryhtiöksi yhdessä AEA-Bridges Impact Corporationin kanssa; kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla. Kaupanteosta kertoneen tiedotteensa mukaan Harley myi vuonna 2021 ainoastaan 387 Livewireä, joten yhtiöittäminen ja erilleen brändääminen ovat järkeviä toimenpiteitä. Aika ei vielä ollut kypsä Harley-merkkiselle sähkömoottoripyörälle.

Yhtiöittämisestä ja myynnistä lisää näissä jutuissa: 

Harley-Davidson eriyttää Livewire sähkömoottoripyörien valmistuksen pörssinoteerattuun tytäryhtiöön

Harley-Davidsonin sähköprätkällä menee heikosti: tänä vuonna myydään globaalisti 387 pyörää!

Vuoden 2021 neljäs neljännes

Vuoden 2021 neljäs neljännes sujui niin ikään paremmin kuin edellisenä vuonna. GAAP-käytännön mukaan laimennettu tulos per osake oli 0,14 dollaria verrattuna 0,63 dollarin tappioon vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä.

Harley-Davidsonin kokonaistulos nousi jaksolla 40 % korkeampien yksikköhintojen, kannattavan valikoiman ja hinnoittelun ansiosta.

Liikevaihto nousi yli miljardin dollarin edellisen vuoden 725 miljoonan dollarin sijaan.

Kvartaalilla tehtaalta toimitettujen moottoripyörien määrä kasvoi 20 900 kappaleesta vuonna 2020 peräti 29 100 pyörään 2021 joulukuun neljänneksellä. Vuoden 2019 luku on silti miltei kaksinkertainen, peräti 50 400, mutta tälle rajulle pudotukselle löytyy looginen selitys siitä, että Harley muutti mallistonsa julkistuspolitiikkaa. Siinä missä se aiemmin esitteli seuraavan vuoden mallinsa syksyllä, se esittelee ne nykyään vuoden alkavalla puoliskolla.

Tarkemmat luvut ylläolevassa taulukossa.

Moottoripyörien valmistaminen ja myynti

Suurin osa Harley-Davidsonin myynnistä tulee moottoripyöristä ja niihin liittyvästä tuotannosta. Lisämyyntiä tuovat varusteet ja tarvikkeet sekä rahoituspalvelut.

Koko yrityksen valmistamien moottoripyörien määrä vuonna 2021 oli 188 500 kappaletta, missä oli raju nousu edellisen vuoden 145 000 pyörään verrattuna. Silti luvut eivät pärjää vuodelle 2019, jolloin Harley valmisti ja toimitti maailmanlaajuisesti 214 000 moottoripyörää.

Harleyn tuotteiden myynti hoidetaan jälleenmyyjäverkoston kautta, ja se kertoo omaa kieltään Harrikoiden myynnistä. Tällä kertaa luvassa on hyviä uutisia, sillä dealereiden inventaario eli varastossa olevien pyörien määrä pieneni jo kolmatta vuotta peräjälkeen.

Vuonna 2021 H-D:n jälleenmyyjäverkosto toimitti asiakkaille 193 100 pyörää, eli enemmän kuin Harley kyseisenä vuonna valmisti. Edellisenä vuonna luku oli 180 000, mutta vuonna 2019 määrä oli peräti 218 300 pyörää eli asiakkaille toimitettiin rajusti enemmän pyöriä kuin 2021.

2021 Harleyn toimitusmäärät pienenivät kaikilla muilla paitsi Yhdysvaltain ja Kanadan, eli Pohjois-Amerikan markkinoilla. Sielläkin sen markkinaosuus on pudonnut yli 651 cc -luokassa 49 prosenttiin, oltuaan aiemmin vakaasti yli 50 prosenttia.

Ja luvut ovat pienenneet erityisesti vuoteen 2019 verrattuna. Siitä oheinen taulukko kertoo parhaiten.

Kauppiaiden asiakkaille toimittamat Harrikat 2019-2020. Luvut H-D.

Kauppiaiden asiakkaille toimittamat Harrikat 2019-2020. Luvut H-D.

Alkanut vuosi ja johtopäätökset

Harley uskoo liikevaihtonsa kasvavan 5 - 10 % vuoden 2022 aikana ja kannattavuuden nousevan 11-12 prosenttiin. Pääomainvestointeja yritys tekee 190 - 210 miljoonaa dollarin edestä.

Amerikkalaisvalmistaja on tälle vuodelle jo ehtinyt julkaista kahdeksan uutta mallia, joista seitsemän on kaksipyöräisiä ja yksi trike. Odotettavissa on myös ainakin uusi tai uusia Livewire-malleja.

Vaikka Harleyn tulos ei vuoteen 2019 verrattuna vielä ollutkaan lopulta parempi kuin tuloksen osalta ja erityisesti moottoripyörämyynnin kasvattamiseen on paineita, Harley on kuitenkin selvästi menossa parempaan suuntaan. Sen tuoteportfolio on osin yksinkertaisempi, mikä alentaa tuotantokustannuksia ja auttanee selviämään myös nykyisissä inflaatiopaineissa.

Lisäksi Livewiren yhtiöittäminen yhteistyökumppanin kanssa tuo lisää panostusmahdollisuuksia, jotka kantanevat hedelmää sähkömoottoripyörien osalta tulevina vuosina. Toisaalta H-D on laajentanut mallistoaan seikkailupyöräpuolelle Pan America -mallilla, joka uutena aluevaltauksena tuonee Harleyn kipeästi kaipaamaa uutta asiakaskuntaa.

Yhteistyö aasialaisvalmistajien kanssa on työn alla, joten markkinoille odotetaan pienikokoisempia ja edullisempia Harley-malleja. Milloin, on taas kokonaan toinen juttu.

Aiheesta aiemmin:

Harley-Davidsonilta kahdeksan uutuutta: cruisereita, tourereita ja CVO-malleja: 7 kaksipyöräistä ja yksi trike