Euroopan unionin 15. maaliskuuta asettama vientikielto Venäjälle koskee yli 5000 euron hintaisia moottoripyöriä ja osia. Päätös julkaistiin EU:n virallisessa lehdessä. Kielto astui voimaan heti.

Toimenpide on osa lisätoimia Venäjää vastaan tämän jatkaessa sotaa Ukrainassa.

Lisäkielto koski myös muita eurooppalaisia luksustuotteita. Tuontirajoitukset taas koskevat venäläisiä rauta- ja terästuotteita muiden toimenpiteiden lisäksi. Myös rahoitusalan toimia suunnattiin lisää Venäjää vastaan.

Muita "luksustuotteita", joihin moottoripyörät tässä laskettiin, ovat mm. kaviaari, hevoset, tryffeli, sikarit, viinit, parfyymit, vaatteet, jalokivet, elektroniikkatuotteet ja jahdit.

Lisäksi vientikielto koskee esimerkiksi "Ihmisten kuljettamiseen maalla, merellä tai ilmassa tarkoitettuja ajoneuvoja, pois lukien ambulanssit, joiden hinta ylittää kappaleelta 50 000 euroa... sekä moottoripyöriä, joiden arvo ylittää 5000 euroa kappaleelta sekä niiden lisävarusteita ja varaosia."

Virallinen lista on pitkä ja siinä on listattuna mm. vaihteistoja ja muita osia.

Myös jotkin yksittäiset yritykset ovat pysäyttäneet moottoripyöriensä viennin Venäjälle. Niihin kuuluvat ainakin Harley-Davidson, Honda, Polaris ja Yamaha. Lisäksi BMW on lopettanut sekä moottoripyöriensä että autojensa viennin. Rengasvalmistaja Bridgestone on niinikään lopettanut viennin Venäjälle ja myös tuotannon siellä.

Lähteet: EU:n virallinen lehti, Motociclismo.