Judas Priest on brittiläinen 1969 Birminghamissa perustettu metallibändi, ja erinomaisen menestynyt sellainen. Bändin lavashow'hun on vuosikymmeniä kuulunut "Hell Bent for Leather" -kappaleen yhteydessä se, että solisti Rob Halford karauttaa lavalle Harley-Davidsonilla.

Goldmine-lehdelle antamassaan haastattelussa Halford kertoo, miten moottoripyörästä tuli elimellinen osa bändin live-esiintymisiä.

- Oli hetki, kun meillä oli tämä "Hell Bent for Leather" -biisi, ja olimme jossain Englannissa klubilla esiintymässä ja vielä sellaisessa vaiheessa, että esiinnyimme siellä, minne vain ikinä pääsimme. Ajoimme paikalle, ja siellä oli bikereita pysähdyksissä esiintymispaikan ulkopuolella. Jostain tyhjästä mieleeni tuli vain ja sanoin, että olisi tosi coolia, jos voisimme tuoda lavalle moottoripyörän "Hell Bent for Leather" -kappaleen aikana. Menin puhumaan parin bikerin kanssa ja kerroin heille ajatuksesta.

"Joo, joo. Mutta hänen pyöränsä ei ole riittävän iso. Käytä minun"

Valaistuminen

– Joten sain pyörän, ja minulla oli nahkarotsi. Panin rotsin ylleni ja se oli kuin valaistuminen. Täysin suunnittelematon valaistuminen. Kaikki tuntuivat olevan sataprosenttisesti läsnä siinä nimenomaisessa show'ssa, Halford kertoo.

Hän totesi myös tajunneensa, että "jotain erityistä tapahtui. Siinä tilanteessa oltiin vedenjakajalla. Meillä oli yhtäkkiä oma look, ääni ja tunnelma ja se kaikki yhdistyi sen pyörän kautta. Marlon Brando, ja kaikki ne asiat, jotka ovat olleet jo olemassa ennen sinua, mutta ei musikaalisessa mielessä. Siinä se on. Fanit rakastivat sitä!"

Priestin viimeisen "Painkiller" kiertue-esiintymisen 1990 aikana Halford lensi moottoripyörän päältä väärin sijoitetun lavasteen vuoksi. Hänen nenänsä murtui ja hän menetti tajuntansa. Samalla jäi hänen viimeinen laulunsa bändin kanssa yli vuosikymmeneen esittämättä.

Rituaali

Prätkän ajamisesta lavalle tuli jokailtainen rituaali.

– Kun olimme kiertueella Englannissa, pyysimme uuteen kaupunkiin mentyämme aina jotakuta miehistöstämme katsomaan, olisiko joku mies- tai naismotoristi parkkeerannut prätkänsä lähimaastoon ja voisimmeko käyttää heidän pyöriään ja antaa heille t-paitoja, tarjota drinkkejä tai jotain vastaavaa.

– Kun menimme Yhdysvaltoihin, pyysimme esiintymisistämme vastaavaa yhtiötä kontaktoimaan Harley-Davidsonia ja kertomaan heille, mitä haluamme tehdä. HD oli tosi innoissaan heidän pyöriensä yhdistämisestä brittibändin hevimetalliin.

– He antoivat meille 1981 Low Riderin dollarilla. Sen lisäksi he antoivat meille Harrikoita, jotka palauttaisimme kiertueen jälkeen. Virallinen pyörä on kustomoitu ulkoasun osalta, mutta kaikki sisäiset osat ovat alkuperäisiä komponentteja. Joten pyörä on ollut meillä siitä lähtien, Halford toteaa.

Rockin ja prätkien yhteys

Entäpä sitten rock and rollin ja moottoripyöräilyn yhteys?

– Minun mielestäni, kun puhutaan USA:sta, puhutaan Harley-Davidsonista. Rockin ja Harleyn välillä on ollut jatkuva suhde niin kauan kuin muistan. Moottoripyörien ja rock-kulttuurin yhteiset juuret johtavat aina Marlon Brandoon ja elokuvaan "Alaston satama" (Tarkoittanee "The Wild Ones" eli "Hurjapäät" -elokuvaa 1953, jossa Brando näyttelee hurjan mp-jengin johtajaa. Tosin Alastomasta Satamasta Brando sai Oscarin. Toim. huom). Ja se suhde toimii edelleen tämän päivän rock-maailmassa, Halford vakuuttaa.

– Avenged Sevenfold käyttää moottoripyöriä stagella ja Mötley Crue käyttää prätkiä videoillaan, meille kuitenkin Harley-Davidson on tärkein brändi. Harleyt ovat täydellisiä amerikkalaisia moottoripyöriä yhdistettävksi rock'n rolliin ja musiikkiin. Harleyt ovat isoja, äänekkäitä ja nenäkkäitä ja ne ärsyttävät joitain ihmisiä. Niillä on kaikki samat attribuutit kuin hevimetallilla. Joten rockin, hevimetallin ja moottoripyörien välillä on hyvin läheinen yhteys, Halford päättää.

Asiasta kertoi mm. Blabbermouth. Alla olevan "Hell Bent for Leather" -videon voit katsoa myös Youtubessa täällä. Ja joka tapauksessa kannattaa kääntää volanuppeja kaakkoon päin.

Aiheesta aiemmin:

Tiesitkö: 35 vuotta sitten moottoripyöräonnettomuus oli katkaista rock-muusikko Billy Joelin uran

Tämä rockin legenda rakensi sen moottoripyörän, millä Bruce Springsteen jäi tienposkeen

Bob Dylanin mp-onnettomuudesta huomenna 50 vuotta - pysyy edelleen mysteerinä