Koululaisten käyttöön tarkoitetut kaapit ovat perinteisesti olleet juuri sen verran liian kapeita, ettei kypärä ole mahtunut niiden sisälle. Kypärän on voinut laittaa korkeintaan kaapin päälle talteen siten, että on kiilannut leukahihnan oven väliin.

Kypärä on kuitenkin ollut alttiina ilkivallalle, hihna on saatettu katkaista ja kypärä varastaa.  Tämän vuoksi oppilaat ovat joutuneet kantamaan niitä mukanaan tai jättämään käytäville.

Nyt Tuusulassa on päätetty, että uusia kouluja rakennettaessa tai vanhoja kaappeja uusittaessa varmistetaan, että kaapit ovat riittävän tilavia kypäröille, jotta ne saa turvaan varkauksilta ja ilkivallalta.

Esimerkiksi oheisen kuvan uuteen Monio koulu- ja kulttuurikeskukseen tulee mopolijoiden ja motoristien kannalta oikein mitoitetut kaapit.

Suomen Mp-kauppiaiden puheenjohtaja Anu Åberg toivoo trendin leviävän muidenkin kuntien kouluhankkeisiin.

– Kypärän mahtuminen kaappiin voisi olla jatkossa oletusarvo oppilaiden käyttöön tarkoitettuja kaappeja ja niiden mitoituksia päätettäessä, Åberg pohtii.

– Kyse on pienestä, mutta suuresta asiasta: ajaminen ilkivallan kohteeksi joutuneella kypärällä voi olla suuri riski. Vaikka kypärä olisi jätetty varastamatta, niin jos sitä on kolhittu, niin se voi rikkoa kypärän suojavaikutuksen. Tai jos sen leukahihna katkaistaan, niin hihnattomalla kypärällä ajaminen on hengenvaarallista, koska kypärä voi onnettomuudessa lentää päästä.

– Tuusulan kunta on tehnyt esimerkillisen hyvän päätöksen, Anu Åberg päättää. 

Aiheesta aiemmin:

Suomen MP-kauppiaat: Moottoripyöräkauppa vetää globaaleista toimitusongelmista huolimatta, mopokaupassa notkahdus

Suomen MP-kauppiaiden mielestä kaikki 17-vuotiaat eivät tarvitse B-korttia - perusteena turvallisuus

"Ajovarman mp-ajokorttikokeisiin jopa yli kuukauden jonot" – MP-kauppiaat peräävät vastuuta

Mp-kauppiaat ry:n Anu Åbergin lääkkeitä alalle: B-kortilla kevarilla ajamisen oikeus, panostusta nuoriin, moottoripyörien ekologisuus valtti