Kymmenen moottoripyöräilijän joukko kuului Jarheads Motorcycle Club -nimiseen moottoripyöräkerhoon. Kerhon jäsenet ovat entisiä merijalkaväen sotilaita ja heidän perheenjäseniään.

Onnettomuus tapahtui kun avolava-auto törmäsi vastaantulleisiin moottoripyöräilijöihin. Avolava-auton kuljettaja selvisi hengissä, vaikka hänen autonsa syttyi palamaan ja liekit löivät todella korkealle.

Ikävä onnettomuus on kerännyt loputtomasti palstatilaa, mutta tosiasia lienee, ettei asiassa ole voittajia, vain häviäjiä – ja paljon inhimillistä kärsimystä.

Zhukovskyä vastaan nostettiin 23 syytettä, mutta kun asiaa käsiteltiin, kahdeksan syytteistä, joiden mukaan Zhukowsky ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena, hylättiin.

Häntä syytettiin edelleen tapoista ja kuolemantuottamuksista, mutta jury tarvitsi vain kaksi tuntia todetakseen, ettei hän ole syyllinen.

Ratkaisevaa oli, että Zhukovskyn ei katsottu ajaneen huumeiden vaikutuksen alaisena onnettomuuden tapahtumahetkellä. Hän on saattanut myöntää käyttäneensä huumeita ja ajaneensa niiden vaikutuksen alaisena, mutta tuomarin mukaan hänen verinäytteistään ei ollut löytynyt todisteita siitä, joten siltä osin syyte hylättiin. Tosin verikokeet oli otettu vasta 10 tuntia tapahtuneen jälkeen.

Ylittikö Zhukovsky autollaan keskiviivan ja aiheutti onnettomuuden oli iso keskustelunaihe. Mikäli näin olisi selvästi pystytty todistamaan, niin jury oletettavasti olisi ottanut moottoripyöräilijöitä myötäilevän asenteen. Osapuolet antoivat kuitenkin ristiriitaisia todistuksia oikeudessa, jonka vuoksi selkeää näkemystä ei voitu ottaa kumpaankaan suuntaan.

Zhukovsky on ollut vangittuna onnettomuudesta lähtien.

Onnettomuus olisi voinut jäädä tapahtumatta, mikäli Zhukovskyn työnantaja Westfield Transport olisi tarkistanut hänen ajokorttirekisterinsä ja hänen aiemmat syytteensä huumeiden käytöstä autolla ajaessa olisivat johtaneet ajokortin hyllyttämiseen, kuten olisi pitänyt.

Zhukovskyy oli pidätettynä juopuneena ajamisesta 2013 ja hänen korttinsa oli hyllytetty. Pahempaa vielä, hänet pidätettiin toukokuun 11. päivänä 2019 juopuneena ajamisesta. Sen olisi pitänyt automaattisesti johtaa siihen, että Zhukovskyyltä olisi otettu ajokortti pois. Ajokorttirekisteriä USA:ssa ylläpitävä viranomainen ei kuitenkaan toiminut näin, minkä seurauksena viraston johtaja erosi.

Westfield Transport puolestaan joutui konkurssiin maksettuaan korvauksia onnettomuuden uhrien perheille.

Asiasta kertoi mm. Webbikeworld.

Aiheesta aiemmin:

Seitsemän motoristia kuoli suuronnettomuudessa USA:ssa juhannusaattona

Viranomaismoka: 7 motoristin kuolemaan johtaneen onnettomuusauton kuljettajalta olisi pitänyt ottaa kortti pois jo toukokuussa