Hallitsevaa mestaria saatiin hakea aina vuodesta 2019, jolloin saksalainen Jörg Tebbe voitti samalla radalla mestaruuden. Tämän jälkeen Suomessa ei ole maarataa ajettu.

Jesse Mustonen oli alkuerissä kovassa iskussa. Kahdesta ensimmäisestä erästä tuli voitot ennen kotiyleisön edessä ajanutta luunkovaa Henri Ahlbomia.

Viimeisessä alkuerässä vastaan asettui Jörg Tebbe. Jälleen Mustonen otti aivan huippustartin ja johti erää startista maaliin. Tebbe antoi armottoman kovaa painetta koko erän ajan, mutta ohi ei saksalainen päässyt.

Alkuerien jälkeen kolme parasta kuljettajaa selvisivät suoraan finaaliin. He olivat Jesse Mustonen maksimein 15, Tebbe 14 ja Max Koivula 12 pistettä. Sijoilla 4-9. olleet kuljettajat ajoivat semifinaalin, josta kolme parasta jatkoi kilpailun kruunaavaan finaaliin.

Semifinaalin voittoon ajoi Ahlbom ennen Janne Koivulaa ja Simo Pullia. He jatkoivat finaaliin.

Finaalierään Jesse valitsi ulkoradan. Startti oli jälleen todella hyvä ja varkautelainen taittoi ekapäähän kärjessä. Tebbe tuli ihan takapyörässä kiinni ja antoi armotonta painetta. Mustosen kantti ja ajolinja piti ja pyörä kulki lujaa, joten Tebbe pysyi loppuun asti takana. Maalilinjan Jesse ylitti voittajana ja Suomenmestarina mallia 2022. Tebbe tuli toiseksi muutaman kymmenen senttiä Mustosen takana. Kärkikaksikon takana Ahlbom ajoi pronssille.

Moottorien jylyn hiljennyttyä tuore mestari oli yhtä hymyä.

- Hienot on fiilikset, aika sanoinkuvaamattomat. Tiesin kyllä, että pystyn voitosta ajamaan, jos yhtään kulkee niin kuin ennen. Tuntuu, että ajoin tänään kovempaa, kuin koskaan ennen täällä, vaikka täällä olen ajanut MM-finaaleissakin. Startit onnistui tänään tosi hyvin. Jo treeneissä startit onnistui, tuntui, että hyvin etenee. kommentoi Jesse kilpailua.

- Finaalissa oli armoton taisto Tebben kanssa. Kyllähän siinä (ruutu)lippua odotti. Mutta koko päivän sai hymyssä suin mennä ja nauttia ajamisesta. Oli hienoa, Jesse jatkaa.

Maarata SM-finaali 2022, tulokset:

1. Jesse Mustonen VRT 15+5 (5,5,5+5)
2. Jörg Tebbe Saksa 14+4
3. Henri Ahlbom FMS 11+5+3
4. Simo Pulli ValkMK 10+3+2
5. Max Koivula KaMoKe 12+1
6. Janne Koivula KaMoKe 9+4+0
7. Klaus-Peter Gerdemann Saksa 5+2
8. Jani-Pekka Koivula PirMM 4+1
9. Topi Mustonen PirMM 5+N
10. Mattias Blom HMK 2
11. Jero Kirilov PirMM 2
12. Juho Kivistö PirMM 1