Honda järjesti eilen tiedotustilaisuuden, jossa se linjasi tulevaa toimintaansa. Tavoitteena on täysi hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä kaiken toiminnan osalta. Sähkömoottoriset kaksipyöräiset (EV) ovat ykkösratkaisu tavoitteeseen pääsemiseksi, joten bensiinimoottoripyörien valmistus loppuu vuoteen 2040 mennessä, ja suuri punainen aikoo kiihdyttää sähköisten kaksipyöräisten ajoneuvojen valmistusta.

Vuoteen 2040 asti se kuitenkin kehittää ja valmistaa polttomoottorilla varustettuja kaksipyöräisiä, kuten tähänkin asti.

Maailman suurin moottoripyörävalmistaja tekee kaiken kerralla isosti. Se kertoi esittelevänsä 10 tai enemmän sähköisiä moottoripyörämalleja globaalisti vuoteen 2025 mennessä. Sähköversioiden vuotuinen myynti nousee miljoonaan kappaleeseen vuodessa viiden vuoden sisällä ja 3,5 milljoonaan kappaleeseen vuodessa vuoteen 2030 mennessä. Luku vastaa noin 15 % koko Hondan myymästä moottoripyöräkannasta.

Honda on maailman suurin moottoripyörävalmistaja, ja se valmistaa moottoripyöriä laajalla skaalalla pienistä työajoon käytetyistä skoottereista isoihin vapaa-ajan moottoripyöriin, ja joita käytetään globaalisti sekä kehittyvissä että kehittyneissä maissa.

Honda toteaa tiedotteessaan, että kehittyvissä maissa erityisesti työajossa käytettävien moottoripyörien kysyntä on kova. Ne ovat elämänlanka ihmisille heidän jokapäiväisessä elämässään. Näiden mallien sähköistämisessä on haasteita, koska sähkömallit ovat painavampia ja maksavat enemmän. Lisäksi näiden maiden hallitusten toimet, tuet jne. vaikuttavat, samoin latausasemien saatavuus.

Honda myös jatkaa bensiinikäyttöisten mallien kehittämistä entistä vähäpäästöisemmiksi ja suuntaan, joka mahdollistaa sen, että ne käyttävät hiilineutraaleja polttoaineita, kuten bensiini-etanoliseoksia. Brasiliassa on jo saatavilla 100 % etanolilla kulkevia Hondia. Valmistaja aikoo tuoda näitä ns. flexifuel-malleja myös Intiaan.

Työmatkasähköprätkät

Näiden kysyntä on ollut voimakkaassa kasvussa viime vuosina. Honda on tarjonnut sähköisiä ratkaisuja jo mm. Japanin ja Vietnamin postilaitoksille. Se suunnittelee aloittavansa Honda Benlyn valmistamisen Thaimassa vielä syyskuun aikana.

Luvassa on kaksi uutta EV-mallia 2024 ja 2025, jotka on suunnattu myös Eurooppaan ja varustettu vaihdettavin akuin. 

Iso Punainen aikoo myös ryhtyä valmistamaan sähkömopoja ja sähköpolkupyöriä. Se esittelee viisi kompaktia Aasiaan, Eurooppaan ja Japaniin tarkoitettua sähkömopo- ja polkupyörämallia vuoteen 2024 mennessä.

Hondan sähkömoottoripyörämallistossa on 10 tai enemmän vaihtoehtoa vuoteen 2025 mennessä.

Hondan sähkömoottoripyörämallistossa on 10 tai enemmän vaihtoehtoa vuoteen 2025 mennessä.

Vapaa-ajan moottoripyörät

Luvassa on myös vapaa-ajan käyttöön tarkoitettuja sähkömoottoripyöriä, joista Honda käyttää nimitystä "Fun"- eli hauskanpitokategoria. Luvassa on kolme suurikokoista sähköistä FUN-mallia vuosien 2024 ja 2025 välillä. Tulossa on myös kolme lapsille suunnattua mallia.

Suuremmissa pyörissä käytetään kiinteitä akkuja.

“Monozukuri”

Honda perustaa toimintansa “Monozukuri”-mallille. Kyse on taidosta tehdä asioita, jota se soveltaa myös bensiinikäyttöisten mallien kehittämiseen. Honda kehittää sähkömoottoripyörien sovellusalustoja, joihin kuuluvat niiden ydinkomponentit, akku, sähköinen ohjausjärjestelmä sekä moottori. Kyse on samantyyppisestä ratkaisusta kuin Harley-Davidsonin Livewiressä käytetyssä Arrow-sovellusalustassa, joka on skaalattavissa.

Honda myös ajaa sähköprätkien käytön joustavuutta mm. vaihdettavilla akuilla varustettujen ajoneuvojen osalta. Japanissa se tekee yhteistyötä Kawasakin, Suzukin ja Yamahan kanssa vaihdettavien akkujen standardoimiseksi. Se on yhteistyössä myös eurooppalaisten ja intialaisten toimijoiden kanssa saman asian puitteissa.

Joko näemme ensimmäiset sähköiset FUN-konseptimallit syksyllä EICMA:ssa?

Aiheesta aiemmin:

Hondan PCX-sähköskootteri myyntiin tänä vuonna - onko vaihdettava akkupaketti se iso juttu?

Päivän video: Honda teki maailman söpöimmän sähköisen mikrokaivurin – käytetään samoja akkuja kuin sähköskoottereissa

Honda, KTM, Piaggio ja Yamaha kehittämään yhdessä vaihdettavien akkujen standardia moottoripyörille ja kevyille sähköajoneuvoille

Honda esitteli perjantaina Tokiossa sähköisen crossipyörän ja skootterin prototyypit

Harley-Davidsonin toinen sähkömoottoripyörämalli LiveWire Del Mar julkistettiin, ensimmäiset sata myytiin reilussa vartissa!