Julkaisemme toimituksen osittaisen kesäloman aikana 20-25. kesäkuuta joitakin kevään luetuimpia juttujamme. Tässä yksi niistä.

Royal Enfield Diesel Taurus.

Royal Enfield Diesel Taurus ja BikeWithGirl-vloggari.

Intiassa toimiva Royal Enfield on maailman suurin keskikokoisten moottoripyörien valmistaja ja erittäin suosittu Intiassa, mutta myös muualla maailmassa.

Bullett puolestaan on maailman kauimmin valmistettu pyörämalli, jonka juuret ovat jo 1930-luvulla: 

Tiedätkö, mikä on yhtäjaksoisesti pisimpään valmistettu moottoripyörämalli – tuotannossa yli 90 vuotta – vastaus saattaa yllättää

Royal Enfield on valmistanut pyörästä myös diesel-versiota vuodesta 1993 vuoteen 2000, jolloin päästönormit tiukentuivat Intiassa niin, ettei kyseinen moottori enää täyttänyt niitä.

Royal Enfield Diesel Taurus. Tankillisella yli 900 km!

Royal Enfield Diesel Taurus. Tankillisella yli 900 km!

Pyörän mallinimi oli Taurus ja ohessa on video tästä harvinaisesta moottoripyörästä. Se on BikeWithGirl videobloggarin käsialaa ja varsin kiinnostava. Siitä selviävät hyvin sekä pyörän hyvät että huonot puolet. Videolla nähtävä pyörä on vuosimallia 1997. Se on 26-vuotiaaksi varsin hyvässä kunnossa.

Pyörässä ei ole virta-avainta, joten se on varastettavissa, mikäli osaa käynnistää sen. Tauruksessa ei tietenkään ole sähköstarttia, vaan se vaatii potkukäynnistyksen, mikä videon perusteella ei ole maailman helpoin tehtävä.

Pyörän moottori täristää aika tavalla, ja ajo-osuuden aikana näkee, miten tuskalliseksi tärinä käy kuljettajan käsille.

Royal Enfield Taurus.

Royal Enfield Taurus.

Royal Enfieldin Bulleteissa on yleensä joko 350 tai 500 cm3 bensiinimoottori, mutta Tauruksessa on 325 cm3 italialainen Greaves Lombardinin nelitahtidieselmoottori. Vaikka diesel-malli oli selvösti normaali-Bullettia kalliimpi, niin sitä ostettiin pienen polttoaineenkulutuksen vuoksi. Kun tavallisella moottorilla varustetulla Bulletilla pääsi noin 30 km litralla, niin dieselillä vastaava luku oli jopa 70-80 km per litra.

Tehossa dieselin omistaja hävisi, sillä sitä oli tarjolla vain 6,9 hv, eikä 65 km/h huippunopeuskaan päätä huimannut. Vastapainoksi pyörää voi maaseudulla käyttää esimerkiksi vesipumpun voimanlähteenä suoraan vauhtipyörän hihnavedon avulla. Kun tarvittava määrä vettä oli pumpattu, pyörällä voi jatkaa ajamista.

Royal Enfield Taurus diesel.

Royal Enfield Taurus diesel.

Joka tapauksessa pyörä oli tunnettu kestävyydestään: sen kuin "vain käynnistät ja ajat". Hinta, tärinä ja hankala käynnistettävyys yhdessä heikon tehon kanssa saattoivat olla tekijät, jotka estivät sitä tulemasta kovin suosituksi Intiassakaan. Varsinkaan, kun vertailukohteena oli tehokkaampi ja edullisempi bensiinikäyttöinen Bullet.

Aiheesta lisää mm. täältä. Videon voit katsoa myös täällä

 

Aiheesta aiemmin:

Tiedätkö, mikä on yhtäjaksoisesti pisimpään valmistettu moottoripyörämalli – tuotannossa yli 90 vuotta – vastaus saattaa yllättää

Tässä 462-kuutioinen moottoripyörä, jonka kulutus on alle 2 litraa sadalla

Innovaatiovaltikka siirtymässä Intiaan? Herolta diesel-mp- ja sarjahybridi