Yamaha Motor Co. kertoi torstaina päässeensä sopimukseen alumiinitoimittajansa kanssa ns. vihreän alumiinin toimittamisesta ja alkaneensa käyttää sitä raaka-aineena moottoripyörissään helmikuussa 2023.

Yamahan vihreän alumiinin käyttökohteet isompikuutioisissa pyörissä.

Yamahan vihreän alumiinin käyttökohteet isompikuutioisissa pyörissä.

Tämä on ensi kerta, kun vihreää alumiinia käytetään japanilaisissa moottoripyörissä ja yritys suunnittelee lisäävänsä sen käyttöä.

"Vihreä alumiini" on alumiinia, joka on jalostettu käyttämällä uusiutuvia energianlähteitä, jotta jalostusprosessissa tuotettaisiin vähemmän hiilidioksidia. Alumiiniosat muodostavat moottoripyörän painosta noin 12 - 31 %, joten vihreän alumiinin käyttö on tehokas tapa vähentää hiilidioksidin tuottoa raaka-aineen valmistusprosessissa sekä osana tuotteen elinkaarta.

Yamaha on aktiivisesti lisännyt kierrätetyn alumiinin käyttöä omia tuotantoteknologioitaan kehittämällä.  Kierrätetyn alumiinin osuus on tällä hetkellä noin 80 % yrityksen alumiinin käytöstä.

Vihreän alumiin käyttö on tarkoitettu täydentämään sitä ja sitä hyödynnetään osissa, joita ei vielä voida valmistaa kierrätetyistä materiaaleista. Aluksi Yamaha käyttää vihreää alumiinia suurikuutioisissa ja offroad-kisapyörissään. Käyttöä laajennetaan tulevaisuudessa, kun materiaalia tulee enemmän saataville.

Vihreän alumiinin käyttö offroad-pyörissä.

Vihreän alumiinin käyttö offroad-pyörissä.

Ympäristösuunnitelmassaan Yamaha pyrkii hiilineutraaliin tuotantoon koko tuotantolinjan osalta vuoteen 2050 mennessä.

Lähde: Yamaha Motor Co.

Aiheesta aiemmin:

Yamaha on vahvasti mukana MP 23 -moottoripyörämessuilla

Yamahan mp-asentajien taitokisan voittaja lähtee edustamaan EM-kilpailuun

Päivän video: Yamahan itsestään pystyssä pysyvä prätkä pystyy myös peruuttamaan

Yamaha päivitti ja laajensi Niken- ja Tracer-mallistoaan vuodelle 2023

Yamahalta uutta teknologiaa ja älypuhelinliitettävyys MT-07- ja MT-125 -malleihin