Aiemmin tänä vuonna Lightyear-sähköauton valmistamisen lopetuspäätös oli Valmet Automotivelle pettymys, kun autoa valmistuttanut hollantilainen Atlas Technologies hakeutui selvitystilaan.

– Tuotteidemme taso, ja se, että olemme valmistaneet mm. Mercedes-Bentzin ja Porschen mallistoa sekä se, että meillä on kokemusta myös vaativien sähköajoneuvojen valmistamisesta, vakuuttivat Harley-Davidsonin pääjohtajan, Jochen Zeitzin, pääjohtaja Pasi Rantamaunus iloitsee.

Zeitz on syntyperältään saksalainen, joten kotimaan brändien tuoman arvostuksen ymmärtää.

Valmistusyhteistyön aloittaminen on pitkien neuvottelujen ja selvitystyön tulos.

– Alustavat keskustelut käytiin jo vuoden 2021 keväällä, sen jälkeen Harleyn edustajat ovat olleet usein nähtyjä vieraita Uudessakaupungissa. Milwaukeen murre ja tavoitteet ova tulleet tutuiksi, kertoo Valmet Automotiven pääluottamusmies Raino Lönn.

– Olemme olleet erittäin vakuuttuneita Valmet Automotiven työn laadusta ja tuotannon muuntautumiskyvystä, H-D:n pääjohtaja Zeitz toteaa. – Olemme ylpeitä voidessamme aloittaa yhteistyön suomalaisen huipputeknologian yrityksen kanssa. Tiedämme, että laatuasiat ovat tältä osin kunnossa, ja menestystarinamme jatkuu.

Valmetin vastuulle tulee miltei Harleyn koko Euroopanmalliston valmistaminen. 

– Harley haluaa vakautta ja tullivapauden tuomia kustannussäästöjä Euroopan alueelle myös maailmanpoliittisten muutosten varalta, Rantamaunus valottaa.

Tällä hän viittaa mm. entisen presidentti Trumpin aloittamaan tullisotaan, joka nosti alumiinin ja teräksen tuontihintojen lisäksi myös tuotantohintoja Yhdysvalloissa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on myös aiheuttanut omat tuotannolliset ja logistiset ongelmansa.

– Ensimmäinen Harely-Davidson-malli, joka Uudessakaupungissa rullaa ulos linjastolta on 1250 Pan America. Lisäksi luvassa on eräs uusi Euroopan yksinoikeusmalli, josta kerromme myöhemmin loppukesästä, lupaa Zeitz.

Luvassa on alkuun noin 30 000 Harleyn ja Livewiren vuotuinen valmistus. Suomessa valmistettavia erikoismalleja tullaan viemään myös muualla maailmaan.