Tommi Lumiaho on Motouutisten koeajaja, ja tunnetusti yksi Suomen parhaista moottoripyörän käsittelijöistä. Ja asialle löytyy myös selitys: mies treenaa moottoripyörällä ajoa ja sen käsittelyä todella paljon. Julkaisimme keskiviikkona oheisen jutun, joka kannattaa myös käydä lukemassa ja katsoa video: Päivän video: Mestari tekemässä jarrutusharjoituksia – ota mallia ja lähde treenaamaan

Mies on sama, paikka on sama ja prätkä on sama Honda VFR800X, mutta mikä muuttuu, kun ABS-jarrut kytketään pois päältä? Eli siinä missä edellisellä videolla on turvauduttu lukkiutumattomiin jarruihin jarrutustreenissä, nyt jarrut lukkiutuvat riittävästi painettaessa. 

Tässä kyseisessä Hondan mallissa on integroidut jarrut, joissa takajarrun käyttäminen vaikuttaa myös etujarruun.

Kuvio on siis sellainen, että Tommi tekee videolla 50 jarrutusta, jotka on kuvattu viidestä eri kuvakulmasta, kuvassa näkyvät keilat on asetettu 5 metrin välein. Kaikki suoritukset ovat siis erillisiä ja kuvattu yhdellä kameralla. Jarrutus tehdään todellisesta 60 km/h nopeudesta. 

Kyse ei ole jarrujärjestelmän paremmuudesta

Mutta annetaan Tommin itsensä kertoa enemmän videosta ja siitä, mitä se kertoo:

– Tärkeä pointti on se, että en yritä todistaa että ABS on huono tai hyvä, nämä ovat vain mulle mielenkiintoisia videoita tehdä ja tutkia.

– Takarenkaan nouseminen jarrutusharjoituksissa ei ole itseisarvo, eli sitä ei suoranaisesti tavoitella. Siitä huolimatta tehokkaassa jarrutuksessa sporttisella moottoripyörällä takarengas silti hyvin helposti kevenee, ja jopa nousee ilmaan, jos jarruvoimaa käytetään paljon. Se ei ole vaarallista, mutta perän nouseminen liian korkealle tarkoittaa, että jarruvoimaa täytyy löysätä, ettei perä nouse taas liian korkealle. Tämä pidentää olennaisesti jarrutusmatkaa.

– Takarenkaan nousun kontrolloimiseksi on ehdotettu esimerkiksi jarrutuksen aloittamista pelkällä takajarrulla, koska se stabiloisi ajoneuvoa. Tämä on osin totta, takajarrun käyttäminen painaa takajousitusta kasaan (=squat). Tämän hyödyntäminen hätäjarrutuksessa ei kuitenkaan ole järkevää, koska hätäjarrutuksen aloittaminen pelkällä takajarrulla (esim 0,5 sekuntia ennen etujarrua), haaskaa juuri sen verran aikaa tehokkaalta jarruttamiselta. Esimerkiksi 60kmh nopeudella kulkeva moottoripyörä etenisi puolen sekunnin aikana 8,5 metriä. Kun tämän jälkeen mukaan otetaan tehokas etujarru, takapää kevenee silti. Ero jarruvoimissa on niin merkittävä.

– 8,5 metriä on reilusti yli puolet tehokkaasta jarrutusmatkasta jos nopeus on 60 kmh, Tommi Lumiaho toteaa.

Etujarru on tehokas, joten takapyörä voi nousta jarrutuksen aikana ylös. Silloin pitää vapauttaa etujarrua sen verran että takapää laskee alas.

Etujarru on tehokas, joten takapyörä voi nousta jarrutuksen aikana ylös. Silloin pitää vapauttaa etujarrua sen verran että takapää laskee alas.

Ajoasennolla on suuri merkitys

– Jarrutusten opetteleminen ilman ABS-jarruja on erinomainen treeni, koska se harjoittaa monipuolisesti moottoripyöräilyyn liittyvää hienomotoriikkaa. Kun jarruvoimaa saa käyttää "vapaasti", ajoasennon virheet korostuvat. Videollakin näkyy useasti, miten pyörän perä kääntyy oikealle, kun takarengas on painottomana. Tämän on ajoasennon virhe, koska jos käsiin nojaa, niihin hyvin harvoin nojaa symmetrisesti. Lisäksi käsiin nojaaminen häiritsee eturenkaan sisäänrakennettua halua tasapainottaa itseään mikroskooppisin liikkein. Ohjaustangon lukitseminen hartiahäkillä estää tätä automaattista balanssia, ja siirtää liikkeen kuljettajan kautta koko ajoneuvoon.

– Muita selkeimpiä riskejä absittomassa harjoittelussa on eturenkaan lukkiutuminen, joka sekin näkyy videolla. Sitä silmällä pitäen täytyy olla tarkkana. Jos eturengas pääsee lukkoon, se pitää osata päästää taas pyörimään, eli löysätä jarruvoimaa. Tässäkin harjoitus tekee mestarin. Ensimmäisillä kerroilla etujarru tulee todennäköisesti vapautettua kokonaan lukkiutumisen vuoksi ja pyörä tuntuu hyppäävän eteenpäin. Toistomäärien kasvaessa käsi oppii päästämään etujarrua vain sen verran kuin on tarve, ja tehokas jarrutus pääsee jatkumaan liki katkeamattomana.

– Näiden videoiden tarkoitus ei ole osoittaa onko ABS hyvä vai huono keksintö, tai onko ilman ABS-järjestelmää jarruttaminen ainoa oikea tapa vai ei. ABS-jarrujärjestelmä on hieno keksintö ja se on auttanut ja tulee auttamaan lukemattomia motoristeja. Jos sitä ilman kuitenkin on mahdollista harjoitella, siitä saattaa olla hyötyä moottoripyörällä ajamisessa laajemminkin. Usein tämä kuitenkin vaatii osaavan silmäparin harjoittelijan avuksi. Tähän löytyy apua mp-kerhojen kevään ja kesän ajokoulutuksista ja heidän osaavista kouluttajistaan.

– Molemmissa videoissa kaikki jarrutukset aloitetaan molemmilla jarruilla yhtäaikaisesti. Videoiden pyörässä on Hondan integroitu ABS, josta ABS:n saa pois, mutta integrointi jää silti voimaan. Tämä tarkoittaa (tässä pyörämallissa), että takajarrun käyttö vaikuttaa myös etujarruun. Kuljettajan preferensseistä riippuen tämä saattaa vaikeuttaa hieman jarruvoiman säätelyä. Videolla esiintyvää kuljettajaa se ei olennaisesti häirinnyt.

 

Kaatumisriski huomioitava

– Katse on pidettävä kaukana edessä, muuten kiihtyvyysvoimat haittaavat aivojen tasapainokeskusta liikaa ja pyörä ei pysy suorassa eikä käyttäydy oikein.

Millainen kaatumisriski jarrutusharjoituksissa on?

– Jos lukkiutunutta eturengasta ei päästä pyörimään ajoissa, vaarana on pyörän kaatuminen. 

– Ajoasento kannattaa myös pitää eheänä loppuun asti, eli esimerkiksi jalat jalkatapeilla. Jos ajoasento on kunnossa, ei ole mitään kiirettä laskea jalkoja maahan edes pyörän pysähdyttyä. Moottoripyörä pitää itsensä niin hyvin tasapainossa, kun kuljettaja ei sitä häiritse, Tommi Lumiaho pohtii.

Erityisesti tällä videolla erottuvat hyvin ne jarrutuskerrat, jolloin ajoasento on täydellinen. Silloin pyörä pysyy suorassa loppuun asti jopa silloin, kun takapyörä on pitkään ilmassa.

Slideways MC:n Youtube-kanavalla julkaistun videon voi katsoa myös täällä.