Chris & Marty on laadukkaasti Asterix-tyyliin piirretty saksalainen moottoripyöräsarjakuva. "Easy Rider – koko totuus" -albumi on suunnattu moottoripyöräilyn harrastajille, mutta se tarjoaa mielenkiintoista luettavaa kaikille hyvän sarjakuvan ystäville.

Aivan albumin alussa on päähenkilöiden esittely, mikä tietysti helpottaa sarjakuvan logiikan seuraamista. Chris on R68 bokseri-Bemarilla ajava vanhan liiton motoristi. Marty taas nuori nakkikiskan pitäjä, jolla on "villi" menneisyys skootterikuskina, mutta joka unelmoi vielä joku päivä olevansa oikea prätkäkuski. Kolmas henkilö on Olof, äreä "vanha pieru", joka salaperäisesti liittyy "Easy Rider"-kulttielokuvan Billy- ja Wyatt-kaksikkoon. Pakko on vielä mainita Chrisin koira, sekarotuinen "saksanseisottaja" Boogie, joka juo vain olutta ja on varsin innostunut vastaan tulevista siisteistä narttukoirista. Hän on myös syy, miksi albumi ei sovi parhaalla mahdollisella tavalla perheen pienimpien luettavaksi.

Sarjakuvan tarina oikeastaan alkaa siitä, mihin kulttileffa Easy Rider päättyy. Albumihan ei esitä Easy Riderin tarinaa samalla tavalla kuin elokuvassa, kas kun siinä ei kerrottukaan aivan kaikkea. 

Elokuvassa Billy ja Wyatt ammutaan lopuksi, mutta sarjakuvassa ruumiit ovatkin mystisesti kadonneet, kun paikalle saapuu nuori Olof.

Leikkaus nykypäivään ja Frankfurt am Mainiin, missä Marty juhlistaa miljoonatta myymäänsä nakkisämpylää ostamalla järeän sarjan Harley-Davidsonin. Mies uskoo olevansa lopulta ihailemansa Easy Rider -leffan kaltainen mp-sankari. Olof puolestaa polttaa jarruhihnansa moisesta, koska tietää elokuvan olevan totta, ja hänen parhaiden ystäviensä kuolleen moottoripyöräilyaatteen marttyyreina. Mikä pahinta: syyllisiä ei koskaan saatu kiinni.

Koska Martyllä on menneisyyttä vain Vespakuskina, Chris ottaa hoitaakseen hänen ajokoulutuksensa.

Olof puolestaan päättää tehdä tiliä menneisyytensä kanssa ja aikoo löytää murhaajat 30 vuoden jälkeenkin. Mies lähtee takaisin Länteen. Chris kuitenkin huolestuu, ettei tämä pärjää yksin reissulla, ja lähtee Olofin perään. Marty tunkee itsensä mukaan, ja kaverukset lentävät prätkineen Los Angelesiin ja suuntaava itään ajamaan Olofin renkaanjäljillä.

Albumissa on runsaasti viittauksia "Easy Rider – matkalla" -elokuvaan. Varsin tutulta näyttää Rolls Roycellä matkassa oleva kaveri, samoin lakimies Hanson, joka nukkuu humalaansa pois pikkukaupungin putkassa, johon Chris ja Marty joutuvat.

Albumin piirrosjälki on laadukasta ja tarinankerronta sujuvaa.

Albumin piirrosjälki on laadukasta ja tarinankerronta sujuvaa.

Vaikka leffa onkin kulttimaineessa ja kaikkien vapautta ja sen hurmaa janoavien motoristien öisten toiveunien lähde, sarjakuva kertoo, mitä "oikeasti" tapahtui. Symboloiko se samalla koko moottoripyöräilyn olevan pelkkä vapauden illuusio, sitä voi pohtia itse kukin tykönään.

Enempiä juonta ja detaljeja paljastamatta, sarjakuvasta pystyy bongaamaan paljon muutakin leffassa nähtyä. Jos on elokuvan fani, kannattaa katsoa se ensin muistin virkistämiseksi, ja lukea sarjakuva vasta sitten. Epäilemättä sarjiksestakin saa siten paljon enemmän irti.

Albumin tekemiseen on osallistunut iso joukko: kokonaista kolme käsikirjoittajaa ja neljä piirtäjää. Chris ja Marty ovat sarjakuvan  ideoinnista vastanneiden Christof Hillebrandtin ja Martin Kämperin alter egoja. Olofin esikuvana on ollut vuonna 2002 kuollut moottoripyöräjournalisti Oluf Zierl, jolle albumi on aikanaan omistettu. 

Piirosjäljen laadukkuuden ansiosta Chris & Martystä löytyy paljon karikatyyrimäisesti piirrettyjä tunnistettavia kasvoja. Tarina etenee nätisti, on yllättäväkin ja lisäksi hauska.

Saksan kielestä tehty käännöstyö on sujuvaa.

Albumin on aikanaan kustantanut mäntsäläläinen I-Huolto/Boxer. Yritystä ei enää taida olla olemassa, mutta nostettakoon hattua kulttuurisesti merkittävän työn johdosta. Kustannuksiin on osallistunut myös Suomen Motoristit ry. eli Smoto, jonka toimintaa mainostavat albumin sisälle lisätyt kaksi sivua.

Kustannustavasta johtuen albumi ei koskaan ole ollut Suomessa kirjakauppamyynnissä, joten sitä voi olla vaikea löytää.

Chrisin ja Martyn seikkailut saivat Saksassa myös jatkoalbumeita, mutta niitä ei ilmeisesti ole käännetty suomeksi. Lisätietoja täällä.

Chris & Marty: Rache für Easy Rider

  • Chris & Marty: Easy Rider – Koko totuus! 
  • Ideointi: Christoph Hillebrand ja Martin Kämper
  • Teksti: Michel Pommard ja Christoph Hillebrand
  • Piirrokset: Michael Apitz, Bernard Spech, Ingo Führlich ja Björn Pertoft
  • Suomennos: Erkki Korpela
  • Kustantaja: I-Huolto, Mäntsälä / Boxer

 

Aiheesta aiemmin:

Lopultakin suomennettua prätkäaiheista sarjakuvaa: Joe Bar Team kaasuttaa motoristien lukukirjastoon

BMW julkisti moottoripyöräsarjakuvan: Riders in the Storm

Moto Guzzi V100 tähdittää Marvel Entertainmentin uutta Wolverine-tarinaa

Päivän video: Joe Bar -sarjakuvan prätkän äänen matkimiskisalle löytyi voittaja Jyväskylän mp-messuilla; sunnuntaina uusi kisa