Tom on italialaiaisen To-Move-nimisen startup-yrityksen luomus ja tällä hetkellä sille haetaan joukkorahoitusta Kickstarterin kautta. Tätä kirjoitettaessa varoja on kertynyt mukavasti yli 8000 euron tavoitteen. Rahoja hankkeen etenemiseen on koossa jo yli 60 000 euron, joten tuotteen tulevaisuuteen uskovia riittää.

Meidän kaduillamme Tom luokitellaan ilmeisesti mopediksi, koska sen huippunopeus on 45 km/h. Ajomatkaa latauksella pitäisi riittämän jopa 50 kilometrin verran.

Tom - kokoontaitettava skootteri.

Tom - kokoontaitettava sähköskootteri ajoasennossa.

Parasta Tomissa on sen kuljetettavuus. Tomin saa taiteltua kasaan tai avattua vain seitsemässä sekunnissa, se painaa alle 20 kg, ja paketin korkeuskin jää koottuna alle metrin. Sähköskootteri kulkee kokoon taitettuna mukana metrossa, bussissa tai vaikkapa henkilöauton takakontissa. Siinä on varsinaisten ajorenkaiden lisäksi pikkuiset erilliset pyörät, joiden varassa sitä voi kokoon taitettuna vetää.

Tom - kokoontaitettava skootteri kuljetuksessa. Painoa alle 20 kg.

Tom hinauksessa koottuna. Painoa alle 20 kg.

Kasattuna Tom ei myöskään vie paljoakaan tilaa kadulla tai vaikkapa työpöydän vieressä. Ja 750 wattitunnin akun voi tietenkin ladata tavallisella verkkovirralla esimerkiksi yöllä kotona tai päivällä työpaikalla. Akkua voi myös liittimen kautta käyttää vaikkapa kännykän virtapankkina.

500 Watin napamoottori vastaa skootterin etenemisestä 30 Newtonmetrin väännön avustamana.

Tomin appi paljastaa, jos joku pyrkii vohkimaan sen.

Tomin appi paljastaa, jos joku pyrkii vohkimaan sen.

Laitteen runko on valmistettu alumiinista, ja "katteet" bambusta, joita saa eri korvausta vastaan myös värilliseksi maalattuna. Tavoitteena on ollut käyttää mahdollisimman vähän muovia laitteen valmistukseen ekologisista syistä, mikä tietysti vähän haastaa painon kanssa.

Molemmissa pyörissä on levyjarrut ja etupäässä on kaksi iskunvaimenninta, jotka mukavoittanevat laitteen kulkua merkittävästi.

Ohjaustanko on säädettävissä haluttuun asentoon ja pyörässä on myös vilkut.

Sovellus kertoo Tomin sijainnin.

Sovellus kertoo Tomin sijainnin.

Tomin käytettävyyttä lisää matkapuhelinsovellus, joka kertoo, paljonko akkua on jäljellä, mihin skootteri on parkkeerattu. Sen kautta omistaja saa myös tiedon siitä, mikäli joku yrittää siirtää tai kähveltää laitetta.

Laitteiden toimitus alkaa nykytiedon mukaan marraskuussa 2023, ja halvimmillaan Tomin saa omakseen 1589 eurolla plus muutaman kympin rahtimaksulla.

Tomin perustiedot.

Tomin perustiedot.

Asiasta kertoi Designboom. Tomin Kickstarter-sivulle pääset tästä ja allaolevan videon voit katsoa myös täällä.