Huippumoderni AI:tä eli keinoälyä (artificial Intelligence) hyödyntävä järjestelmä havaitsi miltei 300 autonkuljettajan käyttäneen matkapuhelinta ajon aikana tai ajaneen ilman turvavyötä. Ja kaikki tämä vain kolmen ensimmäisen toimintapäivän aikana tiellä A30 lähellä Launcestonia.

Kaikkiaan uusi kamera havaitsi 117 matkapuhelimen käyttöä ajon aikana ja 180 kiinnittämätöntä turvavyötä.

Laite on tieturvallisuusalan yritys Acusensuksen käsialaa yhteistyössä Vision Zero South Westin kanssa. Järjestelmä käyttää AI:tä identifioimaan rikkeitä, ja tämä on ensi kerta, kun sitä käytetään Englannissa.

Vision Zero on Devonissa ja Cornwallissa toimivien organisaatioiden ryhmittymä, joiden tavoitteena on saada liikenteen aiheuttamien kuolinonnettomuuksien ja vakavien loukkaantumisten määrä putoamaan alueella nollaan.

Kaikki kuvat tarkistetaan ihmistoimin ennen kuin niitä käytetään tuomion määrittämisessä.

Kyseessä on helposti liikuteltava vapaasti seisova kameravalvontayksikkö. Tavoitteena on käyttää sitä alueen käytetyimmillä teillä.

– Otamme tämän uuden teknologian käyttöön lähettääksemme selvän viestin jokaiselle, joka käyttää puhelintaan ajon aikana: te jäätte kiinni, totesi Devonin ja Cornwallin poliisin edustaja, Adrian Leisk.

Luvassa kiinnijäämisestä on tuntuva sakko ja 60 rangaistuspistettä, joka voi merkitä osalle kuljettajista jo ajokortin menetystä. 

Matkapuhelimen käyttö ajon aikana vie huomiota liikenteen ja tieolosuhteiden seuraamiselta ja on siksi vaarallista – myös muiden tienkäyttäjien kannalta. Tämän vuoksi sen käyttö on kiellettyä.

Turvavyön käyttämättä jättäminen taas kasvattaa merkittävästi, kjopa 50 %, vakavan loukkaantumisen ja kuoleman riskiä onnettomuustilanteissa.

Uusi teknologia keinoälyineen mahdollistaa turvallisuuden parantamisen. Suomessa varmaankin vaadittaisiin tuplakuva, eli kuljettajan kasvot pitäisi saada mukaan yhtäaikaa otettuun kuvaan, että se olisi todistusvoimainen. Mutta siihen riittää järjestelmän varustaminen kahdella kameralla.

Asiasta kertoi 16.8. RAC.