San Franciscossa toimiva tutkimuslaitos Grand View Research Inc. ennakoi sähkömoottoripyörien markkinan kasvavan vauhdilla vuoteen 2030 asti. 19 % vuotuinen kasvu tarkoittaa globaalia 110 miljardin euron arvoista markkinaa vuonna 2030.

Yksi kasvun osasyy on kasvava konsensus siitä, että kasvihuonekaasut ovat uhka ympäristölle. Hallitukset esittävät sen vuoksi verohelpotuksia ja jopa hankintatukia Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa sähköajoneuvomarkkinoiden kasvattamiseksi.

Samalla akkuteknologian kehittyminen erityisesti jakeluun käytettävissä sähkömoottoripyörissä ja liikkuvuuspalveluissa kasvattaa niiden kysyntää.

Alikehittyneen latausinfrastruktuurin vuoksi ajomatka latauksella ja sähköprätkien hinnat ovat haasteita, joita valmistajat kohtaavat ennusteen ajanjaksolla.

Raportin avainkohtia

Kaupallisessa loppukäyttäjäryhmissä sähköistyminen on nopeinta vuosittain, 22,2%. Sähkömoottoripyörien käytön logistisiin tarkoituksiin (pitsataksit ja vastaavat) odotetaan ajavan segmentin kasvuun.

Markkinan odotetaan saavan imua hallitusten tukitoimista, paremmasta kiihtyvyydestä, kompaktimmasta koosta ja pienemmästä moottorin painosta. Myös kasvavan sähköisen liikkuvuuden startup-yritysten määrän ja akkuteknologian kehittymisen odotetaan nostavan markkinoita kasvuun.

Aasian-Tyynenmeren alueen markkina kasvaa 19,5 % vuosivauhdilla. Kysyntää nostaa tulojen kasvu ja kasvava tietoisuus päästöjen määrän nousun aiheuttamista haitoista.

Suurimmat valmistajat kuten Honda ja Zero sekä Sur-Ron ottanevat suurimman markkinaosuuden ennustejaksolla Grand View Research toteaa.

Toimitus nostaisi listalle mukaan lisäksi mm. eri intialaisia ja aasialaisia sähkömoottoripyörä- ja -skootterivalmistajia, joilla on valtavat mahdollisuudet kotimarkkinoillaan nousta globaaleiksi haastajiksi.

Markkinakasvua ja trendejä

Sähkömoottoripyörien kaupallinen loppukäyttö logistiikassa ja ruuan (sekä tavaran-) kuljetuksissa luo uusia mahdollisuuksia alan teollisuudelle. Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa ruuanjakelussa käytetään sähkömoottoripyöriä yhteistyössä sähkö-mp-startup-yritysten kanssa.

Esimerkiksi toukokuussa 2022 iFood, Brasilialainen ruuanjakelija julkisti sähkömoottoripyöränsä, EVS Motor iFoodin. Yritys liittoutui Voltz Motorin kanssa kehittääkseen sähkömoottoripyörän. Sähkö-mp:tä käyttämällä yritys säästää noin 70 % käyttökustannuksissa ja huoltokuluissa. EVS Motor iFood -sähkö-mp:n huippunopeus on 85 km/h ja sillä pystyy ajamaan 100-180 km kahden akkupaketin turvin. Pyörän hankkimiseksi on myös tarjolla rahoituspaketti.

Aasian-Tyynenmeren alue kasvaa raportin mukaan nopeiten ennustekaudella. Osansa on hallitusten houkuttimilla ja tuilla sähkömoottoripyörien hankkimisen kannustamiseksi. Takana ovat polttoaineiden hinnannousu sekä e-kaupan ja ruokakuljetusten määrän kasvu.

Lisäksi alueen sähkömoottoripyörävalmistus kasvaa tiheästi asutuissa maissa kuten Indonesia, Intia, Kiina ja Vietnam.

Lisätietoja: Grand View Research