Joka syksy alkaa aina hirvieläinriskin kasvusta muistuttamalla. Siihen on aihetta, sillä varsinkin moottoripyöräilijälle ne ovat ikävän suuri mahdollisuus joutua vakavaan onnettomuuteen. Autoilijaa sentään suojaavat peltikuori ja kuljettajaa avustavat järjestelmät kuten jarrutehostin, tutkat ja automaattisesti aktivoituvat jarrut. Oheiset neuvot kannattaakin lukea muistutuksena hirviriskin kasvusta sekä siitä, miten tärkeää on sovittaa oma vauhti oikein sekä keskittyä ajamiseen. Ja jos on mahdollista hoitaa liikkuminen päiväsaikaan.

Metsästys pistää hirvet liikkeelle

Hirvieläimet vaarantavat tieliikennettä, kun ne liikkuvat ravinnon perässä ja vaihtavat elinalueitaan. Hirvenmetsästys alkaa porrastetusti 1.9.2023. Metsästyksen alkamisen vuoksi hirvet lähtevät liikkeelle.

Hirvikolari sattuu usein silloin, kun tilanteessa on mukana jokin häiriötekijä. Häiriötekijä voi olla esimerkiksi näköeste, vastaantulija, huonot sääolot tai kuljettajan keskittyminen johonkin muuhun. Tällöin tielle säntäävää hirveä on vaikeampi huomata.

Kaukovaloista apua havainnointiin

Hirvet liikkuvat hämärällä, jolloin niitä on myös vaikeampi havaita. Hirvieläinonnettomuuksista lähes kaksi kolmasosaa ajetaan hämärässä tai pimeässä. Syksyllä hämärän aika asettuu aamulla myöhempään, siihen aikaan kun työmatkaliikenne alkaa, ja taas puolestaan varhaistuu illalla.

”Kannattaa pyrkiä välttämään tarpeetonta liikkumista hämärän aikoina”, ohjeistaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara. ”Opettele käyttämään autosi ajovaloja oikein. Kaukovaloja voi käyttää jo, kun tulee hämärää.” muistuttaa Elovaara.

Hidasta vauhtia ja ennakoi

Ajonopeuden hidastaminen antaa kuljettajalle lisää reaktioaikaa ja mahdollisen onnettomuuden sattuessa lieventää vammoja. Ennakoiva kuljettaja vähentää nopeutta hirvivaara-alueella ja heti havaitessaan jotain poikkeavaa.

Hirvi juoksee usein metsästä suoraan tielle ja siksi yllättää kuljettajan helposti. Riittävä turvaväli edellä ajavaan autoon antaa enemmän aikaa reagoida, jos hirvieläin ilmestyy tielle äkillisesti. Muista myös, että siellä missä on yksi hirvi, on usein toinenkin. Hidasta heti, jos näet hirven, vaikka se vain seisoisi paikoillaan.

”Hirvikolarin voi välttää ihan perusasioilla. Paras tapa on pitää oma ajonopeus maltillisena ja hyvät turvavälit. Keskity ajamiseen.” ohjeistaa Elovaara.

Aiheesta aiemmin:

KESKIVIIKKO 21.9.2022 08:21

Onnettomuustietoinstituutti: Hirvet ovat liikenteessä vaaraksi erityisesti moottoripyöräilijöille

PERJANTAI 5.7.2019 07:01

MTV kokosi kartalle hirvi- ja peurakolarit – nyt voit tarkistaa pahimmat uhkapaikat reiteiltäsi

MAANANTAI 16.10.2017 07:30

Hirvenmetsästyskausi alkoi täysillä - muista varoa