Aurinkoinen päivä, nopeatempoiset kilpailuerät sekä onnistuneet järjestelyt saivat kiitosta noin 1500-henkiseltä yleisöltä. Avoimen Suomenmestaruuden lisäksi päivään mahtui kansallisia luokkia, joista ensimmäisenä ajoi MX-luokan juniorit. Kaudella jo SM-hopeaa saavuttanut Forssan Moottoriseuran Mikke Lindström antoi muille kylmää kyytiä voittaen molemmat eränsä. Etelä-Suomen Moottorikerhon Frans Mattila tuli molemmissa erissä ruutulipulle toisena ja salolainen Eetu Laukkanen kolmantena.

Mönkijöiden QUAD MAX250 ja Open-luokat ajettiin samassa erässä. Nuorempien luokassa Oskari Ruotsalainen oli ensimmäisen erän toinen, mutta paransi toiseen erään vauhtiaan ja voitto varmisti nuorelle miehelle päivän luokkavoiton. Miro Kuikka voitti ensimmäisen erän ja toisessa erässä sijoituksena neljäs, joka toi luokan hopeaa. Pronssille sijoittui Luka Tiainen, sijoittuen molemmissa erissä kolmanneksi. Kaikki edustivat kilpailun järjestänyttä seuraa Quad Racing Finlandia.

Vauhdikkaassa 13-17-vuotiaiden QUAD MAX250 Open luokassa, molemmat erät ajettiin maaliin järjestyksessä Arttu Autio, Brent Saul ja Sofia Pulla, joka oli myös kokonaiskisan lopputulos.

Sivuvaunujen Classic luokassa pari Janne Hiltunen / Toni Tani piti parasta vauhtia. Vanhempi tekniikka sai runsas lukuiselta yleisöltä osakseen ihailua ja isojen moottorien matala käyntiääni toi muistoja menneiltä ajoilta. Kavilannummen radalla on ajettu Suomen ensimmäinen sivuvaunujen MM-osakilpailu liki 40 vuotta sitten.

Kotiyleisön isoksi iloksi, veteraanien Suomen Cupin vei Salon Moottorikerhon Perttu Hakala. Hakala ei antanut toiseksi sijoittuneelle Kangasalan Moottorikerhon Matti Sipilälle mahdollisuuksia sen enempää, kuin pronssia ajaneelle Alavuden Seudun Moottoripyöräilijöiden Veli-Pekka Lindholmille.

Karl Robin Rillo. Kuva: Jouni Mäki-Tulokas.

Päivän ensimmäinen Suomenmestari saatiin MX QUAD-luokassa, kun Euroopan crossimönkijöiden EMX QUAD-sarjaa johtava Viron Karl Robin Rillo näytti suomalaisille kaapin paikan. Nuori virolainen taitaa oman kilpalaitteensa ja yleisö saikin huikean esityksen vauhdikasta ajoa sekä ilmavia hyppyjä. Suomenmestaruushopealle sijoittui Quad Racing Finlandin Tuomas Kuivamäki ja pronssille Katariina Sarvikas Alavuden Seudun Moottoripyöräilijöistä.

Ennakkoasetelmat sivuvaunujen SM-lähtöön eivät olleet suomalaisten puolella. Kun koko Viron sarjan kärki oli tullut tavoittelemaan naapurimaansa avointa mestaruutta, niin luvassa oli vauhtia ja tiukkoja taisteluita. Kovapintainen Kavilannummen savirata on hyvin erilainen kuin Viron radat ja se aiheutti päänvaivaa etelänaapureiden leirissä.

Kisaeriin kova alusta oli otettu jo haltuun ja viikkoa aiemmin Viron mestaruuden varmistanut virolais-suomalainen parivaljakko Markus Normak / Lari Kunnas laittoivat muut nielemään pölyä. Molemmat ovat jo aiemmilta vuosilta suomenmestareita, kun Markus voitti 2021 Karl-Albert Kasesalun kanssa ja Lari veljensä Rikun kanssa vuonna 2018. Lari Kunnas on myös hallitseva MM-hopeamitalisti viime kauden kuljettajansa, virolaisen Kert Varikin kanssa.

Kovatasoisen kisan hopea matkasi sekin Viroon, parin Robert Lihtsa / Markus Lina mukana. Pronssitaistelusta muodostui kahden kauppa, kun parhaasta suomalaissuorituksesta vastanneet Timo Karttiala / Johan Grönqvist ottivat ensimmäisestä erästä kolmossijan ennen latvialaisparia Markuss Auniņš / Lotārs Aleksejevs. Toisessa erässä sijoitukset kääntyivät ja näin ollen avoimen SM-kilpailun pronssi matkasi Latviaan. Paikallista Salon Moottorikerhoa edustivat isä Pasi ja poika Valtteri Mäki. He sijoittuivat ensimmäisen erän epäonnen ja rikkoutuneen pakoputken jälkeen toisessa erässä yhdeksänneksi.

Normaalista, kotimaisesta formaatista, poikkeava kisapäivä tarjosi niin yleisölle kuin kilpailijoillekin hienon kokemuksen.

Karl Robin Rillo Kuva: Jouni Mäki-Tulokas.